Πέντε Εξαιρετικοί Συνδυασμοί Τροφών για πιο Υγιεινή Διατροφή

Συνδυασμοί Τροφών

Ποιες τροφές είναι καλό να τις τρώτε μαζί; Μάθετε τους καλύτερους συνδυασμούς τροφών σ' αυτό το άρθρο!

Πολλοί πελάτες συχνά με ρωτάνε εάν υπάρχουν ορισμένες τροφές που θα έπρεπε – ή δεν θα έπρεπε – να τις τρώνε συγχρόνως. Μερικοί για παράδειγμα έχουν ακούσει ότι «εάν δεν τρως πρωτεΐνες μαζί με υδατάνθρακες στο ίδιο γεύμα θα χάσεις βάρος» - αλλά μια μελέτη που εκδόθηκε πριν από δέκα χρόνια περίπου απομυθοποίησε αυτήν την ιδέα. Από την άλλη μεριά, υπάρχει μια έννοια γύρω από τον "συνδυασμό τροφών" - που μερικές φορές αποκαλείται συνεργία τροφών - η οποία αναγνωρίζει ότι ορισμένες τροφές προσφέρουν λίγο μεγαλύτερο διατροφικό όφελος όταν καταναλώνονται μαζί απ’  ό,τι εάν τις τρώγατε χωριστά. Σκεφτείτε το ως διατροφικό "ένα κι ένα κάνει τρία".

Πολύχρωμα λαχανικά με λίγο λίπος.

Πολλά φρούτα και λαχανικά περιέχουν χημικές ενώσεις που λέγονται καροτενοειδή – φυσικές βαφές που δίνουν σε τροφές όπως οι ντομάτες, τα καρότα και το σπανάκι τις όμορφες αποχρώσεις τους – από τις βαφές λυκοπένιο, βήτα-καροτίνη και λουτεΐνη αντίστοιχα. Τα καροτενοειδή λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, που είναι ένα λόγος για τον οποίο τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ένα τόσο σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αλλά εάν τρώτε τα λαχανικά σας μαζί με λίγο λίπος, το σώμα σας έχει την ικανότητα να παίρνει περισσότερα καροτενοειδή. Οπότε προσθέτοντας λίγο υγιεινό λίπος από αβοκάντο ή ελαιόλαδο στην σαλάτα σας θα σας βοηθήσει να απορροφήσετε την λουτεΐνη από το μαρούλι, τη βήτα-καροτίνη από τα καρότα και το λυκοπένιο από τις ντομάτες.

Βιταμίνη C με λαχανικά και σπόρους που περιέχουν σίδηρο.

Ο σίδηρος υπάρχει σε δύο μορφές στις τροφές. Η μία μορφή – που λέγεται «αιμικός» σίδηρος – βρίσκεται στα ψάρια, στο κρέας και στα πουλερικά και απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα απ’ ό,τι η άλλη μορφή που λέγεται «μη αιμικός» σιδηρος και βρίσκεται σε ορισμένα λαχανικά και σπόρους. Αλλά όταν προσλαμβάνετε λίγη βιταμίνη C μαζί με μια πηγή μη αιμικού σιδήρου, το σώμα σας θα απορροφήσει τον σίδηρο καλύτερα. Και δεν χρειάζεται πολύ – η ποσότητα της βιταμίνης C από ένα πορτοκάλι ή μία ντομάτα μπορεί σχεδόν να τριπλασιάσει την απορρόφηση σιδήρου. Οπότε οι ντομάτες που περιέχει το τσίλι σας θα σας βοηθήσουν να απορροφήσετε τον σίδηρο από τα φασόλια σας. Οι φράουλες θα σας βοηθήσουν να πάρετε τον σίδηρο από τα δημητριακά σας. Και ο σίδηρος από το σπανάκι θα απορροφηθεί καλύτερα εάν ρίξετε λίγες φέτες πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ μέσα στην σαλάτα σπανακιού σας.

Λεμόνι και πράσινο τσάι.

Το πράσινο τσάι περιέχει από φυσικού του κάποια μοναδικά ωφέλιμα φυτοθρεπτικά στοιχεία που λέγονται κατεχίνες. Αυτά δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα και βοηθάνε στην προστασία των κυττάρων και των ιστών του σώματος από την οξειδωτική φθορά. Όταν προσθέτετε λεμόνι στο πράσινο τσάι σας, η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει αυτές τις ωφέλιμες χημικές ενώσεις. Εάν δεν σας αρέσει το λεμόνι στο τσάι σας, καταναλώστε φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C μαζί με το αφέψημά σας, όπως ένα μπωλ μούρα ή μερικές φέτες πορτοκάλι.

Ψάρι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.  

Όταν πίνετε γάλα που είναι ενισχυμένο με βιταμίνη D, η βιταμίνη D βοηθάει το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο από το γάλα. Αλλά υπάρχει ακόμη ένας ωραίος τρόπος να συνδυάσετε αυτά τα δύο θρεπτικά στοιχεία - το ψάρι με τα λαχανικά. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και η σαρδέλα, παρέχουν βιταμίνη D και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα φύλλα από γογγύλι, τα φύλλα μουστάρδας και η λαχανίδα, παρέχουν ασβέστιο. Συνδυάζοντας τα δύο αυτά θα βοηθήσετε το σώμα σας να πάρει το ασβέστιο από τα λαχανικά.

Μίγματα φυτικών τροφών.

Οι φυτικές τροφές – συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των οσπρίων – είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών που υπάρχουν. Αλλά το αντιοξειδωτικό όφελος ενισχύεται όταν καταναλώνετε μίγματα των τροφών αυτών, αντί να τα τρώτε μόνα τους. Ένα μίγμα πορτοκαλιών, μήλων, σταφυλιών και μούρων έχει αποδειχθεί ότι έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα από την ίδια ποσότητα του κάθε φρούτου όταν καταναλώνεται μεμονωμένα, και μία έρευνα (3) έχει δείξει ότι για να ενισχύσουμε την αντιοξειδωτική αποτελεσματικότητα οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφών είναι όσπρια με φρούτα ακολουθούμενα από τα λαχανικά με φρούτα.

*H Herbalife διαθέτει προϊόντα τσαγιού που περιέχουν συστατικά πράσινου τσαγιού όπως το Στιγμιαίο Ρόφημα Βοτάνων, το οποίο ισχυρίζεται αντιοξειδωτική προστασία. Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν αξιολογηθεί από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Τα προϊόντα αυτά δεν προορίζονται για διάγνωση, θεραπεία, η πρόληψη ασθενειών.  

Μετάφραση άρθρου της Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Η Susan είναι σύμβουλος επί πληρωμής για την Herbalife.