7 Ιδέες από τη Herbalife για να Κάνετε το Ρόφημά σας Ακόμη πιο Θρεπτικό!

Πώς να φτιάξετε πρωτεϊνούχο ρόφημα

Ενισχύστε τη διατροφική αξία του ροφήματός σας με μερικά υγιεινά πρόσθετα και δοκιμάστε νέες ιδέες συνταγών για σέικ.

Ψάχνετε ιδέες για νέες γεύσεις για το ρόφημά σας ή θέλετε να μάθετε πώς να το κάνετε ακόμη πιο θρεπτικό; Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω επτά συμβουλές για το πώς να ενισχύσετε το ρόφημά σας και τις δεκαπέντε συνταγές ροφημάτων με τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε το αγαπημένο σας σέικ άμεσα.

7 Υγιεινά Πρόσθετα για τα Αγαπημένα Σέικ σας

Τα ενισχυτικά ροφήματος – εκείνα τα μικρά έξτρα που μας αρέσει να προσθέτουμε στα σέικ μας – είναι ένας τέλειος τρόπος να εξατομικεύετε το αγαπημένο σας μίγμα. Χρειάζεστε έξτρα θερμίδες ή πρωτεΐνη στο σέικ σας; Υπάρχει ένα πρόσθετο γι αυτό. Δεν παίρνετε αρκετές φυτικές ίνες; Μία ενίσχυση από φρούτα, λαχανικά και σπόρους στο ρόφημά σας μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Ίσως να έχετε απλά βαρεθεί το ίδιο ρόφημα κάθε μέρα και στην περίπτωσή σας μερικά γευστικά πρόσθετά μπορεί να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την ανία.

Συνήθως τα ροφήματα και τα σέικ δεν χρειάζονται απαραίτητα μια διατροφική ενίσχυση – τα περισσότερα μπορούν από μόνα τους να αποτελέσουν ένα γεύμα εφόσον είναι διατροφικά ισορροπημένα. Τα πιο βασικά σέικ συνήθως περιλαμβάνουν γάλα ή γάλα σόγιας ως βάση, κάποια μορφή σκόνης πρωτεΐνης και συχνά μία δόση φρούτα. Αλλά ένα από τα πιο ωραία πράγματα με τα ροφήματα είναι ότι πραγματικά είναι λες και ζητάνε ενισχυτικά. Μπορείτε να προσθέσετε σ’ αυτά οτιδήποτε – πράγμα που σας επιτρέπει να αφήσετε ελεύθερη τη δημιουργικότητά σας και να τροποποιήσετε το σέικ σας ώστε να σας προσφέρει ό,τι ακριβώς θέλετε ή χρειάζεστε.

Έξτρα #1: Πρωτεΐνη

Οι ανάγκες πρωτεΐνης ποικίλουν από άτομο σε άτομο – η ηλικία, το φύλο, ο σωματότυπος και η σωματική σύνθεση όλα μετράνε. Οπότε για όσους χρειάζονται έξτρα πρωτεΐνη πέρα από αυτή που παρέχει ένα στάνταρ ρόφημα, υπάρχουν πολλές επιλογές πρόσθετων για να ενισχύσετε την περιεκτικότητα πρωτεΐνης.

Η σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να είναι ήδη ένα συστατικό στο ρόφημά σας, αλλά προσθέτοντας έξτρα σκόνη είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να πάρετε περισσότερη πρωτεΐνη και να εξατομικεύσετε την ποσότητα στις προσωπικές σας ανάγκες. Συν του ότι αναμιγνύεται άμεσα και δεν αλλάζει τη γεύση.

1 κουταλιά σούπας απλή σκόνη πρωτεΐνης προσθέτει περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Τα άπαχα ή χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά όπως το τυρί κότατζ, το τυρί ρικότα ή το γιαούρτι παρέχουν έξτρα πρωτεΐνη μαζί με ασβέστιο και βιταμίνες Α και D.

