Ωμοφαγική Μακαρονάδα: Πώς να φτιάξετε Μακαρόνια από Ωμά Λαχανικά και Συνταγές για Σάλτσες

Γκουρμέ συνταγή για μακαρονάδα από ωμά λαχανικά.  

Μακαρόνια από ωμό κολοκυθάκι

Εάν το ψάξετε λίγο το θέμα στο ίντερνετ θα δείτε ότι υπάρχουν άπειρες ωμοφαγικές συνταγές και μάλιστα gourmet και πάρα πολύ νόστιμες. Συνδυάζουν όλα τις τροφές που μας δίνει η φύση και φτιάχνουν πιάτα που δεν περιγράφονται σε εμφάνιση αλλά και γεύση.

Εδώ θα σας δείξω πώς μπορείτε να φτιάχνετε ωμοφαγικές μακαρονάδες από λαχανικά καθώς και ωμοφαγικές σάλτσες ζυμαρικών για όλα τα γούστα.

Αφορμή γι αυτό το άρθρο ήταν ένα μπουκέτο βασιλικού που μου έφερε χθες ο αγαπημένος μου σύζυγος από τον μπαξέ μας. Εκεί καλλιεργεί όλων των ειδών τα λαχανικά και κάποια φρούτα και μου τα φέρνει φρέσκα φρέσκα. Τα κλαδιά αυτού του βασιλικού ήταν τα τελευταία, του χρόνου πάλι τώρα.

Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω ένα πολύ ωραίο πέστο και να το ρίξω πάνω σε μια ωραιότατη μακαρονάδα.

Μακαρονάδες μπορείτε να φτιάξετε από οποιοδήποτε σκληρό και μακρύ (ανάλογα με το εργαλείο κοπής που χρησιμοποιείτε) λαχανικό,  όπως κολοκυθάκια, καρότα, αγγούρια, κολοκύθες, γλυκοπατάτες. Επίσης μπορείτε να δοκιμάσετε τις ρέβες (μεγάλα ραπάνια) αλλά προσέξτε να είναι φρέσκιες γιατί αλλιώς καίνε όπως τα ραπανάκια. Επίσης πρόσφατα ανακάλυψα ότι και τα γογγύλια είναι πολύ καλά για μακαρονάδα. Γενικά πρέπει να είναι λαχανικό με ουδέτερη προς ελαφρώς γλυκιά γεύση.

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία για να κόψετε τα λαχανικά σαν μακαρόνια.

Το πιο απλό μάλλον είναι ο κόφτης julienne που έχει το σχήμα αποφλοιωτή αλλά η λεπίδα του είναι οδοντωτή. Το θέμα μ’ αυτό είναι ότι το μέγιστο μήκος που μπορούν να έχουν τα μακαρόνια σας είναι το μήκος του λαχανικού που κόβετε. Συν του ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το λαχανικό για τα μακαρόνια αφού κάπως θα πρέπει να το κρατάτε για να το κόψετε. Και αν το λαχανικό που κρατάτε γλιστράει κιόλας τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Είναι πάντως η πιο φθηνή επιλογή. Τέτοιο εργαλείο κοπής έχει το Cook Shop εδώ, αλλά υπάρχουν πολύ φθηνότερα στο Jumbo, στο Macro ή ακόμη και στις λαϊκές.

Επίσης για λαχανικά σε λουρίδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πολυκόφτη που λέγεται μαντολίνο (mandoline slicer). Αυτό κόβει πολύ ωραία τα λαχανικά κατά μήκος. Έχει διάφορα το Cook Shop εδώ, αλλά υπάρχουν και σε άλλα μαγαζιά πιο φθηνά.

Επίσης κάποια πολυμίξερ έχουν μεταξύ των εξαρτημάτων τους και λεπίδα κοπής julienne. Όμως τα πολυμίξερ αυτά έχουν στενό στόμιο τροφοδοσίας και κόβουν τα λαχανικά σε σχήμα julienne στο πλάτος τους με αποτέλεσμα τα μακαρόνια σας να είναι πολύ κοντά. Εγώ παρόλ’ αυτά έτσι ξεκίνησα να δοκιμάζω τις μακαρονάδες και ο τρόπος αυτός είναι μια χαρά για να δοκιμάσετε τις γεύσεις τους.

