Πώς να Κάνετε τις Αποφάσεις της Νέας Χρονιάς να Διαρκέσουν για Όλη τη Χρονιά!

Αποφάσεις της Νέας Χρονιάς

Αποφάσεις της Νέας Χρονιάς – μην υπόσχεστε πράγματα που δεν μπορείτε να κρατήσετε. Αυτή τη χρονιά αντίθετα κάντε μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες που θα φέρουν μεγάλα αποτελέσματα.

Θυμάστε τις αποφάσεις που πήρατε για τη Νέα Χρονιά πέρυσι; Ας μαντέψω… εάν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, το πιο πιθανό είναι ότι ορκιστήκατε να τρώτε καλύτερα, να ασκείστε περισσότερο – και ίσως να καθαρίζετε με νήμα τα δόντια σας πιο συχνά. Οπότε, κοιτώντας πίσω, πώς τα πήγατε τελικά; Καταφέρατε να κάνετε όλα όσα είχατε στο μυαλό σας; Ή μήπως, ξεκινήσατε τη Νέα Χρονιά δυναμικά και μετά επιστρέψατε στις παλιές σας συνήθειες, οπότε και γι αυτή τη χρονιά θα πάρετε τις ίδιες αποφάσεις; Μπορεί να σας κάνει εντύπωση, αλλά πιστεύω ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ καλό και ορίστε γιατί. Εάν κάθε Ιανουάριο παίρνετε την απόφαση να μπείτε σε φόρμα, σημαίνει ότι το να φροντίζετε τον εαυτό σας είναι σημαντικό για σας. Εάν δεν ήταν σημαντικό δεν θα συνεχίζατε να ασχολείστε μ’ αυτό. Και το ότι συνεχίζετε να παίρνετε τις ίδιες αποφάσεις κάθε χρόνο δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι δεν καταφέρατε τίποτα τον προηγούμενο χρόνο.

Οποιαδήποτε βελτίωση είναι καλή

Ίσως δεν γυμναστήκατε όσο σχεδιάζατε, ή δεν φάγατε τόσο προσεκτικά όσο σκοπεύατε. Αλλά εάν τα πηγαίνετε καλύτερα αυτή τη χρονιά απ’ ό,τι την προηγούμενη, αυτό είναι ίσως γιατί καταφέρατε να κόψετε μερικές κακές συνήθειες. Και αυτό είναι τέλειο – γιατί οι μικρές αλλαγές στον τρόπο που κάνετε πράγματα κάθε μέρα μπορούν να λειτουργήσουν προσθετικά. Και μπορείτε να συνεχίσετε να αναπτύσσετε αυτές τις μικρές επιτυχίες και σ’ αυτή τη Νέα Χρονιά.

Μην κάνετε πάρα πολλά συγχρόνως

Το να είμαστε φιλόδοξοι είναι καλό, αλλά εάν προσπαθείτε να διαχειριστείτε πολλές αλλαγές συγχρόνως, το πιο πιθανό είναι να ετοιμάζετε τον εαυτό σας για την αποτυχία. Το να παίρνετε την απόφαση είναι το εύκολο μέρος – το να παραμένετε πιστοί είναι το δύσκολο γιατί πρέπει να κάνετε πράγματα αλλιώς. Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει μια παλιά συνήθεια και αυτός είναι ο λόγος που η επανάληψη είναι τόσο σημαντική. Αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να επαναλαμβάνετε κάτι μικρό και σχετικά εύκολο απ’ ό,τι κάτι που σίγουρα φαίνεται ηρωικό. Και πρέπει να βρείτε τι σας εμποδίζει στην πρόοδό σας και να σκεφτείτε πώς να βγάλετε από τη μέση αυτά τα εμπόδια.

Ας πούμε για παράδειγμα ότι δεν καθαρίζετε τα δόντια σας με νήμα όσο συχνά θα θέλατε. Τι σας εμποδίζει; Και ποια βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε ότι θα το κάνετε τακτικά; Δεν είναι στην ουσία θέμα χρόνου – ένα δύο λεπτά χρειάζεται. Αλλά πρέπει να φροντίσετε ότι θα έχετε το νήμα στο σπίτι. Και πρέπει να φροντίσετε ότι βλέπετε το νήμα όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Χρειάζεστε και καθρέπτη για να βλέπετε τί κάνετε.

