12 λόγοι για να ξεκινήσετε γυμναστική σήμερα κιόλας!

Οφέλη της σωματικής άσκησης

Προσπαθείτε να βρείτε κίνητρα για να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε και δεν μπορείτε; Μήπως η ιδέα ότι θα χωρέσετε σ’ εκείνο το ρούχο ή ότι θα σφίξετε μία τρύπα στη ζώνη σας δεν σας δίνει την ώθηση που χρειάζεστε; Εάν ψάχνετε μερικούς λόγους να μπείτε σε φόρμα, τότε ορίστε 12 λόγοι που θα σας δώσουν το κίνητρο σήμερα κιόλας!

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των γιορτών, όλοι μας ίσως χρειαζόμαστε μία μικρή ώθηση για να μας βοηθήσει να μένουμε εστιασμένοι στους στόχους μας για υγεία και φυσική κατάσταση. Μιλάω πολύ συχνά για τα εσωτερικά οφέλη που προκύπτουν από έναν υγιή και δραστήριο τρόπο ζωής. Η βελτίωση στην υγεία είναι ο πρωταρχικός λόγος που πρέπει να γυμναζόμαστε και να καταναλώνουμε θρεπτικές τροφές. Πολλές φορές το κίνητρο μας το δίνει η εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά αυτή πάντα αλλάζει – ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε. Είναι σαν να πρέπει να γυμναζόμαστε με διπλάσια ένταση και να έχουμε διπλάσια πειθαρχία για να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα που ερχόντουσαν τόσο εύκολα όταν ήμασταν πιο νέοι. Η αλλαγή είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να αποδεχτούμε, το σώμα μας αλλάζει συνεχώς και εσωτερικά και εξωτερικά, αλλά η επιθυμία σας να παραμένετε υγιείς δεν πρέπει να αλλάζει ποτέ.

12 λόγοι για να γυμναστείτε σήμερα κιόλας

1. Υγεία της καρδιάς: Η ενασχόληση με κάποια καρδιαγγειακή δραστηριότητα είναι καλή για την καρδιά σας. Η καρδιά είναι ένας μυς και πιέζοντάς τον να δουλέψει σκληρά μερικές φορές κάθε εβδομάδα θα βελτιώσετε την καρδιακή παροχή σας. Εάν ασχολείστε με καρδιαγγειακή δραστηριότητα σε τακτική βάση μπορεί να μειώσετε το γενικό ρυθμό της καρδιάς σας σε κατάσταση ηρεμίας, πράγμα που είναι πολύ καλό για την υγεία σας μακροπρόθεσμα.

2. Λαμπερό δέρμα: Όταν γυμνάζεστε αυξάνετε τη ροή του αίματος γύρω από το σώμα σας. Η λάμψη που έχετε μετά την προπόνηση μπορεί να μην διαρκέσει όλη τη μέρα, αλλά σίγουρα θα έχετε πιο ακτινοβόλα όψη αμέσως μετά τη γυμναστική σας. Εάν είστε τυχεροί, αυτή η λάμψη υγείας θα σας κάνει και να δείχνετε αλλά και να αισθάνεστε τέλεια!

3. Βελτιωμένη στάση: Η γυμναστική σε τακτική βάση μπορεί να σας κάνει να αποκτήσετε καλύτερη επίγνωση και έλεγχο της στάσης σας. Καθώς αποκτάτε όλο και περισσότερη σωματική αυτοπεποίθηση και έλεγχο των κινήσεών σας, καταλαβαίνετε πιο καλά τί έχει σωστή αίσθηση για το σώμα σας. Το καμπούριασμα μπορεί να γίνει μία κακή συνήθεια του παρελθόντος. Ως έξτρα μπόνους, η ορθή στάση μας κάνει να φαινόμαστε πιο ψηλοί.

4. Λιγότεροι πόνοι:Εάν οι αρθρώσεις σας πονάνε και είναι δύσκαμπτες επειδή κάθεστε όλη τη μέρα, η αύξηση της κίνησης θα σας ανακουφίσει από αυτήν την ακαμψία. Οι αρθρώσεις που μένουν ακίνητες τείνουν να πονάνε. Μόλις αρχίσετε να κινείστε σε τακτική βάση θα βελτιώσετε το εύρος κίνησης και οι κινήσεις της καθημερινής ζωής θα γίνουν πιο εύκολες.

5. Βελτιωμένη σωματική σύνθεση: Όταν κάνετε τη γυμναστική τρόπο ζωής σας θα αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στο πώς φαίνεστε και στο πώς αισθάνεστε. Μπορεί να χάσετε το περιττό σωματικό λίπος και να αυξήσετε τη άπαχη μυϊκή σας μάζα, πράγμα που δεν είναι καλό μόνο για την εμφάνιση, αλλά βοηθάει επίσης το σώμα σας να γίνει πιο αποτελεσματικό στην καύση των θερμίδων. Ένα σώμα με υψηλότερο ποσοστό άπαχης μυϊκής μάζας χρειάζεται περισσότερες θερμίδες για να διατηρηθεί και μόνο απ’ ό,τι ένα άτομο με το ίδιο βάρος που έχει υψηλότερο ποσοστό λίπους.