Ένα τρίτο κούπας (100 γρ.) άπαχο τυρί κότατζ, ρικότα ή απλό στραγγιστό γιαούρτι προσθέτουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Το Tofu- και ιδιαίτερατο μαλακό - αναμιγνύεται ωραία στα ροφήματα και η ήπια γεύση του δεν υπερισχύει στη γεύση των άλλων συστατικών μέσα στο σέικ σας.

120 γραμμάρια tofu προσθέτουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Έξτρα #2: Φρούτα και Λαχανικά

Εάν σας προβληματίζει το πώς να καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, το να τα προσθέσετε στα ροφήματά σας μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος να ενισχύσετε τη λήψη σας.

Φρούτα: Πέρα από τα συνηθισμένα μούρα ή τις μπανάνες, μπορείτε να δοκιμάσετε να αναμίξετε λιγότερο συνηθισμένα φρούτα όπως ακτινίδια, ρόδι ή πεπόνι.

Λαχανικά όπως τα βρασμένα καρότα, παντζάρια ή κολοκύθα είναι τέλεια ενισχυτικά για το ρόφημά σας γιατί έχουν μια ήπια γλυκιά γεύση. Και τα μικρά φύλλα πράσινων λαχανικών όπως το σπανάκι έχουν επίσης ήπια γεύση και αποτελούν ένα τέλειο πρόσθετο για το ρόφημά σας.

Έξτρα #3: Υγιεινά Λιπαρά

Προσθέτοντας λίπος στο ρόφημά σας θα αυξήσετε φυσικά τις θερμίδες του. Αλλά τα υγιεινά λιπαρά προσφέρουν περισσότερα από αυτό – μπορείτε να πάρετε επίσης μερικές βιταμίνες, μέταλλα, απαραίτητα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες.

Οι σπόροι – όπως ο λιναρόσπορος, η κάνναβη και οι chiaή οι ηλιόσποροι προσθέτουν λίγη υφή στο ρόφημά σας και του δίνουν μία ενίσχυση σε μέταλλα (ιδιαίτερα χαλκό και ψευδάργυρο) και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Τα βούτυρα ξηρών καρπών – όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια ή τα φιστίκια – επίσης συνεισφέρουν χαλκό και ψευδάργυρο μαζί με λίγη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Το αβοκάντο δίνει μια μεταξένια υφή στο ρόφημά σας και παρέχει τα ίδια υγιεινά λιπαρά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο καθώς επίσης και βιταμίνη Ε.

Έξτρα #4: Περισσότερες Φυτικές Ίνες

Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν τα συνιστώμενα 25 γραμμάρια φυτικών ινών ανά ημέρα, αλλά είναι εύκολο να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών όταν επιλέγετε τα κατάλληλα πρόσθετα για το ρόφημά σας.

Οι νιφάδες βρόμης, οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος, τα μήλα και τα μούρα βοηθάνε να ενισχύσετε την πρόσληψή σας σε διαλυτές φυτικές ίνες – αυτές είναι οι ίνες που παγιδεύουν το νερό και φουσκώνουν, συνεισφέροντας στο αίσθημα κορεσμού.

Τα καρότα, οι περισσότεροι άλλοι σπόροι και τα φυλλώδη λαχανικά μπορούν να ενισχύσουν την ποσότητα αδιάλυτων φυτικών ινών στη διατροφή σας – αυτό είναι το είδος των ινών που βοηθάνε στην σωστή λειτουργία του εντέρου.

Έξτρα #5: Θερμίδες

Εάν έχετε ανάγκες υψηλών θερμίδων ή προσπαθείτε να αυξήσετε το βάρος σας, τα έξτρα υψηλών θερμίδων στο ρόφημά σας μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Το τρικ είναι να προσθέσετε υγιεινή διατροφή μαζί με την ενίσχυση σε θερμίδες.

