Ωμοφαγικά Μελομακάρονα σε 10'

Συνταγή για μελομακάρονα από ωμούς ξηρούς καρπούς χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη, χωρίς ψήσιμο.

Ωμοφαγικά μελομακάρονα από ξηρούς καρπούς

Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα αυτό το θέμα είναι πολύ επίκαιρο. Όλοι τώρα αρχίζουν να αγοράζουν, να φτιάχνουν και να καταναλώνουν μελομακάρονα. Αποφάσισα λοιπόν να σας προτείνω μια υγιεινή αλλά και γρήγορη παραλλαγή για μελομακάρονα, φυσικά ωμοφαγικά.

Η πρώτη συνταγή είναι της Φλώρας Παπαδοπούλου, που είναι πρωτοπόρος στην προετοιμασία ωμοφαγικών πιάτων στην Ελλάδα. Υπάρχει μάλιστα και βιβλίο με τις συνταγές της με τίτλο «Χορτοφαγική Ωμοφαγία» το οποίο μπορείτε να βρείτε στον Ιανό.

Η δεύτερη συνταγή είναι μια δική μου παραλλαγή, λίγο πιο light μιας και δεν περιέχει λάδι καρύδας, αλλά και πιο θρεπτική, αφού περιέχει Ρόφημα Herbalife!

Ορίστε λοιπόν:

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 

Συστατικά 

  • 1/4 φλ. σιρόπι αγάβης
  • 3 φλ. καρύδια καλής ποιότητας
  • 1/2 φλ. λάδι καρύδας (όχι περισσότερο γιατί θα λασπώσουν)
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας τριμμένα κανελογαρύφαλλα

Εκτέλεση

  1. Λειώνουμε το λάδι καρύδας σε μπαιν μαρί χλιαρού νερού (όχι καυτό)
  2. Τρίβουμε τα καρύδια στο multi
  3. Ρίχνουμε στο multi όλα τα υλικά εκτός από το 1/2 κουταλιά κανελλoγαρύφαλλα και το μισό φλ. χοντροκομμένα καρύδια.
  4. Τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά να γίνουν μια ζύμη.
  5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα.
  6. Καλό είναι να τα τοποθετήσετε επάνω σε χαρτάκια διότι είναι μαλακά.
  7. Ανακατεύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια με τα κανελλογαρύφαλλα που μας περίσσεψαν.
  8. Ρίχνουμε μέλι επάνω από τα μελομακάρονα και πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια.
  9. Βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξουν.
  10. Βγαινουν περιπου 12 μελομακαρονα.

Και να και η δική μου συνταγή. Δυστυχώς ξέχασα τα να φωτογραφίσω και τα φάγαμε όλα στην γιορτή του Ανδρέα την περασμένη Τρίτη.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΚΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ  (ΔΙΚΗ ΜΟΥ)

Συστατικά

  • 2 κούπες καρύδια ολόκληρα (ή άλλο ωμό ξηρό καρπό)
  • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
  • 4 μαλακοί βασιλικοί χουρμάδες
  • Ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
  • 4 κουταλιές μέλι
  • 2 κουταλιές σούπας Θρεπτικό Πρωτεϊνούχο Ρόφημα Herbalife γεύση Μήλο Κανέλα (προαιρετικά)
  • 1 κουταλιά σούπας περίπου σκόνη κανέλας και σκόνη γαρίφαλο ανακατεμένα (εδώ βάλτε όση ποσότητα σας αρέσει)

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε τις 2 κούπες ολόκληρα καρύδια στο multi μέχρι να γίνουν σχεδόν σκόνη. Μην τα χτυπήσετε υπερβολικά γιατί θα αρχίζουν να βγάζουν τα λάδια τους και θα γίνουν βούτυρο.
  2. Ρίχνουμε και τους χουρμάδες, το ξύσμα και την σκόνη Herbalife και χτυπάμε μέχρι να λειώσουν και να ενσωματωθούν με τα καρύδια
  3. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπωλ και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και στην αρχή τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώνουμε το μίγμα με τα χέρια (φορώντας γάντια μίας χρήσης καλύτερα).
  4. Πλάθουμε τα μελομακάρονα. Εδώ αν θέλετε μπορείτε να στρώσετε με διαφανή μεμβράνη φόρμες για ατομικά κέικ ή παγοθήκες σε διάφορα σχήματα για να δώσετε σχήμα στα μελομακάρονά σας.
  5. Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε χάρτινες θήκες για ταρτάκια (τις πουλάνε στα σούπερ μάρκετ) και τα βάζουμε στο ψυγείο 3-4 ώρες ώσπου να σφίξουν.
  6. Αφού τα βγάλετε από το ψυγείο αν θέλετε ρίξτε πάνω από το κάθε μελομακάρονο λίγα κανελογαρύφαλα σκόνη, λίγα χοντροκομμένα καρύδια ή φιστίκια αιγίνης και λίγο μέλι. Καλή απόλαυση!

Τώρα βέβαια μας λείπει ο κουραμπιές… Τι να κάνουμε, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα! Πάντως θα το ψάξω το θέμα…

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε σχόλιο

Αναζήτηση στο Blog

Εγγραφείτε