Φαγητό Έξω: Έξυπνες Ιδέες για να Διατηρήσετε τη Σιλούεττα σας

Δίαιτα & φαγητό έξω

Εφαρμόστε αυτές τις ιδέες για έξυπνες παραγγελίες όταν τρώτε έξω και θα διατηρείτε πάντα τον έλεγχο των θερμίδων σας, της όρεξής σας και της περιφέρειάς σας!

Όλον αυτόν τον μήνα μιλάμε για το πώς να κάνουμε μικρές αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε, μαγειρεύουμε και σερβίρουμε το φαγητό. Αυτήν την εβδομάδα θα μιλήσουμε για τα γεύματα σε εστιατόρια.

Όταν ήμουν παιδί, με την οικογένειά μου σπάνια πηγαίναμε σε εστιατόρια. Το να βγούμε έξω ήταν μεγάλη υπόθεση και κάτι που συνέβαινε μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα. Στις μέρες μας οι Έλληνες τρώνε κατά μέσο όρο τέσσερα γεύματα την εβδομάδα εκτός σπιτιού και καταναλώνουν περίπου ένα τρίτο από τις συνολικές τους θερμίδες σ’ αυτή τη διαδικασία. Το τι τρώτε σε μια ειδική περίσταση είναι ένα πράγμα – αλλά εάν τρώτε έξω όσο κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, μερικές μικρές ρυθμίσεις στην παραγγελία σας μπορούν προσθετικά να σας εξοικονομήσουν πολλές θερμίδες μακροπρόθεσμα.

Ορίστε μερικά «μικρά πράγματα» που μπορείτε να κάνετε κάθε φορά που τρώτε έξω – και να εξοικονομήσετε πολλές θερμίδες στην διαδικασία.

Συμβουλή 1 - Χαλάστε το Δείπνο σας

Ένα συχνό πρόβλημα με τα γεύματα σε εστιατόριο είναι ότι χρειάζεται χρόνος για να καθίσετε, να δείτε το μενού και να βάλετε την παραγγελία σας – και έως ότου να φτάσει το γεύμα σας πεθαίνετε της πείνας. Γι αυτό το λόγο πολλά εστιατόρια προσφέρουν ένα καλάθι με ψωμί και βούτυρο ή μερικά τσιπς τορτίγιας και σάλτσα για να σας καταπραΰνουν. Οπότε χαλάστε το γεύμα σας λιγάκι – φάτε ένα φρούτο, μερικές μπουκιές τυρί κότατζ ή γιαούρτι ή μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς πριν πάτε – και απορρίψτε το ψωμί και τα τσιπς που μπορούν να προσθέσουν εκατοντάδες θερμίδες στο γεύμα σας πριν καν ξεκινήσετε το πρώτο πιάτο.

Θερμίδες που μπορείτε να εξοικονομήσετε: 150 (1 φέτα ψωμί + βούτυρο) έως 500 (καλάθι με τσιπς)

Συμβουλή 2 – Το Νερό είναι μια Χαρά

Τα κοκτέιλ, το κρασί, τα αναψυκτικά και τα γλυκά ποτά όπως η λεμονάδα δεν σας χορταίνουν, αλλά μπορούν σίγουρα να σας ξεχειλίσουν στις θερμίδες. Αντίθετα, ζητήστε παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη, απλό νερό ή μεταλλικό νερό με μια φέτα λεμόνι.

Θερμίδες που μπορείτε να εξοικονομήσετε: 100 (ποτήρι κρασί) έως 400 (2 μεγάλα αναψυκτικά)

Συμβουλή 3 – Άπαχο Ντιπ

Το να ξεκινάτε το γεύμα σας με σαλάτα είναι μια καλή συνήθεια για να αποκτήσετε – εφόσον η σαλάτα δεν είναι φορτωμένη με λιπαρά συστατικά και βαριά ντρέσσινγκ. Επιλέξτε πολλά πράσινα λαχανικά με ντρέσσινγκ λαδιού και ξυδιού – σερβιρισμένο στο πλάι και «κάντε τη βουτιά». Βουτήξτε το πιρούνι σας στο ντρέσσινγκ και μετά πάρτε μερικά λαχανικά με το πιρούνι σας. Θα πάρετε μια μικρή γεύση ντρέσσινγκ με κάθε μπουκιά αλλά θα χρησιμοποιήσετε πολύ λιγότερο.

