Το Παγωτό Παρφέ Σοκολάτας του Παρλιάρου σε πιο Ελαφριά Παραλλαγή

Παγωτό σοκολάτα με αβοκάντο

Παραλλαγή του παγωτού παρφέ σοκολάτας του Παρλιάρου χωρίς γάλα, αυγά, κρέμα γάλακτος και ζάχαρη!

Πριν από μερικές ημέρες ο μεγάλος γιός μου (7 χρονών) μου ζήτησε να του φτιάξω «ανθυγιεινό παγωτό» όπως το λέει. Εγώ από φυσιολογικά παγωτά (πόσο μάλιστα και ανθυγιεινά)  δεν ήξερα να φτιάξω τίποτα. Την προηγούμενη μέρα όμως είχα δει την εκπομπή του Νίκου Παρλιάρου «Γλυκές Αλχημείες» που έδειχνε τη συνταγή του για παγωτό παρφέ σοκολάτα. Έτσι μπήκα στην ιστοσελίδα του  (Γλυκές Αλχημείες) και βρήκα τη συνταγή. 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΡΦΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ

Υλικά:

  • 250 γρ. γάλα ΦΑΡΜΑ της ΦΑΓΕ
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 6 κρόκοι αυγού ΒΛΑΧΑΚΗ
  • 400 γρ. κουβερτούρα NESTLE DESSERT
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά της ARLA
  • 600 γρ. ψιλοκομμένα γλυκά του κουταλιού
  • 150 γρ. αμύγδαλο

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε μία κρεμ ανγκλέζ: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα. Ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τους αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα. Την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς και πριν αρχίσει να βράζει, δηλ. στους 84-85ºC, (πάνω απ’ αυτή τη θερμοκρασία η κρέμα «κόβει» γιατί ψήνεται ο κρόκος), κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε άλλο σκεύος για να μην μείνει στη ζεστή κατσαρόλα και ψηθεί το αυγό.
  2. Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, ομοιογενοποιούμε πολύ καλά και αφήνουμε έως ότου η θερμοκρασία του μείγματος πέσει στους 35οC.
  3. Ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά, προσθέτουμε και τα γλυκά του κουταλιού καλά στραγγισμένα και τα αμύγδαλα και αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα μεταλλική.
  4. Την τοποθετούμε στην κατάψυξη για 4-5 ώρες τουλάχιστον.

Όπως πάντα, άρχισα αμέσως να σκέφτομαι πώς μπορώ να την αλλάξω.

Αυτή η συνταγή έχει 3 βασικά συστατικά που, όπως έμαθα μετά, κάνουν το παγωτό να έχει πλούσια, κρεμώδη υφή και να μην γίνεται σκληρό σαν πέτρα στην κατάψυξη:

  • Λιπαρά
  • Αυγά
  • Ζάχαρη

Αυτό που χρειάζεται επίσης είναι αέρας γι αυτό και υπάρχουν οι παγωτομηχανές οι οποίες ανακατεύουν το παγωτό ενώ παγώνει και ο αέρας παγιδεύεται μέσα και του δίνει όγκο.

Εγώ παγωτομηχανή έχω, αλλά δεν ήθελα να βάλω κανένα από τα τρία παραπάνω συστατικά. Τα αυγά τελικά αποφάσισα να τα κρατήσω μιας και είχα τα ωραία χωριάτικα της πεθεράς μου.

Την ζάχαρη την αντικατέστησα με στέβια λευκή κρυσταλλική 5:1 σε ανάλογη ποσότητα. Η στέβια είναι ένα φυτό με πολύ γλυκιά γεύση, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες και με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Μπορείτε να τη βρείτε σε διάφορες μορφές στα καταστήματα βιολογικών. Εναλλακτικά θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μέλι, αλλά αυτό έχει αρκετές θερμίδες.

Την κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά την αντικατέστησα με κρέμα αμύγδαλου 8% λιπαρά. Και αυτήν τη βρίσκετε στα καταστήματα βιολογικών σε ίδια τιμή με την κρέμα γάλακτος.

Επίσης αντικατέστησα τα γλυκά κουταλιού με μαύρες σταφίδες και βασιλικούς χουρμάδες.

Ορίστε λοιπόν η πρώτη παραλλαγμένη συνταγή μου. Την έκανα στη μισή ποσότητα καθότι ήταν πείραμα.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΡΦΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ 

Υλικά

  • 125 γρ. γάλα σόγιας
  • 20 γρ. στέβια κρυσταλλική 5:1 (ή μισή κούπα μέλι)
  • 3 κρόκοι αυγού χωριάτικου
  • 150 γρ. κουβερτούρα 72% κακάο
  • 250 γρ. κρέμα αμύγδαλου
  • 300 γρ. μαύρες σταφίδες & χουρμάδες
  • 75 γρ. αμύγδαλο ωμό κομματάκια

Εκτέλεση

Όπως ακριβώς με του Παρλιάρου, απλά αλλάζουν τα υλικά.

Αυτό που έφτιαξα βγήκε φανταστικό από την παγωτομηχανή. Ο γιος μου ξετρελάθηκε με το «ανθυγιεινό παγωτό» μου! Όσο περίσσεψε το έβαλα στην κατάψυξη.

