Σπιτική, Υγιεινή Πραλίνα Φουντουκιού με 4 Συστατικά!

Σπιτική υγιεινή πραλίνα μερέντα

Όταν πρωτοέφτιαξα αυτήν την συνταγή δεν το πίστευα!! Ήταν η καλύτερη πραλίνα φουντουκιού που είχα δοκιμάσει ποτέ!! Και το πιο απίστευτο ήταν ότι αυτή τη φορά την είχα φτιάξει μόνο με 4 συστατικά!

Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού

Όταν πρωτοέφτιαξα αυτήν την συνταγή δεν το πίστευα!! Ήταν η καλύτερη πραλίνα φουντουκιού που είχα δοκιμάσει ποτέ!! Και το πιο απίστευτο ήταν ότι αυτή τη φορά την είχα φτιάξει μόνο με 4 συστατικά!

Στην προσπάθειά μου να βρω ένα υποκατάστατο για το παρασκεύασμα που κυκλοφορεί στην αγορά ως πραλίνα φουντουκιού είχα δοκιμάσει πολλές συνταγές. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή διάβασα την ετικέτα του εν λόγω παρασκευάσματος και είδα ότι πρώτο συστατικό ήταν η ζάχαρη, δεύτερο τα υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά και ότι τα φουντούκια ήταν μόνο το 5%!!! Δυστυχώς όμως πολλές μαμάδες το δίνουν αυτό στα παιδιά τους έχοντας την εντύπωση ότι τους δίνουν απλά αλεσμένα φουντούκια...

Δοκιμάζοντας συνταγές από το ίντερνετ έφτιαξα διάφορους συνδυασμούς με υγιεινά πάντα συστατικά. Μερικές φορές η πραλίνα μου έβγαινε πολύ λιπαρή, άλλες φορές πολύ γλυκιά, ή χανόταν η γεύση του φουντουκιού... Έτσι άρχισα να αφαιρώ συστατικά μέχρι που έφτιαξα την τέλεια πραλίνα! Μια πραλίνα με έντονο άρωμα φουντουκιού, πλούσια σοκολατένια γεύση, ελεγχόμενη γλυκύτητα και υπέροχη κρεμώδη υφή... και με μόνο 3 συστατικά (ή 4 αν μετράει το νερό)!!!

Ορίστε λοιπόν η συνταγή!

Συστατικά

  • 1 κούπα ωμά φουντούκια
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 1/4 κούπας (50ml) γάλα σόγιας ή νερό

Εκτέλεση

  1. Ψήνουμε τα φουντούκια στους 160 βαθμούς αέρα για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν. Το πόσο θα ψήθούν τα φουντούκια παίζει ρόλο στο πόσο έντονο θα είναι το άρωμα φουντουκιού στην πραλίνα. Χρειάζεται να ροδίσουν αρκετά αλλά όχι να καούν. Εάν δεν ροδίσουν αρκετά το άρωμά τους στην πραλίνα δεν θα είναι τόσο έντονο. Οπότε προς το τέλος του ψησίματος τα παρακολουθούμε ώστε να τα βγάλουμε την κατάλληλη στιγμή.Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού
  2. Αφού ξεφλουδίσουμε όσο μπορούμε τα φουντούκια τα βάζουμε σε ένα μούλτι και τα αλέθουμε. Εάν το μούλτι δεν είναι αρκετά ισχυρό θα χρειαστεί να σταματήσετε αρκετές φορές και να ξύσετε τα τοιχώματα. Δώστε χρόνο στη διαδικασία μέχρι που τα φουντούκια να αρχίσουν να βγάζουν το λάδι τους - γύρω στα 10 λεπτά. Επιδιώκετε να φτάσετε σε μία σχεδόν ρευστή πάστα.Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε στο μούλτι με την εξής σειρά το κακάο, το μέλι και τέλος το νερό ή γάλα σόγιας και χτυπάτε ξανά. Ο στόχος αυτή τη φορά είναι απλά να ανακατευτούν οιμοιόμορφα τα συστατικά και να γίνει το μίγμα ομοιογενές οπότε δεν θα πάρει πολύ χρόνο.Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού

Αυτό ήταν!!! Έτοιμη η πραλίνα φουντουκιού σας! Πάρτε ένα κουτάλι και απολαύστε την σκέτη ή αλείψτε την πάνω σε αφράτο, ολικής άλεσης ψωμί.

Ή, ακόμη καλύτερα μείνετε συντονισμένοι για τις τέλειες υγιεινές βάφλες με 2 συστατικά για να αλείψετε πάνω την πραλίνα φουντουκιού σας - ένα θρεπτικό και πραγματικά υγιεινό σνακ που θα ξετρελλάνει τα παιδιά σας!

Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού