Το πιο Γρήγορο & Υγιεινό Παστίτσιο!

Η πιο επαναστατική συνταγή για παστίτσιο!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ:

  • 500 γρ. Μακαρόνια παστίτσιου ολικής
  • 1300 ml βραστό νερό
  • Λίγο ελαιόλαδο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΚΙΜΑ

  • 500 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένα καλά
  • 1 κούπα τριμμένη ντομάτα κουτάκι
  • 300 γρ γραβιέρα light τριμμένη
  • 200 γρ κασέρι τριμμένο
  • 300 γρ φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1/2 κγ γαρύφαλλο
  • 1/2 κγ μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κγ μπαχάρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

  • 100 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 100 γρ. αλεύρι (Ολικής ή ντινκελ ή βρώμης)
  • 1 λίτρο γάλα (ή σόγιας) θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 3 κρόκοι

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΥ

Πρώτα ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά του κιμά. Γίνεται σαν μίγμα για μπιφτέκια.

Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε μία στρώση μακαρόνια, από πάνω μία στρώση κιμά, ξανά μία στρώση μακαρόνια, ξανά μία στρώση κιμά και ξανά μία στρώση μακαρόνια. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το βραστό νερό, το τρυπάμε λίγο να περάσει το νερό, σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς αέρα για περίπου 45 λεπτά.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Αφήνουμε μέχρι να λιώσει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. σ' αυτή τη περίπτωση περιμένουμε μέχρι να ζεσταθεί.

Προσθέτουμε το αλεύρι (έχω δοκιμάσει ολικής, ντίνκελ και βρώμης και γίνεται με όλα) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να απορροφηθεί από το βούτυρο και γίνει μια σφιχτή πάστα.

Βάζουμε το γάλα σε δόσεις, ανεβάζουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα μας και πάρει μια βράση. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΥ

Βγάζουμε το παστίτσιο από το φούρνο και αφαιρούμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο. Τα πολλά υγρά θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί. Απλώνουμε από πάνω τη μπεσαμέλ.

Το ξαναβάζουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή όσο πάρει για να δημιουργήσει μια λεπτή κρούστα η μπεσαμέλ.

Τι λες θα το δοκιμάσεις; Σε περιμένω στα σχόλια!

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε σχόλιο