Την επόμενη μέρα όμως που μου το ζήτησε ο μικρός και το έβγαλα ήταν πέτρα κυριολεκτικά. Το άφησα μάλιστα έξω για 15 λεπτά περίπου και πάλι δεν έλεγε να μαλακώσει. Τελικά έκοψα ένα κομμάτι με το μαχαίρι (με κουτάλι δεν υπήρχε περίπτωση) και έδωσα στον μικρό. Και αποφάσισα να μην ξαναφτιάξω το παγωτό.

Οπότε την παραπάνω συνταγή φτιάξτε την αν θέλετε εφόσον σκοπεύετε να καταναλώσετε όλο το παγωτό κατευθείαν από την παγωτομηχανή.

Το θέμα αυτό ήταν όμως στο μυαλό μου, πώς δηλαδή να βγάλω μαλακό παγωτό, χωρίς αυγά, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Και προχθές μου ήρθε η φαεινή ιδέα όταν έτρωγα ένα φανταστικό αβοκάντο που μας είχε φέρει ο καλός μας φίλος ο Γιώργος από την Κρήτη. ΑΒΟΚΑΝΤΟ!!! Να τα καλά λιπαρά που έψαχνα!!

Το ίδιο απόγευμα ήμουν στην κουζίνα και ξαναέφτιαχνα το παγωτό. Ήμουν σίγουρη ότι το αβοκάντο θα του έδινε την κρεμώδη υφή που ήθελα και το παγωτό θα ήταν πιο μαλακό όταν το έβγαζα από την κατάψυξη.

Εκτός των άλλων τα αβοκάντο είναι και πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά (γύρω στο 20%) αλλά πρόκειται για τα καλά λιπαρά που τα χρειάζεται το σώμα μας. Όπως και το ελαιόλαδο, το αβοκάντο ενισχύει τα επίπεδα της LDL (της καλής χοληστερήνης). Επίσης τα αβοκάντο είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και γεμάτα βιταμίνες.

Και βέβαια το παγωτό αυτό θα ήταν ένας τρόπος να φάνε και  τα παιδιά μου αβοκάντο, χωρίς καν να το καταλάβουν!

Εκτός από αβοκάντο αποφάσισα να προσθέσω στη συνταγή και μία μπανάνα για να ενισχύσω την κατάσταση γιατί και αυτή γίνεται κρεμώδης και αφράτη στο μπλέντερ.

Και βέβαια πρόσθεσα και λίγο Ρόφημα Herbalife  γεύση σοκολάτα για να το κάνω ακόμη πιο θρεπτικό...

Το παγωτό βγήκε απίστευτο! Ένα υπέροχο παγωτό παρφέ σοκολάτα, χωρίς να μπορείς να καταλάβεις ότι η συνταγή έχει αβοκάντο μέσα. Έτσι φάγανε και τα παιδιά μου το αβοκάντο τους. Και την επόμενη μέρα που το έβγαλα από την κατάψυξη μπορούσε να σερβιριστεί με κουτάλι!

Ορίστε λοιπόν η συνταγή. Απλά προσέξτε, τα αβοκάντο να τα αγοράζετε σκληρά από το σούπερ μάρκετ και να τα αφήνετε 3-4 μέρες εκτός ψυγείου να μαλακώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΑΓΩΤΟ ΠΑΡΦΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Υλικά 

  • 300γρ ψύχα αβοκάντο (χωρίς φλούδα και κουκούτσι)
  • 1 κούπα γάλα σόγιας
  • 20 γρ. στέβια 5:1 λευκή κρυσταλλική  (ή ½ κούπα μέλι)
  • 1 μπανάνα
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 72% κακάο
  • 4 κουταλιές Ρόφημα Herbalife σοκολάτα (προαιρετικά)
  • 300 γρ. μαύρες σταφίδες & χουρμάδες
  • 75 γρ. αμύγδαλα ωμά κομματάκια

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τη σοκολάτα να λιώσει σε μπεν μαρί.
  • Χτυπάμε με το μπλέντερ το αβοκάντο τη μπανάνα, το γάλα και την στέβια (ή μέλι) σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη κρέμα.
  • Ρίχνουμε μέσα στο μίγμα τη λιωμένη σοκολάτα (και το ρόφημα Herbalife αν βάλουμε) και χτυπάμε πάλι το μίγμα με το μπλέντερ μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.
  • Ανακατέυουμε μέσα στο μίγμα με κουτάλι τις σταφίδες, τους χουρμάδες και τα αμύγδαλα.
  • Βάζουμε το μίγμα στην παγωτομηχανή για 20 λεπτά περίπου. Βάζουμε το παγωτό σε μεταλλικό κατά προτίμηση δοχείο μέσα στην κατάψυξη. Καλό είναι στην αρχή ανά μισή ώρα να το βγάλετε 2-3 φορές από την κατάψυξη και να το ανακατέψετε. Θα πάρει αέρα και βοηθάει να μένει μαλακό το παγωτό.

Αυτή λοιπόν είναι μια καλή εναλλακτική λύση για εμάς που θέλουμε να  τρώμε το παγωτό μας χωρίς τύψεις και ενοχές

Βέβαια, από γεύση φαντάζομαι ότι καμία σχέση δεν έχει με του Παρλιάρου, αλλά «Τίποτα δεν έχει τόσο ωραία γεύση ώστε να είναι καλύτερο από το να είσαι σε φόρμα!»

Να’ στε καλά

Νατάσα

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε σχόλιο

Αναζήτηση στο Blog

Εγγραφείτε