Πράσινα Smoothies

Βάλτε στο μπλέντερ πράσινα φυλλώδη λαχανικά μαζί με φρούτα - ένας υπέροχος συνδυασμός για ενέργεια, υγεία και ευεξία!

Πράσινα Smoothies

Τι είναι τα smoothies; Απλά, φρούτα (και ίσως διάφορα άλλα) στο μπλέντερ.

Το πλεονέκτημα των smoothies σε σχέση με το να φάμε τα φρούτα μεμονωμένα είναι ότι μπορούμε πολύ πιο εύκολα να καταναλώσουμε ένα smoothie από 5 φρούτα παρά να φάμε αυτά τα φρούτα ολόκληρα. Οι ίνες των φρούτων διασπώνται στο μπλέντερ και μπορούμε έτσι να τα χωνέψουμε πιο εύκολα. Φανταστείτε πόση ώρα πρέπει να μασάτε τα φρούτα σας για να τα πολτοποιήσετε όπως το μπλέντερ (αν τα καταφέρετε τελικά)! Και βέβαια το σώμα μας μπορεί πιο εύκολα να απορροφήσει και να αφομοιώσει τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων όταν του τα στέλνουμε έτοιμα και ρευστοποιημένα. Κι έτσι δεν έχουμε και τα στομαχικά προβλήματα που προκαλούν τα φρούτα σε πολλούς ανθρώπους και τους κάνουν να τα αποφεύγουν.

Εδώ όμως έχω να σας προτείνω μια ακόμη πιο υγιεινή και πιο θρεπτική παραλλαγή: τα πράσινα smoothies, δηλαδή smoothies που περιέχουν πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Εδώ και πολλές δεκαετίες οι γιατροί και οι διαιτολόγοι μας λένε για τα πολλαπλά οφέλη των πράσινων λαχανικών. Αλλά η μόνη επιλογή μας να τα ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας διατροφή φαινόταν να είναι η σαλάτα. Σε πολλούς όμως δεν αρέσει η γεύση των πράσινων λαχανικών, προτιμάνε την επεξεργασμένη, αλλά νόστιμη τροφή του κυρίως πιάτου, κι έτσι η σαλάτα παραμένει ένα ανούσιο συνοδευτικό ή μια δυσάρεστη υποχρέωση.

Σας παραθέτω εδώ μεταφρασμένο ένα απόσπασμα από ένα άρθρο της Victoria Boutenko, της γυναίκας που είχε πρώτη την ιδέα για τα πράσινα smoothies. Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το άρθρο στα αγγλικά όπως και πολλές ακόμη πληροφορίες για τα πράσινα smoothies εδώ.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ VICTORIA BOUTENKO ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ SMOOTHIES

Για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση, τα πράσινα λαχανικά πρέπει να μπαίνουν στην πεπτική οδό σε ρευστοποιημένη μορφή. Τα πράσινα λαχανικά είναι υψηλά σε κυτταρίνη που είναι δύσκολο για το πεπτικό μας σύστημα να την διασπάσει. Σε ένα πλήρως υγιές ανθρώπινο σώμα χωρίς καθόλου διατροφικές ανεπάρκειες τα πράσινα λαχανικά ρευστοποιούνται μέσω δύο διεργασιών: πρώτα με την σχολαστική μάσηση και μετά όταν αναμιγνύονται με τα οξέα του στομάχου. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν έχουν φυσιολογικά επίπεδα υδροχλωρικού οξέος λόγω ανεπάρκειας μετάλλων και ιδιαίτερα ψευδάργυρου.

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να μασήσουν καλά την τροφή τους και που έχουν χαμηλό υδροχλωρικό οξύ σταματάνε τελικά να απολαμβάνουν τα πράσινα λαχανικά και αποστασιοποιούνται από αυτά. Αυτό είναι μάλλον ένας μηχανισμός άμυνας του ανθρώπινου σώματος. Σαν να μας λέει «αγάπη μου, δεν μπορείς να χωνέψεις αυτές τις πρασινάδες και μόνο βάρος είναι για το πεπτικό μας σύστημα, οπότε θα σε κάνω να αναγουλιάσεις για να σταματήσεις εντελώς να τις τρως.» Είναι ένας φαύλος κύκλος. Όσο περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα καταναλώνουν οι άνθρωποι τόσο μεγαλώνει η ανεπάρκειά τους σε θρεπτικά συστατικά. Αφού δεν μπορούν να δημιουργήσουν στομαχικά οξέα, σταματούν να καταναλώνουν πράσινα λαχανικά και γίνονται ακόμη περισσότερο ανεπαρκείς. Η υγεία τους συνεχίζει να χειροτερεύει.