Οπότε ίσως αποφασίσετε ότι αντί να πετάξετε το νήμα στο πίσω μέρος του ντουλαπιού σας όπου χάνεται μέσα στο σωρό από τα μισο-χρησιμοποιημένα καλλυντικά, εσείς θα φτιάξετε ένα "κιτ δοντιών" που θα περιλαμβάνει την οδοντόβουρτσα σας, την οδοντόκρεμά σας, το νήμα σας και ίσως έναν μικρό καθρέπτη. Όταν έχετε τα πάντα βολικά συγκεντρωμένα σε ένα μέρος είναι πιο πιθανό ότι κάθε φορά που βγάζετε το "κιτ" σας, δεν θα βουρτσίσετε απλά τα δόντια σας, αλλά θα χρησιμοποιήσετε και το νήμα.

Βγάλτε τα εμπόδια από τη μέση

Το ίδιο ισχύει και για τι διατροφικές σας συνήθειες – πρέπει να βρείτε γιατί δεν κάνετε αυτό που σχεδιάζετε να κάνετε και πώς να το κάνετε ευκολότερο. Είναι εύκολο να πείτε ότι θα τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά είναι δύσκολο να το κάνετε εάν δεν τα έχετε στο σπίτι. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Μόλις τα έχετε στο σπίτι πρέπει να το κάνετε ευκολότερο να τα φάτε. Οπότε, ίσως να φροντίσετε να έχετε μερικά φρούτα στην κατάψυξη για να τα προσθέτετε στα πρωτεϊνούχα σέικ σας, ή να έχετε ένα μπωλ με φρούτα πάνω στον πάγκο της κουζίνας σας για να σας θυμίζει ότι τα φρούτα είναι ένα τέλειο σνακ, ή να έχετε μερικά πλυμένα και κομμένα λαχανικά στο ψυγείο σε σημείο που θα τα βλέπετε κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα ψάχνοντας κάτι να τσιμπήσετε.

Αλλά φροντίστε ότι οι αλλαγές που σχεδιάζετε να κάνετε να είναι πράγματα που ξέρετε ότι μπορείτε να κάνετε. Εάν δεν παίρνατε ποτέ μαζί σας σπιτικό φαγητό στη δουλειά, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα ξεκινήσετε ξαφνικά να το κάνετε κάθε μέρα. Οπότε βάλτε ένα εφικτό στόχο και κάντε τον συγκεκριμένο – όχι "θα παίρνω σπιτικό φαγητό στη δουλειά πιο συχνά", αλλά "θα παίρνω σπιτικό φαγητό στη δουλειά δύο φορές την εβδομάδα". Έτσι, στο τέλος της εβδομάδας είναι εύκολο να δείτε εάν πετύχατε το στόχο σας ή όχι.

Οι μικρές αλλαγές λειτουργούν προσθετικά

Και απλά επειδή οι αλλαγές είναι μικρές, δεν σημαίνει ότι δεν προστίθενται. Εάν αυτό το σπιτικό φαγητό δύο φορές την εβδομάδα έχει 300 θερμίδες λιγότερες από το συνηθισμένο σας γεύμα απ’ έξω, αυτό σημαίνει εξοικονόμηση 31.000 θερμίδων σε ένα χρόνο, που μεταφράζεται σε απώλεια 4,5 κιλών. Εάν φάτε ένα φρούτο αντί για ένα μπωλ παγωτό κάθε βράδυ μετά από το φαγητό, θα μπορούσατε να χάσετε ακόμη 5 κιλά έως τον επόμενο Ιανουάριο… από αυτή και μόνο τη μικρή αλλαγή.

Ο Ιανουάριος είναι καλή στιγμή να σκεφτείτε τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε, αλλά μην νομίζετε ότι οι αποφάσεις της Νέας Χρονιάς πρέπει να είναι ακραίες για να κάνουν διαφορά. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα γράφω για το πώς οι μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε λειτουργούν προσθετικά – αλλαγές στον τρόπο που κάνετε τα ψώνια σας, στο πώς ετοιμάζετε και σερβίρετε το φαγητό σας και αλλαγές στον τρόπο που προσεγγίζετε τα μενού και τα γεύματα σε εστιατόριο. Θα σας δώσω τις καλύτερες συμβουλές μου για να κάνετε αλλαγές που θα διαρκέσουν – και ελπίζω να μοιραστείτε κι εσείς τις δικές σας μαζί μου.

***

Μην χάσετε τις επόμενες αναρτήσεις μου για το πώς οι μικρές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε τον έλεγχο των διατροφικών σας συνηθειών – και να τον κρατήσετε!

Καλή Χρονιά σε όλους!

Νατάσα