Εύκολο Κέικ Σοκολάτας με Αλεύρι Ντίνκελ

Κέικ σοκολάτας νηστίσιμο από αλεύρι ντίνκελ χωρίς ζάχαρη

Κέικ σοκολάτας από αλεύρι ντίνκελ με σούπερ λίγες θερμίδες, χωρίς ζάχαρη & λάδι και πολύ εύκολο!!

Την συνταγή αυτή μου την έδωσε αρχικά η κουμπαρούλα μου η Μαρία. Ήταν για muffins σοκολάτας από αλεύρι ντίνκελ με φιστικοβούτυρο και τα είχε φτιάξει για το παρτι του γιου της.

Εγώ ως τότε ποτέ δεν είχα φτιάξει muffins, έφτιαχνα μόνο κέικ σοκολάτας και μάλιστα την ωμοφαγική του παραλλαγή  που καμία σχέση δεν έχει με τα κλασικά κέικ.

Πήρα όμως την συνταγή της Μαρίας και αποφάσισα να μην είμαι τόσο σκληροπυρηνική και να την φτιάξω σε σχήμα κέικ αφού βέβαια την αλλάξω λίγο.

Αυτή εδώ είναι η αρχική συνταγή για όσες (ή όσους) θέλετε να την δοκιμάσετε. Είναι πραγματικά υπέροχη!!.

Υλικά:

  • 1 κούπα αλεύρι ντίνκελ ολικής
  • 2/3  κούπας βρώμη (αλεύρι ή νιφάδες αλεσμένες)
  • 1/3 κούπας κακάο 
  • 1 κουτ. σούπας baking powder 
  • 3/4 κούπας μέλι 
  • 1/2 κούπα φιστικοβούτυρο 
  • 1 κούπα γάλα  ρυζιού (ή γάλα σόγιας ή νερό)
  • 1 δάχτυλο (στην  κούπα) λάδι  (προαιρετικά,  γίνονται  τέλεια και  χωρίς απλά  βοηθάει λίγο  να μην κολλάει  το χαρτάκι  στα muffins)  

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύω  όλα τα υλικά  με τη σειρά  που είναι  γραμμένα (τα στεγνά καλά  μεταξύ τους πρώτα και  μετά  προσθέτω τα υγρά). Μοιράζω  σε θήκες για muffins.  
  2. Ψήνω: στους 200°C  για 5 λεπτά,  μετά  χαμηλώνω  στους 180°C για  άλλα 20-25 λεπτά.  
  3. Βγάζω τα muffins από  τη θήκη να  κρυώσουν.

Αυτό που μου κέντρισε την περιέργεια στην συνταγή ήταν το αλεύρι ντίνκελ κι έτσι αποφάσισα να το ψάξω λίγο στο ιντερνετ. Στα ελληνικά αποτελέσματα δεν βρήκα και πολλές πληροφορίες, κυρίως βρήκα e-shop που το πουλούσαν. Κάνει γύρω στα 4€ το κιλό, αρκετά πιο ακριβό από το συνηθισμένο αλεύρι και αναρωτιόμουν για ποιο λόγο.

Σε ξένες ιστοσελίδες βρήκα περισσότερες πληροφορίες όπως και πολλές συνταγές. Θα αναφέρω εδώ μερικές βασικές και αν θέλετε ψάξτε το περισσότερο. Στα αγγλικά λέγεται spelt, η λέξη dinkel χρησιμοποιείται στα Γερμανικά. Στα ελληνικά λέγεται σπέλτα, αλλά καλύτερα ψάξτε το ως ντίνκελ.

Το ντίνκελ λοιπόν καλλιεργούνταν από πολύ παλιά στην μέση ανατολή, ήταν για αιώνες το κλασικό αλεύρι στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αλλά κάποια στιγμή στις αρχές του 20ου αιώνα σταμάτησε να είναι πια της μόδας. Πρόσφατα όμως ξαναέκανε την εμφάνισή της και ίσως μπορείτε να μαντέψετε τον λόγο: όπως και με όλες τις άλλες τάσεις στο φαγητό τα τελευταία χρόνια, αυτό που έχει σημασία είναι τα οφέλη στην υγεία. Και το σκορ του τίνκελ είναι πολύ υψηλό σ’ αυτό το τομέα.

