Πράσινο Τσάι - 11 Οφέλη Που Δεν Γνωρίζατε!

Πίνω πράσινο τσάι εδώ και 18 χρόνια! Καθημερινά και αρκετό θα έλεγα… 10-12 φλιτζάνια είναι μάλλον πολύ…

Δεν το κάνω επειδή ξετρελαίνομαι με τη γεύση του… αυτή με αφήνει αδιάφορη, όπως η γεύση του νερού για παράδειγμα. Το πίνω επειδή μου έχουν πει ότι μου κάνει καλό… ή, για να είμαι ειλικρινής, επειδή νομίζω ότι με βοηθάει με τον έλεγχο βάρους κι επειδή μου δίνει ενέργεια… και τελευταία διαπιστώνω ότι μάλλον με βοηθάει και στην αντιγήρανση…

Αποφάσισα λοιπόν να το ψάξω λίγο περισσότερο και να δω ποια είναι όλα τα οφέλη του πράσινου τσαγιού που το έχουν κάνει τόσο δημοφιλές. Ορίστε τί ανακάλυψα!

Γιατί Πράσινο Τσάι;

Το πράσινο τσάι χρησιμοποιείται ως φάρμακο για χιλιάδες χρόνια. Η προέλευσή του είναι από την Κίνα, αλλά χρησιμοποιείται πλέον ευρέως σε όλον τον κόσμο για διάφορους σκοπούς, από την μείωση της χοληστερίνης έως την πρόληψη του καρκίνου. Ο λόγος που το πράσινο τσάι έχει περισσότερα οφέλη στην υγεία απ’ ό,τι το μαύρο τσάι είναι λόγω της επεξεργασίας. Και τα δύο είδη τσαγιού προέρχονται από το ίδιο φυτό, την Camellia Sinensis, απλά το μαύρο τσάι υπόκειται επεξεργασία που επιτρέπει τη ζύμωση ενώ στην επεξεργασία του πράσινου τσαγιού αποφεύγεται η διαδικασία της ζύμωσης. Ως αποτέλεσμα, το πράσινο τσάι διατηρεί το μέγιστο αριθμό αντιοξειδωτικών και πολυ-φαινόλων, των ουσιών δηλαδή που δίνουν στο πράσινο τσάι τα πολλαπλά οφέλη του.

Ορίστε μία λίστα με αυτά τα εκπληκτικά οφέλη, που ίσως να μην τα γνωρίζετε. Μερικά από αυτά είναι ακόμη υπό συζήτηση, οπότε το καλύτερο είναι να κάνετε και τη δική σας έρευνα αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το πράσινο τσάι για θεραπευτικούς σκοπούς.

  1. Απώλεια Βάρους. Το πράσινο τσάι αυξάνει το μεταβολισμό. Η πολυφαινόλη που βρίσκεται στο πράσινο τσάι δουλεύει εντείνοντας τα επίπεδα οξείδωσης του λίπους και το ρυθμό με τον οποίο το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε θερμίδες.
  2. Διαβήτης. Το πράσινο τσάι απ’ ό,τι φαίνεται βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης επιβραδύνοντας την αύξηση του ζαχάρου στο αίμα μετά από την κατανάλωση τροφής. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την απότομη αύξηση της ινσουλίνης και την επακόλουθη αποθήκευση λίπους.
  3. Καρδιακές Παθήσεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το πράσινο τσάι δουλεύει στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων βοηθώντας τα να παραμένουν χαλαρά και να έχουν καλύτερη ικανότητα να αντέχουν στις αλλαγές της πίεσης. Μπορεί επίσης να προστατεύει ενάντια στο σχηματισμό θρόμβων, που είναι η κύρια αιτία της ανακοπής.
  4. Καρκίνος του Οισοφάγου. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του οισοφαγικού καρκίνου, αλλά θεωρείται ευρέως ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα γενικώς χωρίς να καταστρέφει τον υγιή ιστό γύρω από αυτά.
  5. Χοληστερίνη. Το πράσινο τσάι μειώνει την κακή χοληστερίνη στο αίμα και βελτιώνει το ποσοστό καλής προς κακής χοληστερίνης.
  6. Alzheimer και Parkinson. Λέγεται ότι καθυστερεί την χειροτέρευση που προκαλείται από τις ασθένειες Alzheimer και Parkinson. Μελέτες που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι το πράσινο τσάι προστάτευε τα εγκεφαλικά κύτταρα από τον θάνατο και αποκαθιστούσε τα κατεστραμμένα εγκεφαλικά κύτταρα.
  7. Φθορά των Δοντιών. Μελέτες δείχνουν ότι το χημικό αντιοξειδωτικό «κατεχίνη» στο τσάι μπορεί να καταστρέψει τα βακτήρια και τους ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του λαιμού, τερηδόνα και άλλες ασθένειες των δοντιών.
  8. Αρτηριακή Πίεση. Η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού θεωρείται ότι μειώνει το ρίσκο για υψηλή πίεση.
  9. Κατάθλιλψη. Η θειανίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται από φυσικού στα φύλλα του πράσινου τσαγιού. Αυτή η ουσία είναι που θεωρείται ότι έχει χαλαρωτική και ηρεμιστική δράση και μπορεί να έχει μεγάλο όφελος σε όσους πίνουν τσάι.
  10. Αντι-ιικό και αντι-βακτηριακό. Οι κατεχίνες είναι ισχυροί αντι-βακτηριακοί και αντι-ιικοί παράγοντες πράγμα που τους κάνει αποτελεσματικούς στην θεραπεία όλων των ασθενειών, από τη γρίπη έως τον καρκίνο. Σε μερικές μελέτες το πράσινο τσάι έχει αποδειχτεί ότι εμποδίζει την εξάπλωση πολλών ασθενειών.
  11. Φροντίδα Δέρματος. Το πράσινο τσάι μπορεί απ’ ό,τι φαίνεται να βοηθήσει με τις ρυτίδες και τα σημάδια της γήρανσης. Αυτό είναι χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του. Μελέτες που έγιναν και σε ζώα και σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι όταν εφαρμόζεται τοπικά μπορεί να μειώσει τη φθορά από τον ήλιο.

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά οφέλη αλλά στην πραγματικότητα ένα φλιτζάνι την ημέρα δεν φτάνει για να σας τα δώσει σε αφθονία. Άλλοι λένε ότι χρειάζονται 5 φλιτζάνια και άλλοι (οι περισσότεροι) λένε ότι μπορούμε να πίνουμε έως και 10 φλιτζάνια την ημέρα.

Εάν σκέφτεστε να ακολουθήστε αυτό το δρόμο ένα στιγμιαίο μίγμα τσαγιού όπως το Στιγμιαίο Ρόφημα Βοτάνων της Herbalife, που χρησιμοποιώ κι εγώ, θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη γλιτώνοντάς σας από το συνεχές βράσιμο. Το Στιγμιαίο Ρόφημα Βοτάνων της Herbalife, εκτός από το πράσινο τσάι, περιέχει και άλλα βότανα με θαυματουργές ιδιότητες (ακόμη περισσότερα οφέλη!) και μπορείτε να έχετε το τσάι σας έτοιμο σε μερικά δευτερόλεπτα ρίχνοντάς το απλά σε κρύο ή σε ζεστό νερό!