Πιτάκια Ολικής Άλεσης από Αλεύρι Ζέας ή Ντίνκελ

Μια πολύ εύκολη, γρήγορη και υγιεινή συνταγή για αφράτα, τραγανά πιτάκια ολικής άλεσης. Βάλτε ό,τι γέμιση θέλετε. Ιδανικά για κολατσιό στο σχολείο!

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

  • 500 γρ. αλεύρι ζέας ή ντίνκελ ολικής άλεσης (ή απλό ολικής άλεσης)
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα φρέσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι 
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. περίπου ελιές ροδέλες 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και την μπέικιν πάουντερ.
  2. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο μέσα στο μπωλ και αρχίζουμε να ανακατεύουμε το μίγμα.
  3. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι σιγά σιγά μέχρι να γίνει μία εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (ίσως περισσέψει λίγος χυμός ή ίσως χρειαστείτε λίγο περισσότερο).
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα σχεδόν στρόγγυλα, το κάθε φύλλο το κόβουμε κάνοντας σταυρό σε 4 κομμάτια, το κάθε κομμάτι σε 2 τρίγωνα. Ξεκινάμε από την βάση του τριγώνου, βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, διπλώνουμε τις άκρες της βάσης προς τα μέσα και τυλίγουμε προς την μύτη, σαν μικρά κρουασάν.
  5. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους 180 αέρα μέχρι να ροδίσουν.

ΜΕΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΚΟΜΗ

  • Αν θέλετε χρησιμοποιήστε λιγότερο ελαιόλαδο και περισσότερο χυμό αντί αυτού. Τα συνολικά υγρά πρέπει να είναι γύρω στις 2 κούπες.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό αντί για χυμό πορτοκάλι. Απλά η ζύμη δεν θα γίνει τόσο τραγανή, θα μοιάζει περισσότερο με ψωμί.
  • Αν δεν θέλετε να ανοίξετε φύλλο μπορείτε να τα κάνετε μπουκίτσες. Πάρτε λίγη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού, ανοίξτε την πατώντας την με τις παλάμες σας, βάλτε μέσα μερικές ελιές και πλάστε μπαλάκια.

Να' στε καλά,

Νατάσα