Κατ’ αρχήν είναι πιο εύπεπτο από το κλασικό σιτάρι γιατί η γλουτένη που περιέχει αποτελείται από μεγαλύτερο αριθμό υδατοδιαλυτών πρωτεϊνών που σημαίνει ότι οι θρεπτικές του ουσίες απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό. Αυτό το καθιστά καλή εναλλακτική λύση για όσους έχουν δυσανεξία στο σιτάρι. Ωστόσο δεν παύει να περιέχει γλουτένη και επομένως δεν είναι κατάλληλο για όσους είναι αλλεργικοί στη γλουτένη.

Το ντινκελ έχει 10-25% περισσότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με το απλό σιτάρι όπως επίσης και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό το καθιστά ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα γιατί είναι πολύ χορταστικό.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων (σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, βιταμινών Β1, Β2) και ωφέλιμων λιπαρών οξέων απ’ ότι το κοινό σιτάρι

Όσο για τη χρήση του σε ψωμιά απ’ ότι είδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως το κοινό σιτάρι αλλά χρειάζεται λιγότερο ζύμωμα και φόρμα ψησίματος γιατί τείνει να απλώνει αντί να φουσκώνει.. Δίνει μια πιο σφιχτή και συμπαγή μορφή ψωμιού.

Στα γλυκά και στα κέικ μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως τα άλλα άλευρα, ίσως με λιγότερα υγρά στη συνταγή.

Το αλεύρι ντίνκελ το βρίσκετε μόνο σε καταστήματα βιολογικών ή υγιεινών τροφών, δεν υπάρχει στα απλά σούπερ μάρκετ.

Αφού σας έπεισα (ελπίζω) για το ντίνκελ, για να δούμε και τη συνταγή. Αυτό που δεν ήθελα εξ’ αρχής ήταν το φιστικοβούτυρο και το λάδι γιατί από το πρώτο δεν είχα και το δεύτερο έχει αρκετές θερμίδες. Έτσι το πρώτο το αντικατέστησα με αλεσμένα ωμά κάσιους (ίδια ποσότητα) και λάδι δεν έβαλα καθόλου. Αντί να φτιάξω την συνταγή σε μορφή muffin την έκανα κέικ και το έψησα σε ρηχή φόρμα σιλικόνης. Βγήκε ένα τέλειο κέικ!

Έτσι βγήκε το κέικ με τα κάσιους!

Κέικ Σοκολάτας με Αλέυρι Ντίνκελ και Κάσιους

Αν θέλετε βέβαια να το φτιάξετε σε μορφή muffins σε χαρτάκι θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε λίγο λάδι για να ξεκολλάει το χαρτάκι.

Φόρμες ψησίματος σιλικόνης υπάρχουν σε πολλά μαγαζιά κουζινικών με τιμές από 15€ έως και 35€. Πιο φθηνές μπορείτε να βρείτε στο ebay φυσικά, σε κατά καιρούς προσφορές του Lidl, στο ΙΚΕΑ, στο Βασιλόπουλο και τώρα τελευταία έφερε πολλές και το Jumbo και μάλιστα με 2-3€!! Το πλεονέκτημα με τις φόρμες ψησίματος σιλικόνης είναι ότι είναι αντικολλητικές και μπορείτε να ψήσετε ότι θέλετε, χωρίς λάδι στη συνταγή. Είναι ιδανικές λοιπόν για όσες (και όσους) προσέχουν τις θερμίδες που καταναλώνουν.

Την δεύτερη φορά που έφτιαξα το κέικ ήθελα να μειώσω ακόμη περισσότερο τις θερμίδες και δεν έβαλα καθόλου κάσιους. Βγήκε ένα λιγότερο λιπαρό, αλλά εξίσου ικανοποιητικό κέικ σοκολάτας. Είναι ότι πρέπει για να κατευνάσετε εκείνες τις λιγούρες για γλυκό όσοι από εσάς προσέχετε τη φόρμα σας.

