“Πώς να χάσω κιλά;” – Μέρος 2

Πώς να χάσω κιλά

Μικρές αλλαγές διατροφής μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα. Δείτε 3 μικρές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε 11 κιλά σε 1 χρόνο!

Οι μικρές αλλαγές διατροφής που θα κάνετε κάθε μήνα μπορούν προσθετικά να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα. Οι αλλαγές του προηγούμενου μήνα μαζί με τις προτεινόμενες αλλαγές αυτού του μήνα μπορούν να σας εξοικονομήσουν αρκετές θερμίδες ώστε να χάσετε περίπου 11 κιλά συνολικά εφόσον τις διατηρήσετε επί ένα χρόνο!

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι χρειάζονται μόνο μερικές εβδομάδες για να καθιερωθεί μία νέα διατροφική συνήθεια – που θα σήμαινε ότι οι αλλαγές που κάνατε τον προηγούμενο μήνα θα πρέπει να έχουν καθιερωθεί έως τώρα. Αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάποιος απόλυτος κανόνας στην διαμόρφωση νέων διατροφικών συνηθειών – για μερικούς μια νέα συνήθεια μπορεί να καθιερωθεί μετά από μερικές εβδομάδες, αλλά για άλλους μπορεί να χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος μέχρι να νιώθουν άνετα με μία διατροφική αλλαγή.

Συνήθως, αυτοί που υιοθετούν την προσέγγιση “βήματα μωρού” στις διατροφικές αλλαγές τα πηγαίνουν λίγο καλύτερα από εκείνους που προσπαθούν να κάνουν πολλές ριζικές αλλαγές συγχρόνως. Αυτός είναι ένας λόγος που τον προηγούμενο μήνα πρότεινα να δοκιμάσετε να κάνετε μόνο λίγες μικρές αλλαγές κάθε μήνα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου – αντί να κάνετε πολλές μεγάλες αλλαγές συγχρόνως. Η ιδέα είναι απλά η εξής: συνδυαστικά, πολλές μικρές αλλαγές με τον χρόνο μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα αποτελέσματα. Και αφού είναι πιο εύκολο να εφαρμόζετε τις μικρές διατροφικές αλλαγές κάθε μέρα, θα μπορείτε να διατηρήσετε αυτές τις νέες διατροφικές συνήθειες για μια ζωή.

Κρατήσατε τις Αποφάσεις σας;

Εάν πήρατε κάποιες αποφάσεις όσον αφορά τη διατροφή σας τον προηγούμενο μήνα, πώς τα πήγατε; Παραμείνατε πιστοί στο σχέδιό σας; Ή μήπως προσπαθήσατε να κάνετε πάρα πολλά συγχρόνως; Μήπως απλά γυρίσατε στις παλιές σας συνήθειες; Μήπως δεν θυμάστε καν τι υποσχεθήκατε στον εαυτό σας να κάνετε; Εάν δεν κάνατε την πρόοδο που ελπίζατε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα είτε να προσπαθήσατε να κάνετε πάρα πολλά συγχρόνως ή οι αλλαγές που προσπαθήσατε να κάνετε ήταν πολύ δραστικές.

Κάνοντας Αλλαγές Διατροφής – Μερικά Μικρά Βήματα γι Αυτόν τον Μήνα

Σύμφωνα με την ιδέα ότι “οι μικρές αλλαγές φέρνουν μεγάλα αποτελέσματα”, ορίστε οι προτάσεις μου για τρεις μικρές αλλαγές διατροφής για να δοκιμάσετε αυτό το μήνα. Συνδυαστικά, μπορούν να φέρουν μάλλον εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Μικρή Αλλαγή #1: Αφήστε μερικές μπουκιές φαγητό στο πιάτο σας.