Θερμίδες που μπορείτε να εξοικονομήσετε: 200 + (75 θερμίδες ανά κουταλιά – τα περισσότερα εστιατόρια προσθέτουν 4 κουταλιές ντρέσσινγκ σε μια συνηθισμένη σαλάτα δείπνου)

Συμβουλή 4 – Επιλέξτε Ψάρι

Πολλοί άνθρωποι με τους οποίους μιλάω γνωρίζουν ότι θα πρέπει να τρώνε περισσότερο ψάρι, αλλά δεν το μαγειρεύουν στο σπίτι – είτε επειδή δεν γνωρίζουν πώς να το μαγειρέψουν σωστά, ή λένε ότι κάνει το σπίτι να βρωμάει… δύο καλοί λόγοι για τους οποίους αποτελεί καλή επιλογή για όταν βγαίνετε έξω. Υπάρχει και ακόμη ένας καλός λόγος. Εφόσον είναι ψητό – αντί για τηγανητό – το ψάρι έχει πολύ λιγότερες θερμίδες απ’ ό,τι μία αντίστοιχη μερίδα κόκκινου κρέατος.

Θερμίδες που μπορείτε να εξοικονομήσετε: 200 (115 γρ. ψητό ψάρι έναντι 115 γρ. ψητής μπριζόλας)

Συμβουλή 5 – Παραγγείλτε Πρώτοι

Εάν είστε μαζί με παρέα, προσπαθείτε να παραγγέλνετε πριν από όλους τους άλλους. Εάν έχετε κάποιο πλάνο και έχετε μια καλή εικόνα του τι θέλετε να φάτε, είναι πολύ πιο εύκολο να παραμείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας εάν βάλετε πρώτοι την παραγγελία σας – πριν παρασυρθείτε από τις επιλογές όλων των άλλων. Όταν έρχεται η στιγμή του επιδόρπιου, μπορείτε να ζητήσετε φρέσκα φρούτα ή καφέ πριν καν κοιτάξετε το μενού – και πριν όλοι οι άλλοι παραγγείλουν πάστες.

Θερμίδες που μπορείτε να εξοικονομήσετε: 300 (κομμάτι κέικ) έως 1000 (κομμάτι πάστας)

Συμβουλή 6 – Κάντε τον Διαχωρισμό

Το έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, αλλά αξίζει να το επαναλάβουμε – οι μερίδες των εστιατορίων μπορεί να είναι τεράστιες. Χωρίστε ένα πρώτο πιάτο με έναν συνδαιτημόνα και παραγγείλτε ένα έξτρα συνοδευτικό με λαχανικά ή πακετάρετε το υπόλοιπο του φαγητού σας μόλις φάτε την μερίδα σας. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων γνωρίζουν ότι οι πελάτες θέλουν αξία – με άλλα λόγια θέλουν μεγάλες μερίδες σε λογική τιμή. Και εφόσον κοστίζει στο εστιατόριο πολύ λιγότερα να αγοράσουν το φαγητό απ’ ότι να το μαγειρέψουν και να σας το σερβίρουν, στα περισσότερα εστιατόρια σας προσφέρουν ευχαρίστως τεράστιες μερίδες. Αυτούς τους παίρνει να σας τις φορτώσουν – εσάς όμως;

Θερμίδες που μπορείτε να εξοικονομήσετε: Εκατοντάδες. Οι μερίδες των εστιατορίων μπορούν άνετα να περιέχουν 800 – 1000 θερμίδες.

***

Δείτε και τις άλλες αναρτήσεις μου για το πώς οι μικρές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε  - και να διατηρήσετε - τον έλεγχο των διατροφικών σας συνηθειών: