Ο πιο Νόστιμος & Υγιεινός Νηστίσιμος Μουσακάς!

Συνταγή για Νηστίσιμο & Υγιεινό Μουσακά με κιμά σόγιας & γλυκοπατάτες

Νηστίσιμος μουσακάς με κιμά σόγιας

Τα υλικά είναι για ένα μεγάλο ταψί φούρνου.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΑΚΑ:

  • 1500 γρ μεγάλες πατάτες 
  •  3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  •  3 μεγάλες γλυκοπατάτες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ:

  • 250 ml (1 ποτήρι) κιμά σόγιας
  • 250 γρ. ντομάτα τριμμένη 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι 
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο 
  • Λίγο ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
  • 100 ml (μισή κούπα) κόκκινο κρασί 
  • Από 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο & μπαχάρι σε σκόνη
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Αλάτι & πιπερι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

  • 140 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής (ή απλό ολικής ή βρώμης)
  • 1,5 λίτρο γάλα σόγιας Θερμοκρασία δωματίου
  • Αλάτι, μοσχοκάρυδο & πιπέρι 

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΥ ΜΟΥΣΑΚΑ

Κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες περίπου 0,5 εκ., τα λαδώνουμε και τα αλατίζουμε ελαφρώς, τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 αέρα για μισή ώρα περίπου. Τις μελιτζάνες τις ψήνουμε σκεπασμένες ελαφρώς με αντικολλητικό αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθούν.

Μουλιάζουμε τον κιμά σόγιας σε καυτό νερό για 10 λεπτά, στη συνέχεια τον σουρώνουμε, τον ξεπλένουμε και τον στραγγίζουμε καλά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσουν και προσθέτουμε στη συνέχεια τον κιμά σόγιας.
Σοτάρουμε για λίγο και προσθέτουμε το κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και ένα ποτήρι νερό. Το αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Ζεσταίνουμε καλά το λάδι σε ένα κατσαρολάκι, στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία πάστα. Ρίχνουμε σε δόσεις το γάλα σόγιας (σε θερμοκρασία δωματίου) ανακατεύοντας συνεχώς σε μέτρια φωτιά. Ανεβάζουμε λίγο την φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς περιμένουμε να πάρει μία βράση και να σφίξει το μείγμα. Κλείνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας ανακατεύοντας. Αφού γίνει το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί φούρνου με ένα χαρτί κουζίνας, στη συνέχεια απλώνουμε μία στρώση πατάτες, από πάνω μελιτζάνες, από πάνω τον κιμά σόγιας και από πάνω τις γλυκοπατάτες. Στο τέλος ρίχνουμε και απλώνουμε την μπεσαμέλ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα για 45 λεπτά περίπου. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει με το φούρνο μισάνοιχτο για περίπου 3 ώρες.

Τι λες θα το δοκιμάσεις; Σε περιμένω στα σχόλια!

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε σχόλιο