Φανταστικά Μελομακάρονα από Αλεύρι Ντίνκελ Χωρίς Ζάχαρη!

Μελομακάρονα ντίνκελ χωρίς ζάχαρη

Μια συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη που μπορείτε να φτιάξετε με αλεύρι ολικής άλεσης, ή ντίνκελ ή ζέας και να τα τρώτε εσείς και τα παιδιά σας χωρίς τύψεις αυτά τα Χριστούγεννα!

11 ημέρες ακόμη για τα Χριστούγεννα!!

Έχουμε ενάμισι μήνα τώρα που μετράμε αντίστροφα τις μέρες. Κάθε πρωί που ξυπνάνε τα παιδιά μου υπολογίζουν τις μέρες που μένουν για τη μεγάλη γιορτή – ή μάλλον για τη στιγμή που θα έρθει ο Αη Βασίλης και θα πάρουν τα δώρα τους…

Εκτός από τα δώρα όμως στο μεγάλο μου γιο αρέσουν πολύ και τα γλυκά (από πού να το κληρονόμησε άραγε…) και επί μέρες με παρακαλούσε να φτιάξω μελομακάρονα σαν του ζαχαροπλαστείου ή σαν της γιαγιάς. Εγώ ως τώρα έφτιαχνα τα ωμοφαγικά μελομακάρονα από ξηρούς καρπούς που έχω εδώ που μοιάζουν πολύ με τα φυσιολογικά, αλλά αν είσαι μεγάλος γλυκατζής την διαφορά την καταλαβαίνεις.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω την συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για μελομακάρονα και φυσικά να την «πειράξω» λίγο.

Την επιτυχία σε οτιδήποτε κάνω την κρίνω από τις στατιστικές και τους αριθμούς…

Τα μελομακάρονα τα έφτιαξα προχθές το απόγευμα και ήταν συνολικά 28. Εγώ έφαγα ένα, ο άντρας μου τρία, έστειλα στους γονείς μου τέσσερα και τα υπόλοιπα τα έφαγαν οι δύο γιοι μου, κυρίως ο μεγάλος, και τελείωσαν χθες το μεσημέρι (δηλαδή σε λιγότερο από 24 ώρες). Και μάλιστα δεν τους άφηνα να τα φάνε γιατί ήθελα να τα βγάλω μερικές ακόμη φωτογραφίες με ντεκόρ της προκοπής… τελικά δεν πρόλαβα!

Ορίστε λοιπόν η συνταγούλα για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη που μπορείτε να φτιάξετε με αλεύρι ολικής άλεσης, ντίνκελ ή ζέας και να τα τρώτε εσείς και τα παιδιά σας χωρίς τύψεις αυτά τα Χριστούγεννα. Α, και ξέχασα να αναφέρω, ήταν ίδια με του ζαχαροπλαστείου και της γιαγιάς!


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΑΠΟ ΝΤΙΝΚΕΛ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Μελομακάρονα από Αλεύρι Ντίνκελ Ολικής Χωρίς Ζάχαρη

Υλικά

Για τα μελομακάρονα

  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. κονιάκ
  • 80 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 100 γρ. μέλι ανθέων καλύτερα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 500 γρ. αλεύρι ντίνκελ
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 300ml μέλι 
  • 150ml νερό
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού (σχεδόν μισό λεμόνι)

Εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεγάλο μπωλ. 
  2. Βάζουμε σε άλλο μπωλ το λάδι, το κονιάκ, το μέλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά μέσα στο μπωλ με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να πάρει το μείγμα το αλεύρι και να μην φαίνεται. Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. 
  4. Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. 
  5. Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια
  6. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150 - 160 C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. 
  7. Όσο τα μελομακάρονα ψήνονται φτιάχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας με σύρμα σε ένα μπωλ το μέλι, το νερό και το λεμόνι. 
  8. Μόλις τα μελομακάρονα είναι έτοιμα, έτσι όπως είναι καυτά από τον φούρνο τα παίρνουμε ένα - ένα με μια τσιμπίδα και τα βουτάμε στο μπωλ με το σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα, περίπου 20. Όσο πιο πολύ τα αφήνουμε τόσο πιο πολύ σιρόπι ρουφάνε και γίνονται πιο μαλακά (αν τα θέλουμε τραγανά τα αφήνουμε για 5-10 δευτερόλεπτα). 
  9. Μόλις βγάζουμε το κάθε μελομακάρονο από το σιρόπι το αφήνουμε σε μία πιατέλα και το πασπαλίζουμε αμέσως με τριμμένο καρύδι.
  10. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις!!

Μερικά tips της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τα μελομακάρονα

  • Πλάστε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, έτσι ώστε να μην χρειάζονται πολλή ώρα μέλωμα. Αν τα πλάσετε μεγάλα, χρειάζονται περισσότερη ώρα ψήσιμο και περισσότερο μέλωμα.
  • Αν παραζυμώσετε τη ζύμη σας, θα 'αμολύσει' / θα αποβάλλει το λάδι! Θα ψηθούν μεν καλά και θα είναι τραγανά, αλλά δεν θα γίνουν αφράτα και δεν θα ρουφήξουν καλά το σιρόπι.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Μόλις προσθέσετε το αλεύρι και το πάρει μέσα η ζύμη και δεν φαίνεται, τότε ακριβώς σταματάτε το ζύμωμα!
  • Μην ξεχάσετε να κάνετε σχεδιάκι στην επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου με ένα πιρούνι ή με έναν τρίφτη. Αυτό βοηθάει στο να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.

Τώρα βέβαια μου ζητάνε και κουραμπιέδες που για να σας πω την αλήθεια δεν έχω φτιάξει πότε (ντροπή νοικοκυρά γυναίκα....). Θα τους φτιάξω όμως μέσα στην επόμενη εβδομάδα και σκέφτομαι να αντικαταστήσω, εκτός των άλλων, και το αγελαδινό βούτυρο με ένα μυστικό συστατικό... για να δούμε θα το καταλάβουν; 

Οπότε, δεν σας εύχομαι ακόμη Καλά Χριστούγεννα, μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο επεισόδιο με τους κουραμπιέδες!

Να' στε καλά.

Νατάσα