Η λύση είναι τα πράσινα smoothies. Βάλτε μία μπανάνα στο μπλέντερ μαζί με λίγο σπανάκι και λίγο νερό. Το αποτέλεσμα; Υπέροχο smoothie με γεύση και άρωμα μπανάνας. Όσοι λοιπόν έχουν πρόβλημα με τις πρασινάδες μπορούν μ’ αυτόν τον τρόπο να «ξεγελάσουν» το σώμα τους. Οι υπόλοιποι μπορούμε έτσι να κάνουμε τα smoothies μας θρεπτικότερα και πιο εύκολα αφομοιώσιμα αυξάνοντας την καθημερινή μας κατανάλωση των τόσο ωφέλιμων πράσινων λαχανικών. Η γλυκιά γεύση των φρούτων υπερκαλύπτει την γεύση των λαχανικών (και αν βάλετε και Θρεπτικό Πρωτεϊνούχο Ρόφημα Herbalife γεύση Τροπικά Φρούτα ή Βανίλια η γεύση είναι θεϊκή!) κι έτσι μπορούμε άνετα να απολαύσουμε ένα πράσινο smoothie το πρωί και να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με τον ιδανικότερο τρόπο.

Επίσης είναι ένας ιδανικός τρόπος να εντάξουμε τα πράσινα λαχανικά στο διαιτολόγιο των παιδιών μας (εφόσον είναι σε ηλικία που μπορούν να καταναλώσουν λαχανικά).

Ορίστε μια συνταγή για ξεκίνημα:

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟ SMOOTHIE

Τα χτυπάμε όλα στο μπλέντερ καλά και το απολαμβάνουμε! Εάν δεν έχετε τα προϊόντα της Herbalife δοκιμάστε το χωρίς αυτά.

Πράσινο Smoothie με ρόφημα Herbalife

* Τις μπανάνες, τα μάνγκο, τα αβοκάντο και άλλα φρούτα τα πουλάνε άγουρα και σκληρά στα σούπερ μάρκετ. Εγώ τα αφήνω 3-4 μέρες στον πάγκο της κουζίνας μου μέχρι να ωριμάσουν και μετά τα χρησιμοποιώ.

Συμβουλές για την κατανάλωση πράσινων smoothies

  • Πίνετε το smoothie σας αργά και αναμιγνύετε την κάθε γουλιά με σάλιο. Προσωπικά προτιμώ να σερβίρω το smoothie μου σε βαθύ πιάτο σούπας και να το τρώω με το κουτάλι.
  • Αναμιγνύετε φρούτα με πράσινα λαχανικά σε αναλογία 60% προς 40%. Μην βάζετε υπερβολικά πολλά πράσινα λαχανικά γιατί το αποτέλεσμα μπορεί να μην σας αρέσει και τελικά να σταματήσετε να τα πίνετε.
  • Χρησιμοποιείτε κυρίως γλυκά φρούτα, ειδικά στο ξεκίνημα, όπως η μπανάνα, το μάνγκο, ο ανανάς, τα αχλάδια κλπ. Αν θέλετε φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη χρησιμοποιήστε μήλα ή κατεψυγμένα μούρα.
  • Μην προσθέτετε στα smoothies σας αμυλούχα λαχανικά (όπως καρότο, παντζάρι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελών, μελιτζάνα, κολοκύθα, μπάμια, μπιζέλια, καλαμπόκι, φασολάκια κλπ.). Τα αμυλούχα λαχανικά δεν συνδυάζονται καλά με τα φρούτα και μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και όπως λένε μερικοί «δωρεάν φυσικό αέριο».
  • Έχω δει συνταγές για smoothies με 9 διαφορετικά φρούτα ή άλλα συστατικά (χουρμάδες, αποξηραμένα σύκα, λιναρόσπορο κλπ.) Θα σας συμβούλευα να μην βάζετε πολλά συστατικά στα smoothies για να είναι πιο εύπεπτα.
  • Καλό είναι να εναλλάσσετε τα πράσινα λαχανικά που χρησιμοποιείτε και να μην βάζετε μόνο σπανάκι ή μόνο μαρούλι για πολλές εβδομάδες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακόλουθα: Πράσινα λαχανικά: ρόκα, σπαράγγι, κορυφές καρότου, σέλινο, αντίδι, λαχανίδα, όλους τους τύπους μαρουλιού (κόκκινο, σγουρό κλπ), κορυφές ρεπανιού, σέσκουλο. Βότανα: Φύλλα Αλόης, άνηθο, βασιλικό, κόλιανδρο, μάραθο, μέντα, μαϊντανό, δυόσμο, φρέσκο κρεμμυδάκι (το πράσινο μέρος).
  • Όποτε μπορείτε επιλέγετε τα βιολογικά καλλιεργημένα φρούτα και λαχανικά. Ειδικά τα πράσινα λαχανικά απορροφούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα φυτοφάρμακα και τα άλλα τοξικά χημικά σε σύγκριση με τα φρούτα που έχουν χοντρή φλούδα, οπότε εάν πρόκειται να τα καταναλώσετε ωμά επιλέξτε τα βιολογικά. Εκτός αυτού τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά έχουν ανώτερη θρεπτική αξία σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας.

 Στην υγειά σας!

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε σχόλιο