Η τρίτη όμως εκδοχή του είναι η αγαπημένη μου και αυτήν φτιάχνω πλέον. Μετά από μερικά αποτυχημένα πειράματα κατάφερα να βγάλω κέικ σοκολάτας με πρωτεΐνη Herbalife! Ήθελα βλέπετε να του ενισχύσω και λίγο την πρωτεΐνη… και το πείραμα πέτυχε και με το παραπάνω! Τέτοιο χορταστικό κέικ δεν έχετε ξαναφάει. Αλλά προσοχή, ίσως δεν το καταλάβετε την ώρα που το τρώτε γιατί είναι αφράτο και μαλακό. Περιμένετε λίγο (να καταλάβει και ο εγκέφαλος ότι φάγατε) και θα δείτε... Ορίστε λοιπόν η συνταγή. Έχω δώσει στο δημιούργημά μου και όνομα:

Υλικά

  • 1 κούπα αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης
  • 1/2 κούπα αλεύρι βρώμης ολικής (ή νιφάδες αλεσμένες)
  • 1/2 κούπα κακάο σκόνη
  • 1/2 κούπα Πρωτεΐνη σε Σκόνη Herbalife (εάν δεν θέλετε πρωτεϊνη βάλτε 1/2 κούπα ακόμη αλεύρι ντίνκελ)
  • 1 κουταλιά σούπας baking powder
  • 3/4 κούπας μέλι 
  • 1 ¼ κούπα γάλα σόγιας ή αμύγδαλου (ή αγελαδινό)

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα υγρά σε ένα άλλο.
  2. Ρίχνουμε τα υγρά στο μπολ με τα στεγνά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να συνδυαστούν. Προσοχή: μην ανακατεύετε υπερβολικά ή με μίξερ γιατί μετά για κάποιο λόγο το κέικ δεν φουσκώνει.
  3. Ρίχνουμε αμέσως το μίγμα σε φόρμα σιλικόνης και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά και μετά στους 170 για 20 λεπτά περίπου.
  4. Ελέγχουμε αν έγινε τρυπώντας το με μία οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο.

Κέικ Σοκολάτας με Αλεύρι Ντίνκελ και Πρωτεΐνη

Θα σας πρότεινα να ψήσετε το κέικ σε ρηχή φόρμα για να ψηθεί έως μέσα. Επίσης, περάστε τη φόρμα με ένα λαδωμένο χαρτί κουζίνας καλού κακού για να μην κολλήσει. Αφού βγάλετε το κέικ από το φούρνο αφήστε το να κρυώσει και μετά βγάλτε τη φόρμα, αλλιώς θα κολλήσει λίγο κι ας είναι η φόρμα σιλικόνης.

Κέικ Σοκολάτας με Αλεύρι Ντίνκελ και Πρωτεΐνη

Να αναφέρω επίσης ότι μπορείτε να φτιάξετε το κέικ αυτό με απλό αλεύρι ολικής άλεσης (αντικαθιστώντας το ντίνκελ και τη βρώμη) που υπάρχει και σε όλα τα σούπερ μάρκετ και είναι και πιο φθηνό.

Στο επόμενο πείραμα θα δοκιμάσω να αντικαταστήσω το μέλι (γιατί κι αυτό έχει πολλές θερμίδες) με στέβια. Για να δούμε… όταν πετύχει θα το αναρτήσω.

Ελπίζω να σας αρέσει η συνταγούλα. Αν τη φτιάξετε μην ξεχάσετε να βάλετε εδώ σχόλιο με τις εντυπώσεις σας για να βοηθήσετε και όσες το σκέφτονται. Και βέβαια, αν έχετε να προτείνετε παραλλαγές είμαι ανοιχτή εφόσον είναι προς το υγιεινότερο.

Να ‘στε καλά.

***

Ενημέρωση 22/6/2013

Στο παραπάνω κέικ δοκίμασα να βάλω στέβια αντί για μέλι και βγήκε πολύ ωραίο!

Αντί για την ποσότητα μελιού λοιπόν μπορείτε να βάλετε 1/4 κούπας στέβια λευκή κρυσταλλική 5:1. Θα χρειαστείτε και λίγο παραπάνω γάλα, συνολικά γύρω στη 1 2/3 κούπα.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε σχόλιο

Αναζήτηση στο Blog

Εγγραφείτε