Οι 5 Καλύτεροι Τρόποι για να μην Πεινάτε Συνεχώς

Πώς να μην πεινάτε συνεχώς

Είναι δύσκολο να παραμείνετε πιστοί στην δίαιτά σας εάν πεινάτε όλη την ώρα. Δοκιμάστε αυτές τις πέντε συμβουλές για να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την πείνα σας.

Ο έλεγχος της πείνας είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν όσοι κάνουν δίαιτα και είναι ένα παράπονο που το ακούω συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο. Μερικοί άνθρωποι γκρινιάζουν για το ότι πρέπει να μετράνε θερμίδες ή να κρατάνε ένα ημερολόγιο φαγητών, άλλοι για το ότι πρέπει να βρουν χρόνο για γυμναστική – αλλά δεν περνάει ούτε μία ημέρα χωρίς να μου πει κάποιος ότι απλά δεν μπορεί να ελέγξει την πείνα του και ότι πεθαίνει της πείνας όλη την ώρα! Και ενώ έχω πολλά κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε την πείνα σας με φυσικό τρόπο, το πρώτο βήμα είναι το να καταλάβετε εάν όντως πεινάτε πραγματικά και αληθινά.

Πώς είναι το να πεινάς πραγματικά;

Εάν σας ρωτούσα να περιγράψετε πώς αισθάνεστε όταν πεινάτε, τι θα μου λέγατε; Γουργουρίζει το στομάχι σας; Πέφτει η ενέργειά σας; Έχετε μια “θολούρα” ή αισθάνεστε “ζαλισμένοι”; Εάν κάποιο από αυτά τα πράγματα σας συμβαίνει τότε ίσως να χρειάζεστε όντως λίγο καύσιμο – όλα αυτά είναι κοινά συμπτώματα πραγματικής πείνας. Και όταν αισθάνεστε έτσι, το σώμα σας ανταποκρίνεται μόλις τρώτε κάτι – και το πιο πιθανό είναι να αισθανθείτε καλύτερα.

Από την άλλη μεριά, εάν τρώτε για άλλους λόγους και όχι από πείνα – απλά από πλήξη, ή θυμό ή απογοήτευση – το πιο πιθανό είναι ότι το φαγητό δεν θα σας κάνει να λιγότερο βαριεστημένους, θυμωμένους ή απογοητευμένους (ή εάν το κάνει, μάλλον όχι για πολύ). Το να νιώθετε πείνα δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να "θέλετε να φάτε κάτι". Εάν είναι το συναίσθημα που σας καθοδηγεί, ή εάν θέλετε να φάτε κάτι απλά επειδή φαίνεται ωραίο ή μυρίζει ωραία, τότε μάλλον δεν πεινάτε αληθινά. Σ’ αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίζετε την τάση για φαγητό.

5 Καλύτεροι Τρόποι να Ελέγχετε την Πείνα σας

Ο έλεγχος της πείνας έχει στόχο να σταματάει την αληθινή πείνα – το στομάχι που γουργουρίζει, την πεσμένη ενέργεια, ή τη νευρικότητα που συνοδεύει συχνά την ανάγκη του σώματος για καύσιμο. Καθώς η αληθινή πείνα σας καθοδηγεί εκ φύσεως να φάτε, καλό είναι να μάθετε μερικά κόλπα για να ελέγχετε την πείνα εάν προσπαθείτε να ελέγξετε τις θερμίδες. Οπότε ορίστε οι κορυφαίες 5 συμβουλές μου για έλεγχο πείνας.

 - Η Πρωτεΐνη Σταματάει την Πείνα

Η πρωτεΐνη ικανοποιεί την πείνα καλύτερα από υδατάνθρακες ή λίπος, οπότε δοκιμάστε να συμπεριλάβετε λίγη άπαχη πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα και σνακ. Η πρωτεΐνη κάνει τα μαγικά της όχι μόνο στην πεπτική οδό, αλλά επηρεάζει και τη χημεία του μυαλού σας με έναν τρόπο που σας βοηθάει να νιώθετε ικανοποιημένοι και πνευματικά διαυγείς.

- Οι πλούσιες σε νερό και ίνες τροφές είναι χορταστικές.

Το νερό και οι ίνες δεν έχουν θερμίδες, αλλά οι πλούσιες σε νερό και ίνες τροφές είναι “ογκώδεις” και καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο στομάχι σας, οπότε βοηθάνε στο να σας χορτάσουν. Τα περισσότερα λαχανικά – με εξαίρεση τα αμυλούχα όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι και τα μπιζέλια – έχουν πολύ λίγες θερμίδες ανά μερίδα γιατί περιέχουν πολύ νερό και ίνες. Τα ζουμερά φρούτα όπως το πεπόνι και ο ανανάς και τα υψηλά σε ίνες φρούτα όπως τα μούρα μπορούν να σας χορτάσουν με σχετικά χαμηλό θερμιδικό κόστος.

- Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πείνας.

Μια δόση γυμναστικής μπορεί να καταστείλει τις ορμόνες πείνας σας, πράγμα που μπορεί να μειώσει την όρεξή σας. Αλλά για να διατηρήσετε την δραστηριότητά σας το σώμα σας χρειάζεται σωστό καύσιμο. Μερικές φορές, στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, οι άνθρωποι κόβουν τις θερμίδες τους υπερβολικά πολύ και απλά δεν έχουν την ενέργεια να διατηρήσουν το επίπεδο άσκησής τους – οπότε όλη η διαδικασία αντιστρέφεται. Πολλοί συχνά μου λένε ότι αισθάνονται ότι η γυμναστική τους κάνει να πεινάνε και να τρώνε περισσότερο – αλλά αυτό είναι συνήθως γιατί δεν έχουν καταναλώσει τις κατάλληλες τροφές πριν και μετά την άσκησή τους.

- Τα υγρά μπορούν να βοηθήσουν με τον έλεγχο της πείνας.

Πίνοντας υγρά με τα γεύματά σας μπορεί να κάνει τα γεύματά σας πιο χορταστικά. Και μερικοί άνθρωποι μπερδεύουν τη δίψα με την πείνα – οπότε ακόμη και αν το σώμα τους ζητάει υγρά, καταλήγουν τελικά να φάνε. Εάν παραμένετε ενυδατωμένοι αυτό είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί.

- Τα μικρά, συχνά γεύματα βοηθάνε στον έλεγχο της πείνας.

Όταν τρώτε μικρά γεύματα κάθε λίγες ώρες, βοηθάει να διατηρείτε τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα σας σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι σημαντικό, αφού οι πτώσεις του ζαχάρου στο αίμα σας μπορούν να κάνουν την πείνα σας να ανεβεί στα ύψη. Και, ακόμη κι αν νομίζετε ότι μια μικρή ποσότητα τροφής δεν θα είναι αρκετή για να σας κρατήσει – η γνώση του ότι θα φάτε ξανά σε λίγες ώρες συχνά κάνει πιο εύκολο τον έλεγχο της πείνας.

Μεταφρασμένο άρθρο της Suzan Bowerman. Η Susan Bowerman είναι Διευθύντρια Διατροφικής Εκπαίδευσης στην Herbalife. Η Susan είναι Διαιτολόγος και Ειδικός Πιστοποιημένη από Επιτροπή πάνω στην Αθλητική Δίαιτολογία.