Τούρτα Cheese Cake χωρίς Τυρί

Συνταγή για ωμοφαγική τούρτα cheese cake με κρέμα και βάση από ξηρούς καρπούς και φρούτα. Πεντανόστιμο, εύκολο και υγιεινό. Δεν θα το πιστεύετε!!



 

Ωμοφαγικό Cheese Cake με βάση από ξηρούς καρπούς και κρέμα από κάσιους

Ωμοφαγικό Cheese Cake με βάση από ξηρούς καρπούς και κρέμα από κάσιους 

… χωρίς ζάχαρη, χωρίς αλεύρι, χωρίς αυγά… φτιαγμένο με πολύ αγάπη για τον σύντροφο της ζωής μου, τον Ανδρέα, που είχε τα γενέθλιά του.

Εάν φαντάζεστε ότι ωμοφαγική διατροφή σημαίνει στερήσεις και θυσίες σας έχω καλά νέα: είναι ακριβώς το αντίθετο! Μπορείτε να φτιάξετε όλων των ειδών τα πιάτα και μάλιστα γκουρμέ. Ειδικά όμως τα γλυκά είναι «ωμή δημιουργία» στην πιο απολαυστική μορφή της. Δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα σε εμφάνιση και γεύση σε σύγκριση με τα πιο εξαίσια μαγειρεμένα γλυκά. Το μόνο που δεν έχουν είναι οι αρνητικές παρενέργειες των μαγειρεμένων γλυκών.

Προχθές λοιπόν είχε τα γενέθλιά του ο αγαπημένος σύντροφος της ζωής μου, ο Ανδρέας. Και φυσικά, δεν υπήρχε περίπτωση να αγοράσω τούρτα από ζαχαροπλαστείο. Αποφάσισα λοιπόν να φτιάξω μία τούρτα τύπου Cheese Cake. Τελικά βέβαια, επειδή μου αρέσει να παίζω λίγο με το φαγητό και να κάνω πειράματα, το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς διαφορετικό, αλλά εξίσου νόστιμο, αφού ακόμη και τα παιδιά μου (οι πιο αυστηροί μου κριτές) μου ζητούσαν συνεχώς κι άλλο…

Εάν το ψάξετε λίγο στο ίντερνετ θα δείτε ότι όλες οι συνταγές για cheese cake είναι σε γενικές γραμμές ίδιες. Ξηροί καρποί και χουρμάδες ή σταφίδες στην βάση, κάσιους λεμόνι σιρόπι αγαύης και λάδι καρύδας στην κρέμα. Αντί για λάδι καρύδας μπορεί μερικές φορές να δείτε βούτυρο κακάο. Και τα δύο δρουν ως σταθεροποιητικός παράγοντας γιατί πήζουν σε θερμοκρασία δωματίου κι έτσι βοηθούν την κρέμα να είναι σταθερή. Για την σάλτσα γαρνιρίσματος χρησιμοποιείτε όποιο φρούτο σας αρέσει στο μπλέντερ με λίγο μέλι ή σιρόπι αγαύης. Του ταιριάζουν βέβαια πολύ τα κόκκινα φρούτα. Ορίστε λοιπόν ακριβώς η συνταγή:

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΚΟ CHEESE CAKE

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ 

Συστατικά Βάσης

  • 2 κούπες ξηροί καρποί (αμύγδαλα, ή πεκάν, ή βραζιλιάνικα, ή μακαντάμια,ή  φουντούκια, ή καρύδια)
  • 12 βασιλικοί χουρμάδες μαλακοί (αν είναι σκληροί μουλιάστε τους για 4-5 ώρες στο νερό)
  • ½ κουταλάκι βανίλια σκόνη (την καφέ) ή κανέλλα (προαιρετικά)
  • Πρέζα αλάτι

