Μουστοκούλουρα από Ντίνκελ ή Ζέα με αλεύρι κριθαριού, πίτουρο βρώμης και μέλι

Μουστοκούλουρα ζέας ή ντίνκελ

Μια πολύ υγιεινή παραλλαγή για μουστοκούλουρα. Φτιάξτε τα όσο μπορείτε ακόμη να βρείτε μούστο παρέα με τα παιδάκια σας!

Την συνταγή για τα μουστοκούλουρα μου την έφερε μια μέρα ο μεγάλος μου γιος από το σχολείο. Πάει τώρα στην Δευτέρα Δημοτικού και τελευταία στο σχολείο ασχολούνταν πολύ με το αμπέλι, τα σταφύλια και το μούστο. Εκείνη την ημέρα ήρθε στο σπίτι ενθουσιασμένος με την συνταγή και μου είπε μάλιστα ότι ήταν και στα καθήκοντα να την φτιάξουν….

Ήταν τόσο χαρούμενος που δεν μπορούσα να του αρνηθώ. Είχα μάλιστα και ένα μπουκάλι μούστο που μου είχε δώσει πριν λίγες μέρες η πεθερά μου.

Αυτό που δεν είχα ήταν φυσιολογικό αλεύρι. Και βέβαια δεν είχα και ζάχαρη. Έτσι η μόνη λύση ήταν να κάνω μερικές αλλαγές στην συνταγή (όπως πάντα) για να μην πάει ο γιος μου στο σχολείο αδιάβαστος…

Αντικατέστησα λοιπόν το αλεύρι της συνταγής με αλεύρι ντίνκελ ολικής που είχα. Και για ζάχαρη έβαλα μέλι, όπως κάνω πάντα. 

Μουστοκούλουρα ζέας ή ντίνκελ

Τελικά περάσαμε τέλεια με τα παιδιά φτιάχνοντας μουστοκούλουρα. Τους έβγαλα και φόρμες σε διάφορα σχήματα και έφτιαξαν ένα σωρό σχέδια. Και τα μουστοκούλουρα με την παραλλαγμένη μου συνταγή βγήκαν πολύ νόστιμα. Δεν άρεσαν μόνο σε μένα (όπως πολλές φορές συμβαίνει με τις συνταγές μου), αλλά και στα παιδιά και μέχρι την επόμενη μέρα το απόγευμα τα είχαν φάει όλα!

Από τότε φτιάξαμε μουστοκούλουρα άλλες 4 φορές - βασικά μόλις μας τελείωναν φτιάχναμε άλλα. Και τις 4 φορές έβαλα διαφορετικά υλικά ανάλογα με το τι αλεύρι είχα. Έτσι λοιπόν τα φτιάξαμε και με αλεύρι ζέας, και με αλεύρι κριθαριού και με λίγο πίτουρο βρώμης μέσα… και όλες τις φορές έγιναν ανάρπαστα από τα παιδιά (= πετυχημένη συνταγή!). 

Ορίστε λοιπόν η συνταγή της δασκάλας μας της κυρίας Ράνιας για τα μουστοκούλουρα, λίγο παραλλαγμένη…

Καλή επιτυχία! 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΑΠΟ ΑΛΕΥΡΙ ΝΤΙΝΚΕΛ Ή ΖΕΑΣ  

Υλικά

  • 1 κούπα μούστος
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπας μέλι (ή λίγο περισσότερο αν τα θέλετε πιο γλυκά)
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι σόδα
  • ½ κουταλάκι κανέλα σκόνη
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
  • ¼ κούπας ούζο ή τσίπουρο ή κονιάκ
  • 500 γρ. αλεύρι ντίνκελ ή ζέας ολικής άλεσης
  • 1 κούπα (ή όσο πάρει) πίτουρο βρώμης (ή νιφάδες βρώμης αλεσμένες)
  • 1 κούπα αλεύρι κριθαριού 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μούστο, το ελαιόλαδο, το μέλι, την κανέλα, και το γαρύφαλλο.
  2. Αραιώνουμε τη σόδα στο ούζο (ή τσίπουρο ή κονιάκ) και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα άλλα υλικά.
  3. Χτυπάμε το μίγμα με σύρμα να ενωθούν τα υλικά.
  4. Κοσκινίζουμε όλα τα άλευρα με τη μπέικιν παουντερ και τα προσθέτουμε στο μίγμα με τα υγρά. Προσθέτουμε σιγά σιγά και το πίτουρο βρώμης μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα φροντίζοντας να είναι όλα περίπου στο ίδιο πάχος (για να μην βγουν άλλα καμένα και άλλα ωμά).
  6. Τα αραδιάζουμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης.
  7. Αν θέλουμε τα περνάμε με μούστο χρησιμοποιώντας πινέλο και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή λιναρόσπορο.
  8. Ψήνουμε στον αέρα στους 160-170 βαθμούς για 30-40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.