Η πρακτική του να αφήνετε μερικές μπουκιές φαγητό στο πιάτο σας είναι σχεδιασμένη για να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε με τα σήματα κορεσμού σας. Εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας να σταματάει να τρώει όταν νιώθετε άνετα ικανοποιημένοι θα μάθετε πόσο φαγητό χρειάζεστε πραγματικά ανά γεύμα. Ένας τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι αφήνοντας μερικές μπουκιές φαγητό στο πιάτο σας ώστε να προσπαθήσετε να προσέξετε τα εσωτερικά σας σήματα. Πολύ συχνά το μόνο που σημαίνει για μας ότι τελειώσαμε το φαγητό είναι το άδειο πιάτο και έως τότε μπορεί να έχουμε φάει πολύ περισσότερο απ’ όσο έπρεπε.

Μεγάλο Αποτέλεσμα #1:Έχει υπολογιστεί ότι μία μπουκιά φαγητό έχει κατά μέσο όρο 25 θερμίδες. Ας υποθέσουμε ότι αφήνετε στο πιάτο σας 2 μπουκιές φαγητό σε δύο γεύματα την ημέρα. Αυτό σας εξοικονομεί καθημερινά 100 θερμίδες και στην περίοδο ενός χρόνου μπορεί προσθετικά να φέρει γύρω 4,5 κιλά απώλεια βάρους.

Μικρή Αλλαγή #2: Διπλασιάστε τα λαχανικά και κόψτε το άμυλο.

Εάν τα περισσότερα μεσημέρια κάθεστε σε ένα γεύμα που αποτελείται από μία πρωτεΐνη, ένα λαχανικό και ένα άμυλο, προσπαθήστε να κάνετε αυτήν την αλλαγή μόνο τρεις φορές την εβδομάδα. Απλά παραλείψτε την μερίδα αμύλου από το γεύμα σας – το ρύζι, τα ζυμαρικά, τις πατάτες – και διπλασιάστε τα λαχανικά σας.

Μεγάλο Αποτέλεσμα #2:Μία μερίδα μαγειρεμένο ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτες έχει πάνω από 200 θερμίδες, ενώ η ίδια μερίδα μαγειρεμένα λαχανικά έχει περίπου 50 θερμίδες. Κάθε φορά που κάνετε αυτήν την αλλαγή, εξοικονομείτε περίπου 150 θερμίδες. Κάντε αυτήν την αλλαγή τρεις φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο και θα εξοικονομήσετε αρκετές θερμίδες ώστε να χάσετε περίπου 3 κιλά.

Μικρή Αλλαγή #3: Αλλάξτε από χυμούς φρούτων σε ολόκληρα φρούτα.

Εάν βασίζεστε στους χυμούς φρούτων για να φτάσετε τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες φρούτων σας, θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε αρκετές θερμίδες εάν αρχίσετε να τρώτε ολόκληρα τα φρούτα. Ένα πρόβλημα με τους χυμούς φρούτων είναι ότι τους λείπουν οι χορταστικές ίνες που υπάρχουν στα ολόκληρα φρούτα. Οπότε, ένα συνηθισμένο ποτήρι χυμού μπορεί να περιέχει το αντίστοιχο πολλών ολόκληρων φρούτων, αλλά δεν θα είναι ούτε στο ελάχιστο χορταστικό. Ενώ δεν θα μπορούσατε να φάτε 5 ή 6 πορτοκάλια στην καθισιά σας, δεν είναι καθόλου δύσκολο να πιείτε το θερμιδικό αντίστοιχο σε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού.

Μεγάλο Αποτέλεσμα #3: Ας πούμε ότι τρώτε ένα ολόκληρο πορτοκάλι αντί να πιείτε ένα ποτήρι (375ml) χυμό πορτοκαλιού το πρωί. Κάθε φορά που το κάνετε αυτό, εξοικονομείτε περίπου 100 θερμίδες (και θα πάρετε περίπου 3 γρ. ίνες επίσης). Τώρα υποθέστε ότι κάνετε αυτήν την αλλαγή 5 φορές την εβδομάδα. Αυτή η μικρή αλλαγή θα μπορούσε να σας εξοικονομήσεις αρκετές θερμίδες για να χάσετε 3,4 κιλά σε ένα χρόνο.

Κάνατε κάποιες μικρές αλλαγές τον προηγούμενο μήνα που δουλεύουν ακόμη για σας; Μοιραστείτε το μαζί μας!