Ετοιμασία της Βάσης

  1. Χτυπάτε πρώτα τους ξηρούς καρπούς στο multi μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσοχή μην τους χτυπήσετε υπερβολικά γιατί θα αρχίσουν να γίνονται βούτυρο
  2. Αν το multi σας δεν είναι πολύ δυνατό χτυπήστε σε κάποιο μιρκό multi τους χουρμάδες μέχρι να γίνουν μία πάστα.
  3. Ρίχνετε όλα τα υλικά και χτυπάτε μέχρι να ενωθούν οι χουρμάδες με τους ξηρούς καρπούς και να έχετε μια κολλώδη πάστα.
  4. Βάζετε την πάστα αυτή σε ένα ταψάκι με αφαιρούμενο πάτο. Εάν δεν έχετε τέτοιο ταψάκι, μπορείτε να βάλετε την πάστα σε μια οποιαδήποτε φόρμα γλυκών που έχετε στρώσει πρώτα με διαφανή μεμβράνη (όπως στο κέικ σοκολάτας).
  5. Με την ανάποδη ενός κουταλιού πατάτε την πάστα να πάρει την φόρμα του ταψιού. Εάν θέλετε μπορείτε να την πατήσετε γύρω γύρω και στα τοιχώματα του ταψιού ώστε να μπορείτε μετά να γεμίσετε το εσωτερικό της βάσης με κρέμα.
  6. Βάλτε το ταψάκι με την βάση στο ψυγείο όσο ετοιμάζετε την κρέμα.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΚΡΕΜΑΣ 

Συστατικά της Κρέμας

  • 3 κούπες κάσιους μουλιασμένα για 3-4 ώρες
  • 1/2 ή 3/4 κούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
  • 1/2 κούπα χυμός λεμονιού
  • 2/3 κούπας λάδι καρύδας
  • 2 κουταλιές Θρεπτικό Πρωτεϊνούχο Ρόφημα Herbalife γεύση Βανίλια ή 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 κούπας νερό (ή αν χρειαστεί λίγο παραπάνω)

Ετοιμασία της Κρέμας

Χτυπάτε όλα τα υλικά στο multi. Αν το multi σας δεν είναι πολύ μεγάλο και δυνατό, χτυπήστε τα σε δόσεις.

Εγώ έχω ένα μπλέντερ χειρός σε μορφή στικ, το Minipimer της Braun. Βάζω όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και τα κάνω κρέμα μ’ αυτό και βγαίνει μια χαρά.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΣΑΛΤΣΑΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ 

Συστατικά για τη Σάλτσα Φράουλας

  • 2 κούπες φράουλες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες φράουλες ή οποιοδήποτε άλλο κόκκινο φρούτο που έχετε πρώτα ξεπαγώσει)
  • 1/4 κούπας ή περισσότερο σιρόπι αγαύης ή μέλι (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)

Ετοιμασία Σάλτσας Φράουλας

Χτυπάτε όλα τα υλικά στο multi.

ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ CHEESE CAKE

  1. Βάζετε την κρέμα πάνω από την βάση και βάζετε το γλυκό στο ψυγείο 3-4 ώρες να σκληρύνει (ή στην κατάψυξη για πιο γρήγορα).
  2. Μόλις το cheese cake σκληρύνει το βγάζετε προσεκτικά από την φόρμα και το μεταφέρετε σε μια πιατέλα.
  3. Σερβίρετε το κάθε κομμάτι περιχύνοντάς το με την σάλτσα φράουλας
  4. Κλείνετε τα μάτια και απολαμβάνετε!

Εγώ βέβαια έφτιαξα τελικά κάτι άλλο. Είχα στην κατάψυξη αμυγδαλόπαστα που μου είχε μείνει από γάλα αμύγδαλου που είχα φτιάξει παλαιότερα. Ήθελα να δοκιμάσω να κάνω την κρέμα γλυκιά αντί ξινή οπότε έπρεπε να κάνω την βάση άγλυκη κι έτσι έβαλα μόνο 2 χουρμάδες και λίγο σιρόπι αγαύης. Για να σταθεροποιηθεί έβαλα στην βάση λάδι καρύδας. Της έβαλα και λίγα βραζιλιάνικα που μου είχαν περισέψει.