Νιφάδες βρόμης – μία κουταλιά νιφάδες βρόμης μπορούν να προσθέσουν 100 θερμίδες ή περισσότερες, καθώς επίσης διαλυτές φυτικές ίνες και λίγη έξτρα πρωτεΐνη.

Αβοκάντο και βούτυρα ξηρών καρπών – προσθέστε μισό αβοκάντο ή μια φουσκωτή κουταλιά βούτυρο ξηρών καρπών στο σέικ σας και μπορείτε να ενισχύσετε τις θερμίδες κατά 100 ή περισσότερες.

Αποξηραμένα Φρούτα ή Φυσικοί Χυμοί – επειδή οι θερμίδες τους είναι τόσο συμπυκνωμένες, οι χυμοί φρούτων και τα αποξηραμένα φρούτα δεν συστήνονται σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, αλλά γι αυτό ακριβώς το λόγο αποτελούν ένα εξαιρετικό πρόσθετο για όσους προσπαθούν να βάλουν βάρος. Δοκιμάστε 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι, καρότο ή ανανά ή ρίξτε μέσα στο μπλέντερ μια χούφτα αποξηραμένα βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, χουρμάδες ή σταφίδες.

Έξτρα #6: Περισσότερη Γεύση

Η γεύση του ροφήματός σας μπορεί να είναι μια χαρά, αλλά - -όπως κι εγώ – έχετε τη συνήθεια να πίνετε ρόφημα κάθε μέρα, είναι ωραίο να αλλάζετε τη γεύση για να το κάνετε πιο ενδιαφέρον. Εκτός από το να παίζω προσθέτοντας διάφορα φρούτα και λαχανικά – αυτό που κάνει τα ροφήματά που εξαιρετικά είναι η έξτρα γεύση που τους δίνουν τα διάφορα βότανα, μπαχαρικά, εκχυλίσματα και άλλα φυσικά αρώματα.

Μπαχαρικά – δοκιμάστε μία πρέζα γλυκιά κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι ή γαρύφαλλο ή ακόμη δώστε του μια πικάντικα καυτερή γεύση προσθέτοντας τζίντζερ ή μία πρέζα λευκό πιπέρι. Επειδή είναι φυτικά προϊόντα τα μπαχαρικά συνεισφέρουν επίσης σε φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Τα βότανα ίσως να μην είναι κάτι που έχετε σκεφτεί να προσθέσετε στο ρόφημά σας, αλλά υπάρχουν πολλά που ταιριάζουν πολύ ωραία. Δοκιμάστε μέντα, δεντολίβανο, θυμάρι ή βασιλικό – αλλά μην σταματήσετε εκεί! Γνωρίζω ανθρώπους που τους αρέσει πολύ ο φρέσκος μαϊντανός ή το φρέσκο κόλιαντρο μέσα στο ρόφημά τους.

Εκχυλίσματα και Ξύσματα – λίγο ξύσμα από φρέσκο λεμόνι ή πορτοκάλι προσθέτει μια λαμπερή, φρέσκια γεύση στο ρόφημά σας και υπάρχουν μερικά πολύ υγιεινά έλαια στην φλούδα των εσπεριδοειδών. Μου αρέσει επίσης να έχω διαθέσιμα όλων των ειδών τα εκχυλίσματα όπως καθαρή βανίλια, αμύγδαλο, καρύδα και μέντα για μια έξτρα ενίσχυση γεύσης.

Έξτρα #7:Πεπτική Υποσήριξη

Μερικά πρόσθετα ροφημάτων κάνουν διπλή δουλειά – δεν προσθέτουν μόνο γεύση και θρεπτικά στοιχεία, αλλά μπορούν επίσης να υποστηρίξουν και το πεπτικό σας σύστημα.

Ο Χυμός Αλόης Βέρα προσθέτει μία ήπια γλυκιά γεύση στο σέικ σας και βοηθά υποστηρίζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων στην πεπτική οδό σας.

