Πώς να Κάνετε Καλύτερες Επιλογές στο Σούπερ Μάρκετ

Υγιεινές επιλογές στο σούπερ μάρκετ

Κάντε τα καθημερινά σας είδη πρώτης ανάγκης όσο πιο υγιεινά γίνεται. Οι μικρές αλλαγές στα τρόφιμα που αγοράζετε κάθε μέρα μπορούν προσθετικά να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα. 

Οι διακοπές έχουν τελειώσει και όλοι έχουμε μπει στις ρουτίνες μας – που σημαίνει ότι πρέπει να σοβαρευτούμε με εκείνες τις Αποφάσεις της Νέας Χρονιάς που πήραμε. Εάν το να "τρώτε καλύτερα" είναι κάτι που σχεδιάζετε να κάνετε αυτή τη χρονιά, τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να σκεφτείτε πώς θα το κάνετε – πριν ξαναγυρίσετε πίσω στις παλιές συνήθειες διατροφής σας. Αντί να υιοθετήσετε μία ολοκληρωτική αναμόρφωση διατροφής (μια πλήρη αντικατάσταση του παλιού με το νέο σπάνια δουλεύει), το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να δουλεύετε σε πολλά μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τις καθημερινές σας συνήθειες διατροφής. Και τα πρώτα βήματά σας θα σας πάνε απευθείας στο σούπερ μάρκετ, αφού από εκεί ξεκινά πραγματικά η υγιεινή διατροφή.

Τί είδους αγοραστής είστε;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι προσωπικοτήτων όσον αφορά τις αγορές στο σούπερ μάρκετ. Μερικοί αγοραστές επιλέγουν την προσέγγιση "ως συνήθως" - αγοράζουν και ετοιμάζουν τα ίδια φαγητά κάθε εβδομάδα. Άλλοι σχεδιάζουν όλα τα γεύματά τους εκ των προτέρων και ψωνίζουν μόνο από μία λεπτομερή λίστα με ψώνια, ενώ οι «τακτικοί επισκέπτες» είναι στο σούπερ μάρκετ σχεδόν κάθε μέρα. Αλλά όποια κι αν είναι τα αγοραστικά σας σχήματα, μερικά μικρά βήματα μπορούν να αποδώσουν μεγάλες διατροφικές ανταμοιβές.

Συμβουλές για υγιεινές αγορές στο σούπερ μάρκετ

Διαβάζετε τα Διατροφικά Στοιχεία

Τα Διατροφικά Στοιχεία στα πακέτα είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία που έχετε για να επιλέξετε θρεπτικά τρόφιμα και να κάνετε συγκρίσεις μεταξύ προϊόντων. Μπορείτε να συγκρίνετε στοιχεία όπως τις θερμίδες, το λίπος, την πρωτεΐνη και την ζάχαρη, πράγμα που σας βοηθάει να κάνετε πιο έξυπνες επιλογές.

Κάντε τα καθημερινά σας είδη πρώτης ανάγκης όσο πιο υγιεινά γίνεται

Τις περισσότερες φορές, όταν υπάρχουν επιλογές χαμηλών λιπαρών για τα τρόφιμα που καταναλώνετε τακτικά – όπως τα ντρέσινγκ σαλάτας, οι αλοιφές, τα γαλακτοκομικά, ακόμη και τα επιδόρπια – το να αλλάζετε στην εκδοχή των πιο χαμηλών λιπαρών μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλές θερμίδες. Ένα ποτήρι πλήρες γάλα έχει 150 θερμίδες και περίπου 7 γραμμάρια λίπος, το άπαχο γάλα έχει 90 θερμίδες και καθόλου λίπος. Μια αλλαγή από τον κανονικό μοσχαρίσιο κιμά στον κιμά στήθους γαλοπούλας μπορεί να περικόψει περίπου 10 γραμμάρια λίπος και 100 θερμίδες ανά μερίδα. Θα τρώτε λιγότερες θερμίδες και πολύ λιγότερη ζάχαρη εάν αγοράζετε απλό γιαούρτι και προσθέτετε τα δικά σας φρούτα και γλυκαντικά απ’ ότι από την ήδη γλυκιά ποικιλία. Αντικαταστήστε τα εξευγενισμένα άμυλα με ολικής άλεσης – δοικιμάστε το σκούρο ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το ψωμί και τα κράκερ ολικής άλεσης, το κους-κους ολικής άλεσης, το κινόα και την βρώμη αντί για την κρέμα σιταριού.

Σκεφτείτε τί είναι της εποχής

Όσον αφορά τους καρπούς, τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά είναι συνήθως πιο φρέσκα, διατηρούν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και είναι συχνά λιγότερο ακριβά από εκείνα που είναι εκτός εποχής. Εάν γίνεται λαϊκή αγορά κοντά σας, τα προϊόντα ίσως είναι πιο φρέσκα από αυτά του σούπερ μάρκετ, που σημαίνει ότι τα λαχανικά δεν θα μαραθούν τόσο γρήγορα και τα τρόφιμα διατηρούν την θρεπτική αξία τους. Επίσης υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρείτε νέες ποικιλίες φρούτων και λαχανικών για να δοκιμάσετε. Πράγμα που θα σας βοηθήσει με την επόμενη συμβουλή…

Δοκιμάστε ένα νέο φρούτο ή λαχανικό κάθε εβδομάδα

Εάν δεν είστε έτοιμοι να χειριστείτε ένα ολοκαίνουργιο τρόφιμο, μπορείτε να ξεκινήσετε αργά με μια διαφορετική ποικιλία ενός οικείου τρόφιμου. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μοναδικά όσον αφορά τα υγιεινά φυτοθρεπτικά συστατικά που παρέχουν, οπότε η ποικιλία είναι πραγματικά σημαντική για την καλή υγεία σας. Εάν η σαλάτα σας αποτελείται πάντα από μαρούλι iceberg αλλάξτε σε σκούρο πράσινο ή σπανάκι. Δοκιμάστε μια νέα ποικιλία λάχανου ή μήλου, η μαγειρέψτε λίγο μωβ κουνουπίδι αντί για το συνηθισμένο λευκό.

Βρείτε τρόπους να ενσωματώσετε περισσότερο ψάρι στην διατροφή σας

Ο κονσερβοποιημένος τόνος και ο σολομός που είναι ελευθέρας βοσκής αποτελούν καλές πηγές ωμέγα 3 λιπαρών – και είναι και βολικά και οικονομικά. Προσθέστε κονσερβοποιημένο τόνο στην σάλτσα ζυμαρικών σας αντί για μοσχαρίσιο κιμά ή ρίξτε λίγο κονσερβοποιημένο σολομό σε μια σαλάτα για ένα γρήγορο, υγιεινό και ελαφρύ κυρίως πιάτο.

***

Εφόσον είστε καλά εφοδιασμένοι με υγιεινά συστατικά στο σπίτι, μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε όταν μαγειρεύετε. Την επόμενη φορά θα δούμε πώς μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο που ετοιμάζετε τα φαγητά στο σπίτι μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε τους στόχους σας.

***

Δείτε και τις άλλες αναρτήσεις μου για το πώς οι μικρές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε  - και να διατηρήσετε - τον έλεγχο των διατροφικών σας συνηθειών:

Νά 'στε καλά,

Νατάσα