6. Αίσθηση χαράς: Η εκτέλεση σωματικών ασκήσεων μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο χαρούμενοι στην καθημερινή σας ζωή. Ένας από τους λόγους γι αυτό είναι ότι το σώμα σας απελευθερώνει μια αυξημένη ποσότητα ενδορφινών όταν είστε δραστήριοι. Οι ενδορφίνες είναι οι ορμόνες ευτυχίας του σώματός σας. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πιο χαρούμενοι επειδή φροντίζετε σωστά το σώμα σας. Αυτή η αίσθηση της εκπλήρωσης μπορεί συχνά να σας κάνει να έχετε μεγαλύτερη αίσθηση γενικής ευεξίας.

7. Έλεγχος βάρους: Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης βάρους και στη διατήρηση της απώλειας βάρους. Όταν ασχολείστε με σωματικές δραστηριότητες καίτε θερμίδες. Όσο πιο έντονη είναι η δραστηριότητα τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε.

8. Περισσότερη ενέργεια:Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη μυική σας δύναμη και να ενισχύσει την αντοχή σας. Όταν γυμνάζεστε, το σώμα σας πρέπει να παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά στοιχεία στους ιστούς σας για να βοηθήσει το καρδιαγγειακό σας σύστημα να δουλέψει πιο αποτελεσματικά. Όταν η καρδιά και οι πνεύμονές σας δουλεύουν πιο αποτελεσματικά, έχετε περισσότερη ενέργεια για να κάνετε τις καθημερινές εργασίες σας.

9. Ενίσχυση πνευματικής διαύγειας: Η γυμναστική σε τακτική βάση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να δημιουργήσει νέα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρογένεση) και να βελτιώσει τη συνολική απόδοση του μυαλού. Οι μελέτες επίσης υποδεικνύουν ότι η σκληρή γυμναστική μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης που προέρχεται από τον εγκέφαλο (γνωστή ως BDNF) στο σώμα. Η BDNFθεωρείται ότι βοηθάει με τη λήψη αποφάσεων και την αυξημένη εκμάθηση.

10. Λιγότερο άγχος: Η γυμναστική μπορεί να δράση ως μία προσωρινή απόσπαση από τα καθημερινά άγχη. Όταν γυμνάζεστε ή διασκεδάζετε κάνοντας διάφορες δραστηριότητες, συνήθως δεν σκέφτεστε τα πράγματα στη ζωή σας που είναι δύσκολα. Το να ξεκλέβετε χρόνο από την πολυάσχολη ημέρα σας για να εστιάσετε στον εαυτό σας μπορεί να μειώσει τη αίσθηση άγχους. Το μειωμένο άγχος μπορεί να βοηθήσει επίσης με την απώλεια βάρους γιατί πολλοί άνθρωποι τρώνε ανθυγιεινά φαγητά για να αντιμετωπίσουν το άγχος.

11. Κάνετε γνωριμίες: Η γυμναστική παρέχει μία ευκαιρία για κοινωνικοποίησης που ίσως να λείπει από τη ζωή σας. Το ξεκίνημα μιας νέας δραστηριότητας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα νέο κύκλο φίλων ή να σας δώσει έναν πιο υγιεινό τρόπο να επανασυνδεθείτε με παλιούς. Πολύ συχνά βγαίνουμε έξω για φαγητό για κοινωνικοποίηση, αλλά το να κάνουμε μία δραστηριότητα όλοι μαζί είναι πολύ καλύτερο για τη γραμμή της μέσης μας!

12. Καλύτερος ύπνος: Το να είστε δραστήριοι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου ας για πολλούς λόγους. Η άσκηση αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός σας. Καθώς αυτή κατεβαίνει στο φυσιολογικό, μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε χαλαρωμένοι και έτοιμοι για ύπνο. Επειδή η δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων άγχους σας, το να σας πάρει ο ύπνος τη νύχτα μπορεί να γίνει πιο εύκολο

Ορίστε λοιπόν – οι κορυφαίοι 12 λόγοι μου για να ξεκινήσετε γυμναστική. Μπορώ να σκεφτώ πολλούς ακόμη απίστευτους λόγους για να παραμένετε σε καλή φυσική κατάσταση και να συνεχίζετε να γυμνάζεστε, αλλά θα ήθελα να μάθω και τους δικούς σας. Μοιραστείτε τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους σας αρέσει να γυμνάζεστε και ενθαρρύνετε κι άλλους να το κάνουν αφήνοντας το σχόλιό σας στο τμήμα σχολίων παρακάτω.

Μεταφρασμένο άρθρο της Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Η Samantha είναι Διευθύντρια Εκπαίδευσης Fitness στην Herbalife.