Κατακράτηση Υγρών: Tι είναι και πώς να την αποφύγετε

κατακράτηση υγρών

Κατακράτηση υγρών

Δείτε τι προκαλεί την κατακράτηση υγρών και συμβουλές για να την αποφύγετε.

Όλοι μας ανά διαστήματα αντιμετωπίζουμε μια προσωρινή αύξηση βάρους λόγω κατακράτησης υγρών. Αλλά αυτό δεν το κάνει να είναι λιγότερο ενοχλητικό. Ξυπνάτε το πρωί με πρησμένα μάτια και τα δάκτυλά σας είναι τόσο φουσκωμένα που δεν μπορείτε να βάλετε τα δαχτυλίδια σας. Ανεβαίνετε στη ζυγαριά και μπαμ! – είστε ξαφνικά 1,5 κιλό παραπάνω απ’ ό,τι ήσασταν χθες.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙ ΑΥΤΟ

Είναι νερό ή μήπως είναι λίπος;

Τα καλά νέα είναι ότι η προσωρινή αύξηση βάρους από κατακράτηση υγρών είναι αυτό και μόνο – είναι προσωρινή και είναι νερό… όχι λίπος. (απλά, για να το γνωρίζετε, θα ήταν σχεδόν αδύνατον να βάλετε 1,5 κιλό λίπος μέσα σε μία νύχτα. Για να αποθηκεύσετε μισό κιλό λίπος, θα έπρεπε να φάτε 3500 θερμίδες περισσότερες απ’ όσες χρειάζεστε – πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να φάτε πάνω από 10.000 έξτρα θερμίδες για να βάλετε 1,5 κιλό λίπος σε μία μέρα.)

Αλλά πώς γίνεται να ξυπνάτε με πάνω από ένα κιλό βάρος λόγω κατακράτησης υγρών; Εάν είστε σε καλή υγεία, οι προσωρινές μεταβολές στα υγρά είναι φυσιολογικές και συχνά οφείλονται σε κάτι που φάγατε ή δεν φάγατε. Το σώμα σας χρησιμοποιεί ένα σύνθετο σύστημα που συμπεριλαμβάνει ορμόνες και μέταλλα  - όπως το νάτριο και το κάλιο – για να διατηρήσει τη σωστή ισορροπία. Αλλά μερικές φορές αυτή η ισορροπία ανατρέπεται και ξυπνάτε το πρωί νιώθοντας σαν σφουγγάρι.

Το νάτριο και η προσωρινή αύξηση κατακράτησης υγρών

Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου – από αλμυρά και επεξεργασμένα τρόφιμα – συχνά προκαλεί κατακράτηση υγρών. Το νάτριο έχει μία πολύ σημαντική λειτουργία στο σώμα, αλλά η ποσότητά του στο αίμα σας πρέπει να διατηρείται σε σχετικά μικρό εύρος. Οπότε εάν φάτε ένα πολύ αλμυρό γεύμα (το οποίο μετά αφήνει ένα φορτίο νατρίου μέσα στο αίμα σας) το σώμα σας θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να το ‘διαλύσει’ – κυρίως κατακρατώντας υγρά που θα δείτε την επόμενη μέρα με την μορφή πρησμένου προσώπου χεριών και ποδιών.

Ο ρόλος των αμύλων και των γλυκών στην προσωρινή αύξηση κατακράτησης υγρών

Ένα γεύμα υψηλό σε απλούς υδατάνθρακες μπορεί επίσης να προκαλέσει κατακράτηση υγρών. Εάν φάτε ένα βραδινό γεύμα που αποτελείται κυρίως από γλυκές και αμυλούχες τροφές όπως ζυμαρικά, λευκό ρύζι και ζαχαρούχα ποτά, αυτό θα οδηγήσει σε μία απότομη αύξηση του ζαχάρου στο αίμα σας, πράγμα που σηματοδοτεί το σώμα σας να απελευθερώσει ινσουλίνη -  μια ορμόνη που βοηθά το σώμα σας να οδηγήσει την ζάχαρη από το αίμα σας στα κύτταρά σας. Αλλά τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορούν επίσης να κάνουν το σώμα σας να κατακρατάει νάτριο και υγρά. Αφού ένα υψηλό σε υδατάνθρακες γεύμα μπορεί να οδηγήσει στην απότομη αύξηση της ινσουλίνης, η κατακράτηση υγρών απλά πάει μαζί.

Οι ορμονικές αλλαγές και η κατακράτηση υγρών

Άλλες ορμόνες μπορεί να ευθύνονται επίσης. Στις γυναίκες οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν με τον μηνιαίο κύκλο μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών – συχνά περίπου ένα ή δύο κιλά παραπάνω που μπορεί να παραμείνουν για μια εβδομάδα ή και περισσότερο. Παρόλο που δεν μπορείτε να αποφύγετε τις διακυμάνσεις στα ορμονικά επίπεδα, οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ

Η προσωρινή κατακράτηση υγρών μπορεί να αντιμετωπιστεί με μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή. Αυτό βέβαια ισχύει βέβαια εφόσον δεν ευθύνονται γι αυτό τυχόν ασθένειες ή και φάρμακα. Οπότε εάν αντιμετωπίζετε συχνή ή παρατεταμένη κατακράτηση υγρών, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

- Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

Εστιάστε σε τροφές που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική μορφή τους, καθώς όσο πιο επεξεργασμένη είναι μια τροφή τόσο περισσότερο νάτριο (αλάτι) είναι πιθανόν να έχει. Ελαχιστοποιήστε τα αλμυρά σνακ, τις σούπες, τα καρυκεύματα και τις σάλτσες και χρησιμοποιείτε την αλατιέρα ελάχιστα τόσο στο μαγείρεμα όσο και στο τραπέζι.

- Μειώστε τα εξευγενισμένα άμυλα και τα γλυκά

Αντί για υψηλά εξευγενισμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, τα απλά μακαρόνια και το λευκό ρύζι, προτιμήστε τις ποικιλίες ολικής αλέσεως. Επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν δεν προκαλούν απότομη αύξηση του ζαχάρου στο αίμα – και της ινσουλίνης – όταν τα τρώτε. Και αντί για ζαχαρούχα ποτά προτιμήστε νερό ή τσάι.

- Πίνετε πολύ νερό

Αυτό φαίνεται σαν το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε – να βάλετε περισσότερα υγρά στο σώμα σας, ενώ σας φαίνεται ήδη υπερφορτωμένο. Αλλά το να πίνετε υγρά θα βοηθήσει το σώμα σας να αποβάλλει το περιττό αλάτι και νερό. Βάλτε στόχο να πίνετε 6-8 ποτήρια ημερησίως.

- Αυξήστε το κάλιο

Το κάλιο παίζει κρίσιμο ρόλο στην διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα και χρειάζεται να βρίσκεται στην σωστή αναλογία με το νάτριο. Το κάλιο βρίσκεται σε αφθονία στα φρούτα και στα λαχανικά, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν φτάνουν ούτε καν την ελάχιστη απαραίτητη ποσότητα καλίου με την διατροφή τους. Προσπαθήστε να τρώτε κάποιο φρούτο ή λαχανικό με κάθε γεύμα ή σνακ.

Μετάφραση άρθρου της Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Η Suzan είναι σύμβουλος επί πληρωμής για την Herbalife. H Herbalife διαθέτει προϊόντα υγιεινής διατροφής και ελέγχου βάρους.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε σχόλιο

Αναζήτηση στο Blog

Εγγραφείτε