Στην κρέμα για να γίνει γλυκιά έβαλα χυμό πορτοκάλι αντί για λεμόνι. Την σάλτσα την έκανα πιο πλούσια προσθέτοντας μπανάνες. Το αποτέλεσμα; Η τούρτα εξαφανίστηκε σε 1 μέρα!

Ορίστε λοιπόν η συνταγή. Θα της δώσω άλλο όνομα: Τούρτα Βουτύρου Πορτοκάλι!

Αυτή είναι η τούρτα που έφτιαξα. Οι καλλιτεχνικές μου δεξιότητες βέβαια δεν είναι και τόσο καλές όπως βλέπετε από την φωτογραφία...

Ωμοφαγική τούρτα βουτύρου πορτοκάλι

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ 

Συστατικά Βάσης

  • 2 κούπες αμυγδαλόπαστα*
  • 1/2 κούπα βραζιλιάνικα
  • 2 χουρμάδες
  • 4 κουταλιές λάδι καρύδας
  • 4 κουταλιές σιρόπι αγαύης

*Η αμυδαλόπαστα είναι αυτό που μας μένει από τα αμύγδαλα όταν φτιάχνουμε γάλα αμύγδαλου (θα δείξω πώς σε άλλο άρθρο). Αν δεν έχετε αμυγδαλόπαστα μπορείτε απλά να χτυπήσετε αμύγδαλα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη.

Ετοιμασία Βάσης

  1. Βάζουμε πρώτα τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ και τους χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία κολλώδη πάστα.
  3. Απλώνουμε την πάστα σε ένα ταψάκι με αφαιρούμενο πάτο ή σε μία φόρμα για γλυκό που έχουμε στρώσει με διαφανή μεμβράνη.
  4. Πατάμε καλά την πάστα με την ανάποδη ενός κουταλιού και σκεπάζουμε με πάστα και τα τοιχώματα της φόρμας μας (για να γεμίσουμε μετά το εσωτερικό της βάσης του γλυκού με την κρέμα).
  5. Βάζουμε την φόρμα με την βάση στο ψυγείο για να σκληρύνει ενώ ετοιμάζουμε την κρέμα.

Συστατικά Κρέμας

  • 1 κούπα κάσιους
  • Χυμός από 2 μέτρια πορτοκάλια
  • 4 χουρμάδες
  • 2 κουταλιές σιρόπι αγαύης ή μέλι
  • 2 κουταλιές λάδι καρύδας

Ετοιμασία Κρέμας

  1. Χτυπάμε πρώτα τα κάσιους στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη.
  2. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής κρέμα. (Εγώ τα έβαλα όλα σε ένα μπωλ και τα έκανα κρέμα με το μίξερ χειρός).

Συστατικά Σάλτσας Φράουλας

  • 2 κούπες φράουλες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες που έχετε πρώτα αποψύξει)
  • 2 μπανάνες ώριμες
  • 2 κουταλιές Ρόφημα Herbalife γεύση βανίλια ή 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 ή περισσότερες κουταλιές μέλι ή σιρόπι αγαύης

Ετοιμασία Σάλτσας

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ να γίνουν κρέμα.

ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΤΑΣ

  1. Γεμίζουμε την βάση με την κρέμα και την βάζουμε 2-3 ώρες στο ψυγείο ή μισή ώρα στην κατάψυξη για να πήξει.
  2. Ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα. Εγώ έφτιαξα ένα «τοιχάκι» με την κρέμα χρησιμοποιώντας κορνέ και όταν έπηξε έριξα την σάλτσα μέσα.

Ουφ! Πάλι μακρύ άρθρο έγραψα.

Αγάπη μου χρόνια πολλά, σ' ευχαριστώ που υπάρχεις και είσαι στη ζωή μου... 

Συνταγή για ωμοφαγική τούρτα cheese cake με κρέμα και βάση από ξηρούς καρπούς και φρούτα. Πεντανόστιμο, εύκολο και υγιεινό. Δεν θα το πιστεύετε!!