Μια καλή επιλογή για μακριά μακαρόνια είναι ένα εργαλείο που έχει το Cook Shop που λέγεται Spiral Slicer. Με αυτό πια έχουμε κανονικά μακαρόνια αλλά δυστυχώς το εργαλείο δεν εκμεταλλεύεται όλο το λαχανικό και μας μένει ένα στικ όλου του μήκους του λαχανικού καθώς και το σημείο απ’ όπου το κρατάμε που δεν γίνονται μακαρόνι. Επίσης το στόμιο του εργαλείου αυτού είναι περιορισμένο και δεν χωράνε χοντρά λαχανικά.

Πολύ καλή επιλογή φαίνεται να είναι ένα εργαλείο που λέγεται Saladacco. Αυτό δεν πωλείται στην Ελλάδα, μπορείτε όμως να το αγοράσετε οnline από το ebay για παράδειγμα. Δεν το προτίμησα όμως γιατί διάβασα αρκετές αρνητικές κριτικές.

Αυτό που πήρα εγώ τελικά και είμαι πολύ ευχαριστημένη λέγεται Lurch Spiralo. Σ’ αυτό βάζω όλα τα λαχανικά, ακόμη και στρόγγυλα ραπάνια ή γογγύλια και μου τα βγάζει τέλεια μακαρόνια. Όσοι έχετε πάρει το θέμα της ωμοφαγίας σοβαρά μπορείτε να το πάρετε από το amazon.de εδώ.  Το στέλνουν μάλιστα και Ελλάδα.

Μακαρονάδα από κολοκυθάκι

Αφού φτιάξετε τα μακαρόνια έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε να τα αφήσετε όπως είναι σκληρά και ζωντανά και να τα ανακατέψετε με κάποια σάλτσα. Ή μπορείτε να τα πασπαλίσετε με αλάτι και να τα αφήσετε για λίγο ή να τα τρίψετε ελαφρώς μαζί με το αλάτι με τα χέρια σας για να βγάλουν τα υγρά τους. Στη συνέχεια τα ξεπλένετε με νερό και τα στραγγίζετε ή τα στύβετε ελαφρώς με τα χέρια σας. Έτσι τα μακαρόνια σας θα έχουν πιο μαγειρεμένη όψη και υφή.

Τώρα όσον αφορά τις σάλτσες υπάρχουν συνταγές για όλα τα γούστα αν το ψάξετε μάλιστα και λίγο στο ίντερνετ. Εδώ θα σας δώσω τρεις δοκιμασμένες και εύκολες.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ

Η συνταγή αυτή είναι του άγγλου σέφ Russel James. Ο άνθρωπος αυτός είναι από τους κορυφαίους στον κλάδο της ωμοφαγικής μαγειρικής ή καλύτερα προετοιμασίας φαγητού (πώς να το πούμε;). Έχω φτιάξει πολλές συνταγές του και όλες είναι φανταστικές. Μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα και στο blog του στη διεύθυνση http://www.therawchef.com/

Ορίστε η συνταγή του για το πέστο:

Συνταγή για Πέστο

Συστατικά

  • 2 κούπες φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου
  • ¼ κούπας κουκουναρόσπορος
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια χυμός λεμονιού
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Εγώ προσθέτω και μία κουταλιά Πρωτεΐνες σε Σκόνη Herbalife

Τα χτυπάμε όλα στο multi, όχι πάρα πολύ όμως, να μην γίνει δηλαδή εντελώς κρέμα. Βάζουμε το πέστο πάνω στα μακαρόνια μας και ανακατεύουμε να πάει παντού.

Συνταγή για Μακαρόνια με Λευκή Κρέμα Τυριών

Και αυτή η συνταγή είναι του Russel James.

Συστατικά για την Λευκή Κρέμα Τυριών

  • 1/2 κούπα ωμά μακαντάμια
  • 1/2 κούπα ωμά κάσιους
  • 1 κουταλιά Ταμάρι*
  • 2 κουταλάκια χυμό λεμονιού
  • 1/4 κούπας νερό
  • 1 κουταλιά διατροφική μαγιά**
  • Εγώ πάλι, όπως και σε όλες τις σάλτσες, βάζω 1-2 κουταλιές Πρωτεΐνες σε Σκόνη Herbalife

*To Ταμάρι είναι ωμή σάλτσα σόγιας. Την βρίσκετε στα καταστήματα υγιεινών τροφών.

**Η διατροφική μαγιά σε σκόνη η νιφάδες δίνει μια γεύση τυριού στις σάλτσες και χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές. Και αυτήν την βρίσκετε στα καταστήματα υγιεινών τροφών.

Συστατικά για τα Μακαρόνια

  • 500 γρ. καρότα (περίπου 4 μέτρια καρότα)
  • 500 γρ ραπάνια (να μην καίνε) ή γογγύλια
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 15 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού κομμένα σε λεπτές λουρίδες*
  • 2 κουταλιές μίγμα αποξηραμένων Ιταλικών μπαχαρικών**
  • 2 κούπες μίνι ντοματάκια κομμένα σε μικρά κομμάτια ή κανονικές ντομάτες ξεσποριασμένες και σε μικρά κομμάτια.

*Για να το κάνετε αυτό βάλτε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, τυλίξτε τα σε ρολό και κόψτε λουρίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι.

**Μίγμα από ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι, δενδρολίβανο, ματζουράνα. Εγώ όταν το έφτιαξα αυτό είχα μόνο ρίγανη και θυμάρι, τα συνδύασα σε 1 κουταλιά (οι 2 μου φάνηκαν πολύ) και βγήκε μια χαρά.

Προετοιμασία

  1. Φτιάξτε τα μακαρόνια σας, πασπαλίστε τα με το αλάτι ανακατεύοντας με τα χέρια σας καλά και αφήστε τα να σταθούν.
  2. Στο μεταξύ φτιάξτε τη σάλτσα τυριών χτυπώντας καλά όλα τα υλικά στο multi. Ρίξτε 1-2 κουταλιές νερό αν χρειάζεται για να πετύχετε υφή κρέμας.
  3. Επιστρέψτε στα μακαρόνια σας. Θα δείτε ότι έχουν βγάλει νερά και έχουν μαραθεί κάπως. Ξεπλύντε τα με νερό και στραγγίστε τα καλά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας για να τα στεγνώσετε λίγο καλύτερα.
  4. Σε ένα καθαρό μπωλ ανακατέψτε τα μακαρόνια με τα υπόλοιπα συστατικά για τα μακαρόνια.
  5. Στη συνέχεια ρίξτε από πάνω τη σάλτσα τυριών και ανακατέψτε να πάει παντού.

Κόκκινες Σάλτσες Ντομάτας για Μακαρόνια

Για να δώσετε στις σάλτσες ντομάτας υφή και γεύση μαγειρεμένης σάλτσας χρησιμοποιήστε τα παρακάτω συστατικά ως βάση. Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε τα μυρωδικά που σας αρέσουν.

Συστατικά βασικής κόκκινης σάλτσας

  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • 5-6 κομμάτια ξερή λιαστή ντομάτα που έχετε μουλιάσει στο νερό για 4-5 ώρες
  • Λίγο λάδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Χτυπάτε όλα τα υλικά καλά στο multi.

Aνάλογα με το γούστο σας μπορείτε να προσθέσετε στο multi αποξηραμένη ρίγανη ή βασιλικό, ή φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό, λίγο σκόρδο.

Όπως πάντα προσθέτω και 1 κουταλιά Πρωτεΐνες σε Σκόνη Herbalife. Εδώ ταιριάζει να δοκιμάσετε και 1 κουταλιά Θρεπτικό Πρωτεϊνούχο Ρόφημα Herbalife με γεύση Βανίλια.

Εγώ τις προάλλες έφτιαξα αυτήν την βασική σάλτσα  μαζί με 1 μικρό σκελίδι σκόρδο και έριξα από πάνω ρόκα ψιλοκομμένη που την είχα τρίψει με αλάτι για να μαραθεί συν μερικά κομματάκια ξεσποριασμένης ντομάτας. Voila η μυκονιάτικη μακαρονάδα του Μαμαλάκη!

Συνταγή για "Τριμμένο Τυρί Παρμεζάνα"

Αν θέλετε και κάτι σαν τριμμένη παρμεζάνα πάνω από τα μακαρόνια σας ορίστε:

Συστατικά 

  • 20 ωμά κάσιους
  • 1/2 κουταλάκι διατροφική μαγιά
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο πιπέρι

Χτυπάτε όλα τα υλικά στο multi να γίνουν σκόνη και τα ρίχνετε πάνω από την μακαρονάδα σας.

Συνταγή για "Τριμμένο Κασέρι"

Αν θέλετε τριμμένο κασέρι ορίστε:

Συστατικά 

  • 20 ωμά κάσιους μουλιασμένα στο νερό 4-5 ώρες
  • 1/2 κουταλάκι διατροφική μαγιά
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονι
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο πιπέρι

Τα χτυπάτε όλα καλά στο multi.

Αυτά λοιπόν! Ελπίζω να κάλυψα όλα τα γούστα. Δοκιμάστε τα και περιμένω σχόλια!

Καλή επιτυχία!

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε σχόλιο