Το Γιαούρτι περιέχει προβιοτικά – τα αποκαλούμενα «καλά» βακτήρια που βοηθάνε υποστηρίζοντας την πεπτική υγεία.

Το Τζίντζερ και η Μέντα είναι γνωστά για τη βοήθεια που προσφέρουν στην πεπτική διαδικασία.

Οι Σπόροι Chia είναι μία πολύ πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερό σας.

***

15 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΦΗΜΑ ΣΑΣ

Δώστε μια θρεπτική ενίσχυση στο ρόφημά σας με αυτά τα τέλεια πρόσθετα!

Έξτρα #1: Χυμός Αλόης Βέρα

Η Ενίσχυση: Πεπτική Υποστήριξη

Έξτρα#2: Αβοκάντο*

Η Ενίσχυση: Υγιεινά Λιπαρά, Φυτικές Ίνες, Βιταμίνες και Μέταλλα, Φυτοθρεπτικά Στοιχεία

Έξτρα#3: Τυρί Κότατζ

Η Ενίσχυση:Πρωτεΐνη, Βιταμίνες και Μέταλλα

Έξτρα#4: Αποξηραμένα Φρούτα*

Η Ενίσχυση: Φυτικές Ίνες, Βιταμίνες και Μέταλλα, Φυτοθρεπτικά Στοιχεία, Πεπτική Υποστήριξη

Έξτρα#5: Φρούτα

Η Ενίσχυση: Φυτικές Ίνες, Βιταμίνες και Μέταλλα, Φυτοθρεπτικά Στοιχεία, Πεπτική Υποστήριξη

Έξτρα#6: Χυμός Φρούτων*

Η Ενίσχυση: Βιταμίνες και Μέταλλα, Φυτοθρεπτικά Στοιχεία

Έξτρα#7: Βότανα και Μπαχαρικά

Η Ενίσχυση:Φυτοθρεπτικά Στοιχεία

Έξτρα#8: Ξηροί Καρποί και Βούτυρα Ξηρών Καρπών *

Η Ενίσχυση: Πρωτεΐνη, Υγιεινά Λιπαρά, Φυτικές Ίνες, Βιταμίνες και Μέταλλα, Φυτοθρεπτικά Στοιχεία

Έξτρα#9: Σκόνη Πρωτεΐνης

Η Ενίσχυση: Πρωτεΐνη

Έξτρα#10: Τυρί Ρικότα

Η Ενίσχυση:Πρωτεΐνη, Βιταμίνες και Μέταλλα

Έξτρα#11: Νιφάδες Δημητριακών*

Η Ενίσχυση:Φυτικές Ίνες, Βιταμίνες και Μέταλλα, Πεπτική Υποστήριξη

Έξτρα#12: Σπόροι

Η Ενίσχυση: Υγιεινά Λιπαρά, Φυτικές Ίνες, Βιταμίνες και Μέταλλα, Φυτοθρεπτικά Στοιχεία, Πεπτική Υποστήριξη

Έξτρα#13: Τόφου

Η Ενίσχυση: Πρωτεΐνη, Υγιεινά Λιπαρά, Βιταμίνες και Μέταλλα

Έξτρα#14: Λαχανικά

Η Ενίσχυση: Φυτικές Ίνες, Βιταμίνες και Μέταλλα, Φυτοθρεπτικά Στοιχεία, Πεπτική Υποστήριξη

Έξτρα#15: Γιαούρτι

Η Ενίσχυση: Πρωτεΐνη, Βιταμίνες και Μέταλλα, Πεπτική Υποστήριξη

*Αυτές οι επιλογές θα ήταν ιδανικές για όσους χρειάζονται έξτρα θερμίδες.

Μεταφρασμένο άρθρο της  Susan Bowerman, που είναι η Διευθύντρια Διατροφικής Εκπαίδευσης στην Herbalife. H Susan είναι Διαιτολόγος και Ειδικός στην Αθλητική Διαιτολογία εγκεκριμένη από αρμόδια επιτροπή.