Κρακεράκια από Σπόρους - 3 Συνταγές!

Υγιεινά κρακεράκια από σπόρους

Αυτά τα κρακεράκια από σπόρους φτιάχνονται μόνο με μερικά απλά υλικά και είναι το τέλειο σπιτικό σνακ. Είναι εθιστικά, θρεπτικά και χορταστικά συγχρόνως ενώ περιέχουν λιναρόσπορο ή/και σπόρους chia που είναι ευκολόχρηστοι και έχουν καταπληκτικές θρεπτικές ιδιότητες.

Από θρεπτικής άποψης αυτά τα κράκερ είναι υψηλά σε φυτικές ίνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και φυτική πρωτεΐνη ενώ ειναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και δεν περιέχουν καθόλου ζάχαρη. Ως αποτέλεσμα είναι πολύ χορταστικά και τέλεια για το πεπτικό σας σύστημα και θα σας κρατάνε χορτάτους για περισσότερο καθώς όλες αυτές οι φυτικές ινες και τα υγιεινά λιπαρά θα κάνουν το σώμα σας να απελευθερώνει την ενέργεια πιο σταθερά.

Αυτά τα κράκερ είναι ιδανικά για σνακ όταν είμαστε έξω, για συνοδεία με κρασάκι, για καναπεδάκια με τυρί, λαχανικά ή αλοιφές και βεβαίως τέλεια και για παιδιά.

Το κλειδί για μία ωραία φουρνιά τραγανών αλλά όχι καμμένων κράκερ είναι να απλώσετε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω στη λαδόκολλα. Ο λιναρόσπορος και οι σπόροι chia δίνουν στο μίγμα μία κολλώδη σύσταση που είναι λίγο δύσκολο να τη δουλέψετε εάν δεν έχετε καλής ποιότητας λαδόκολλα, αλλά αν έχετε ξεκολλάνε πανέυκολα μόλις τα ψήσετε. Μία άλλη καλή λύση είναι οι επιφάνειες ψησίματος από σιλικόνη.

Συνταγή 1 - Κράκερ Λιναρόσπορου και Ηλιόσπορου

Υλικά:

  • 1 κούπα λιναρόσπορος (μπορεί να είναι μισός σκούρος και μισός χρυσός ή αλεσμένος)
  • 1 κούπα ηλιόσπορος
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι

Οδηγίες

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το λιναρόσπορο να μουλιάσει μέσα στο νερό. Χρειάζονται 5-6 ώρες για να ρουφήξει ο λιναρόσπορος τελείως το νερό γι αυτό καλή ιδέα είναι να το κάνουμε αυτό από βραδίς. Εάν χρησιμοποιούμε αλεσμένο λιναρόσπορο αυτή η διαδικασία χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά. Ο λιναρόσπορος βγάζει μία κολλώδη ουσία που θα κρατήσει το μιγμα μας σε συνοχή.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 C αέρα.
  3. Ρίχνουμε τον ηλιόσπορο και το αλάτι μέσα στο μπολ με το λιναρόσπορο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  4. Απλώνουμε το μίγμα πάνω σε μία λαδόκολλα που έχουμε στρώσει σε ένα ταψί και με μία σπάτουλα το απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά της επιδιώκοντας να κάνουμε ένα λεπτό φύλλο. Αντί για λαδοκολλα μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε επιφάνεια ψησίματος σιλικόνης.Κρακεράκια από Λιναρόσπορο
  5. Με την άκρη της σπάτουλας χωρίζουμε (κόβουμε) το φύλλο σε τετράγωνα για να σχηματιστούν τα κρακεράκια.
  6. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς αέρα για 1 ώρα περίπου ή έως ότου αρχίζει ο ηλιόσπορος να παίρνει χρυσαφί χρώμα. Ελέγχουμε τακτικά να μην τα κάψουμε!
  7. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και εάν τα κρακεράκια δεν έχουν ξεραθεί εντελώς τα αναποδογυρίζουμε και τα ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά. Το πόσο γρήγορα θα ψηθούν εξαρτάται από το πόσο παχύ είναι το φύλλο μας.
  8. Αφού κρυώσουν τα αποθκεύουμε σε γύάλινο βάζο αεροστεγώς κλεισμένο για να μείνουν τραγανά.Κράκερ λιναρόσπορου και ηλιόσπορου

Συνταγή 2 - Κράκερ με Σπόρους Chia

Συστατικά (για 1 ταψί περίπου)

  • ¼ κούπα σπόροι Chia
  • ¼ κούπα ηλιόσπορος
  • ¼ κούπα κολοκυθόσπορος
  • ½ κ.γ. αλάτι θαλασσινό
  • ¼ κούπα νιφάδες βρώμη
  • 2 κ.σ. λιναρόσπορος
  • 1 κούπαs φιλτραρισμένο νερό
  • ¼ κούπα αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης (για υποκατάστατο χωρίς γλουτένη χρησιμοποιήστε αλεύρι φαγόπυρου)
  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150C
  2. Συνδυάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι
  3. Αφήνουμε το μίγμα να κάτσει για περίπου 30 λεπτά καθώς αυτό επιτρέπει στους σπόρους chia να απορροφήσουν την υγρασία κάνοντας το μίγμα πιιο σφιχτό.
  4. Απλώνουμε το μίγμα σε λαδόκολλα ή σε επιφάνεια ψησίματος σιλικόνης. Βάζουμε από πάνω ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλα και ρολάρουμε με έναν πλάστη κάνοντάς το όσο πιο λεπτό γίνεται. Εδώ είναι απαραίτητο να έχουμε καλής ποιότητας λαδόκολλα.Κράκερ με σπόρους chia
  5. Όταν το φύλλο γίνει αρκετά λεπτό, αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα προσέχοντας μην χαλάσουμε το φύλλο.Κράκερ με σπόρους chia
  6. Κόβουμε το φύλλο σε τετράγωνα χρησιμοποιώντας μαχαίρι πίτσας ή απλά την άκρη μίας σπάτουλας
  7. Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτάπερίπου στους 150C έως ότου το φύλλο να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
  8. Το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και μετά το σπάμε σε τετράωνα κράκερ. Έτοιμο!Κράκερ με σπόρους chia

Συνταγή 3 - Κράκερ με Σουσάμι και Σκόρδο

Συστατικά (για 2 ταψια περίπου)

  • 1/2 κούπα σπόροι chia ή λιναρόσπορος αλεσμένος
  • 1/2 κούπα ηλιόσπορος
  • 1/2 κούπα κολοκυθόσπορος
  • 1/2 κούπα σουσάμι
  • 1 κούπα νερό
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 κ.γ. θαλασσινό αλάτι συν λίγο ακόμη για πασπάλισμα

Οδηγίες:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150C.
  2. Σε ένα μπολ συνδυάζουμε όλους τους σπόρους.
  3. Χτυπάμε μέσα σε ένα μούλτι ή μπλέντερ το νερό με το σκόρδο και το αλάτι.
  4. Ρίχνουμε το μίγμα του νερού μέσα στο μπολ με τους σπόρους και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ή κουτάλι.
  5. Αφήνουμε το μίγμα να κάτσει για 30 λετπά έως ότου οι σπόροι chia (ή ο λιναρόσπορος αν βάλαμε) απορροφήσουν το νερό. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα όταν ανακατεύετε το μίγμα δεν θα πρέπει να βλέπετε λιμνούλα νερού στον πάτο του μπολ.
  6. Απλώνουμε το μίγμα σε λαδόκολλα ή σε επιφάνεια ψησίματος σιλικόνης. Βάζουμε από πάνω ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλα και ρολάρουμε με έναν πλάστη κάνοντάς το όσο πιο λεπτό γίνεται. Εδώ είναι απαραίτητο να έχουμε καλής ποιότητας λαδόκολλα.
  7. Όταν το φύλλο γίνει αρκετά λεπτό, αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα προσέχοντας μην χαλάσουμε το φύλλο.
  8. Πασπαλίζουμε επάνω λίγο ακόμη αλάτι.
  9. Ψήνουμε στους 150C αέρα για 35 λετπά περίπου.
  10. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και προσεκτικά αναποδογυρίζουμε κάθε τετράγωνο με μία σπάτουλα.
  11. Ψήνουμε για 25 - 35 λεπτά ακόμη έως ότου τα κράκερ αρχίσουν να παίρνουν χρυσαφί χρώμα. Τα παρακολουθούμε προς το τέλος για να μην τα κάψουμε.
  12. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και μετά σπάμε τα τετράγωνα σε κράκερ και τα αφήνουμε στο ταψί να κρυώσουν εντελώς.
  13. Αφού κρυώσουν τα αποθκεύουμε σε γύάλινο βάζο αεροστεγώς κλεισμένο για να μείνουν τραγανά. Κρατάνε έως και 2 εβδομάδες.
  14. Εάν τα κράκερ μαλακώσουν κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης (αυτό μπορεί να συμβεί σε υγρό περιβάλλον) τα βάζουμε πάλι στο φούρνο στους 150 αέρα για 5 - 7 λεπτά. Αφού κρυώσουν θα είναι τραγανά όπως και πριν!Κράκερ με σουσάμι