Superfood Τσουρέκι Ολικής Vegan (Νηστίσιμο) με Στέβια Αφρός!!

Για να τρώμε τσουρέκι χωρίς να γινόμαστε σαν τσουρέκι...

Πολύ νόστιμο το τσουρέκι, δε λέω, αλλά έχει μέσα 2 συστατικά που μας φορτώνουν θερμίδες χωρίς να μας δίνουν πολλά θρεπτικά στοιχεία (κενές θερμίδες δηλαδή): το λευκό αλεύρι και τη ζάχαρη. Αυτά καταλήγουν να γίνονται λίπος στο σώμα μας και αυτό δεν το θέλουμε… έτσι δεν είναι;

Στη συνταγούλα αυτή αυτά δεν υπάρχουν για να τρώμε τσουρέκι θρεπτικό, χωρίς να γινόμαστε κι εμείς σαν τσουρέκι!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι αλεύρι θέλετε, από ολικής, ζέας, ντίνκελ, βρώμης, συνδυασμό τους κλπ. Το συγκεκριμένο που προτείνω εδώ είναι το Ολικής Άλεσης Μύλοι Αγίου Γεωργίου. Δεν διαφημίζω την εταιρεία, απλά φουσκώνει περισσότερο απ΄ όλα γιατί έχει 16% πρωτεΐνη. Επίσης θα σας πρότεινα και τη συγκεκριμένη στέβια που χρησιμοποιώ γιατί την έχω δοκιμάσει σε πολλές συνταγές και βγαίνουν όλες τέλειες.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ:

✔️ 1/2 κιλό αλεύρι ολικής Μύλοι Αγίου Γεωργίου

✔️ 1 φακελάκι ξηρή μαγιά

✔️ 250ml γάλα σόγιας ή αγελαδινό χλιαρό

✔️ 62γρ. λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο ή βούτυρο φρέσκο

✔️ 75 γρ. στέβια κρυσταλλική 1:2 “Pure Stevia”

✔️ 2 κσ. σπόροι τσία ή λιναρόσπορος τριμμένα

✔️ 6 κσ σόδα ή 2 αβγά (αν δεν τον φτιάξετε νηστίσιμο)

✔️ Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

✔️ 1 βανίλια

✔️ 1 κγ μαστίχα

✔️ 1κγ μαχλέπι

✔️ 1 κγ κακουλέ

✔️ Προαιρεικά λίγα goji & κράνμπερι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι.

Σε μπολ βάζουμε 50ml από το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και 1 κσ από το αλεύρι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τον αλεσμένο λιναρόσπορο με τη σόδα και αφήνουμε το μίγμα να ενοποιηθεί. Αν βάλουμε αβγά, ανακατεύουμε τον στεγνό λιναρόσπορο μέσα στο αλεύρι.

Σε κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε το λάδι, τη στέβια, το υπόλοιπο γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αρωματικά. Το μίγμα αυτό πρέπει να είναι χλιαρό, 30 με 40 βαθμούς. Ρίχνουμε μέσα και το μίγμα λιναρόσπορου ή τα αβγά και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μίγμα των υγρών και τη μαγιά μέσα στο αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι. Στην αρχή κολλάει πολύ, σιγά σιγά όμως αρχίζει να ξεκολλάει. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα εδώ, απλά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει. Την αφήνουμε σε μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και κουβέρτα σε ζεστό μέρος για 2 ώρες τουλάχιστον.

Αφού φουσκώσει την χωρίζουμε στη μέση και το κάθε μισό στα έξι. Επειδή η ζύμη αυτή απλώνει πολύ, καλύτερο είναι να φτιάξουμε το τσουρέκι μας με 4 ή 6 κορδόνια.

Ζυμώνουμε το κάθε κορδόνι καλά πριν το πλάσουμε διπλώνοντάς το.

Πλάθουμε τα κορδόνια και τα πλέκουμε σε τσουρέκι. Κάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο μισό.

Τα βάζουμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με μια άλλη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν (μισή με μία ώρα).

Ανακατεύουμε 1 κσ μέλι με 1 κσ χλιαρό νερό και αλείφουμε τα φουσκωμένα τσουρέκια. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και τα αφήνουμε πάλι για 10 λεπτά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά. Αφού τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και προσεκτικά τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα όπου τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Καλή απόλαυση χωρίς τύψεις αυτό το Πάσχα!!

Σχόλια

Την Πέμπτη έφτιαξα, σήμερα δεύτερη φορά! Φανταστική τσουρέκι! Καλή Ανάσταση καλό Πάσχα Νατάσα μου ❤️

Γράψτε σχόλιο