"Πώς να Χάσω Κιλά;" - Μέρος 1

Σκέφτεστε να ξεκινήσετε δίαιτα… και πάλι; Αυτή τη φορά δοκιμάστε να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές…

Έχει ήδη μπει το καλοκαίρι. Και την απόφαση να ξεκινήσετε δίαιτα το πιο πιθανό είναι ότι δεν την πήρατε τώρα αλλά ίσως έχει από τον Ιανουάριο. Εκείνη την εποχή του χρόνου οι περισσότεροι την βλέπουμε σαν ένα νέο ξεκίνημα και παίρνουμε τις αποφάσεις για τη νέα χρονιά. Είναι μια εποχή υποσχέσεων και ελπίδας. Με τη δίαιτα όμως τι έγινε; Μήπως είχατε υποσχεθεί στον εαυτό σας να τρώτε σωστά και να βελτιώσετε τη φόρμα σας ελπίζοντας να τηρήσετε τη απόφασή σας, αλλά δεν το κάνατε; Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Και ο λόγος είναι ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή που αποφασίζουμε να κάνουμε είναι συνήθως πολύ ριζικές. Και είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσουμε και κυρίως να διατηρήσουμε όλες αυτές τις αλλαγές συγχρόνως. Είμαστε πλάσματα της συνήθειας και απλά χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθούν νέες συνήθειες και να καθιερωθούν.

Μία Προσέγγιση Βήμα προς Βήμα

Κάντε Λίγες Μικρές Αλλαγές Κάθε Μήνα

Ορίστε λοιπόν μία πρόταση γι αυτή τη φορά. Φτιάξτε αυτή τη λίστα με τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνετε, αλλά αυτή τη φορά μην προσπαθήσετε να τις εφαρμόσετε όλες μαζί. Στην πραγματικότητα θα σας πρότεινα να εφαρμόζετε μόνο τρεις μικρές αλλαγές κάθε μήνα – τρεις αλλαγές τον πρώτο μήνα, να προσθέσετε άλλες τρεις τον δεύτερο μήνα, ακόμη τρεις τον τρίτο μήνα και πάει λέγοντας. Και ορίστε γιατί. Εάν εστιάσετε στον να καθιερώσετε μόνο τρεις νέες συνήθειες το μήνα δεν θα καταπιέσετε τον εαυτό σας προσπαθώντας να εστιάσετε σε πάρα πολλά πράγματα συγχρόνως. Και έως το τέλος του μήνα, οι τρεις νέες συνήθειες θα είναι μέρος της καθημερινότητάς σας και θα είστε έτοιμοι να αναλάβετε ακόμη τρεις αλλαγές τον επόμενο μήνα.

Κρατήστε τις Αποφάσεις σας

Ας υποθέσουμε ότι οι τρεις αλλαγές που θα κάνετε τον πρώτο μήνα κόβουν συνολικά 100 θερμίδες την ημέρα από τη διατροφή σας. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά ας πούμε ότι το ίδιο συμβαίνει και τον δεύτερο και τον τρίτο και τον τέταρτο και τον πέμπτο μήνα. Μέσα σε πέντε μήνες έχετε κάνει συνολικά 15 μικρές, διατηρήσιμες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και τώρα έχετε μειώσει τις θερμίδες σας συνολικά κατά 500 ημερησίως – αρκετές για να χάνετε περίπου μισό κιλό την εβδομάδα.

Σκεφτείτε πού θέλετε να εστιάσετε πρώτα. Ίσως να θέλετε να μειώσετε το λίπος ή τη ζάχαρη. Ίσως οι μερίδες σας να είναι πολύ μεγάλες ή το πρόβλημά σας να είναι ότι δεν τρώτε αρκετά φρούτα ή λαχανικά. Ίσως τρώτε λόγω συναισθηματικής φόρτισης και άγχους και θέλετε να εστιάσετε σ’ αυτό. Μετά καθορίστε τα τρία πράγματα που θέλετε να κάνετε τον πρώτο μήνα και ξεκινήστε.

Τρεις Μικρές Αλλαγές το Μήνα

Ας πούμε ότι θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης. Οι αποφάσεις σας για τον πρώτο μήνα ίσως είναι:

  • Θα τρώω ένα φρούτο για επιδόρπιο αντί για μπισκότα
  • Θα μειώσω την κατανάλωση αναψυκτικών στο μισό
  • Θα τρώω απλό γιαούρτι αντί για επιδόρπια γιαουρτιού

Ίσως το υπερβολικό λίπος να είναι το πρόβλημά σας. Στην περίπτωση αυτή οι αποφάσεις σας για τον πρώτο μήνα ίσως είναι κάπως έτσι:

  • Αντί για τηγανητές πατάτες με το γεύμα μου θα τρώω σαλάτα
  • Θα χρησιμοποιώ μόνο λίγο ελαιόλαδο ή λαδόξιδο στις σαλάτες μου αντί για ντρέσινγκ
  • Στον καφέ μου θα βάζω γάλα χαμηλών λιπαρών αντί για πλήρες

Εάν το πρόβλημά σας είναι ο έλεγχος μερίδων, οι αποφάσεις του πρώτου μήνα ίσως είναι κάπως έτσι:

  • Θα χρησιμοποιώ μικρότερα πιάτα όταν τρώω στο σπίτι για να ελέγχω τις μερίδες μου
  • Όταν βγαίνω έξω για φαγητό θα ζητάω να μου βάλουν το μισή μερίδα μου σε πακέτο για να την πάρω στο σπίτι και να μου σερβίρουν την υπόλοιπη
  • Θα ζυγίζω και θα μετράω τις μερίδες μου μερικές φορές κάθε εβδομάδα για να βεβαιώνομαι ότι είναι στα σωστά πλαίσια

Ίσως αυτή να είναι η στιγμή να υιοθετήσετε μια διαφορετική προσέγγιση στην απόφασή σας για δίαιτα. Κάντε μερικές μικρές αλλαγές, δώστε τους χρόνο ένα μήνα για να καθιερωθούν και αναπτύξτε τις αλλαγές αυτές μήνα με το μήνα. Είναι αλήθεια ότι αυτή η βήμα προς βήμα προσέγγιση δεν είναι η πλήρης διατροφική αναμόρφωση που επιχειρείτε να κάνετε κάθε χρόνο όταν πλησιάζει το καλοκαίρι (και την παρατάτε μετά από λίγο) – αλλά τι έχετε να χάσετε; Μπορεί να μην χάσετε 20 κιλά σε ένα μήνα όπως θα θέλατε (και να τα ξαναπάρετε τον επόμενο), αλλά σίγουρα θα τα χάσετε σε ένα χρόνο και μόνιμα γιατί οι συνήθειες που θα καθιερώσετε θα είναι μόνιμες.