Φύτρα: H Αξία τους και Ένας Πανεύκολος Τρόπος να τα Φτιάξετε

Τα φύτρα είναι ένας διατροφικός θησαυρός. Φτιάξτε τα και προσθέστε τα στις σαλάτες σας!

Πώς να φτιάξετε φύτρα

Ίσως πολλοί από εσάς, όπως άλλωστε κι εγώ πριν αρχίσω να ψάχνω το θέμα της ζωντανής διατροφής, να μην ξέρετε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη φύτρο, παρόλο που ίσως να την έχετε ακούσει η διαβάσει. Γι αυτό ας ξεκινήσω εξηγώντας πρώτα τον όρο φύτρο.

Φύτρο είναι η κατάσταση οποιουδήποτε σπόρου ο οποίος αφού έχει έρθει σε επαφή με το νερό έχει αρχίσει να βλασταίνει.

Ο πολλαπλασιασμός των φυτών με σπόρο είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού στην φύση αλλά και ο πιο δημοφιλής στους ανθρώπους γιατί εμπεριέχει πλήθος συμβολισμών σχετικά με την διαδικασία της εξέλιξης. Ένας σπόρος μπορεί να βρίσκεται σε λήθαργο για μήνες ή χρόνια περιμένοντας τις κατάλληλες συνθήκες για να βλαστήσει. Αλλά για όσο διάστημα βρίσκεται σε αναμονή κάποια μόρια, οι αναβολείς ενζύμων ελέγχουν τον μεταβολισμό του σπόρου, ώστε αυτός να μην αποσυντεθεί και χαλάσει. Μόλις όμως ο σπόρος έρθει σε επαφή με το νερό οι αναβολείς ενζύμων αδρανοποιούνται και τα ένζυμα αναλαμβάνουν τη δράση τους βοηθώντας την ανάπτυξη του φυτού. Φύτρο λοιπόν ονομάζεται η πρώιμη διαδικασία των πρώτων ωρών-ημερών ζωής ενός σπόρου που ξυπνάει από το λήθαργο (με τη βοήθεια του νερού) και πάει να γίνει φυτό, πετώντας ένας τρυφερό, άσπρο βλασταράκι.

Παρόλο που όλες οι ωμές τροφές περιέχουν ένζυμα τα φύτρα των σπόρων, των σιτηρών και των οσπρίων είναι η πιο πλούσια σε ένζυμα τροφή. Η βλάστηση αυξάνει εξαιρετικά την περιεκτικότητα των τροφών αυτών σε ένζυμα.

Επίσης κατά τη διαδικασία του φυτρώματος βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών, αυξάνεται η ποσότητα των βιταμινών ενώ τα μεταλλικά άλατα γίνονται πιο αφομοιώσιμα από τον οργανισμό. Π.χ. Η βιταμίνη C στο σιτάρι που φυτρώνει αυξάνεται κατά 600% στην αρχή του φυτρώματος. Η βιταμίνη Β12 τετραπλασιάζεται, άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνονται κατά 3-12 φορές, η  περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε τριπλασιάζεται.

Τα φύτρα είναι η καλύτερη "ζωντανή τροφή", στην πραγματικότητα είναι τόσο ζωντανά που συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθώς τα τρώμε. Επομένως, τα φύτρα έχουν υψηλότερη βιολογική αξία σε σύγκριση με τους ωμούς ή μαγειρεμένους σπόρους. Με λιγότερη τροφή περισσότερα θρεπτικά συστατικά φτάνουν στο αίμα και στα κύτταρα. Γι αυτό θα πρέπει να ενταχθούν δυναμικά στη διατροφή μας.

Για παράδειγμα το φύτρο της ροβίτσας έχει την περιεκτικότητα υδατανθράκων ενός πεπονιού, την περιεκτικότητα βιταμίνης Α ενός λεμονιού, την περιεκτικότητα θειαμίνης ενός αβοκάντο, την περιεκτικότητα ριβοφλαβίνης ενός αποξηραμένου μήλου, τη νιασίνη μιας μπανάνας και το ασκορβικό οξύ ενός μούρου.

Οι χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σπόρο που γίνεται φύτρο ενεργοποιούν μια εξαιρετικά υψηλή παραγωγή ενζύμων που δεν ξεπερνιέται σε κανένα μετέπειτα στάδιο ανάπτυξης του φυτού. Γι αυτό είναι καλό να καταναλώνουμε τα φύτρα μόλις «σκάνε μύτη».

Το μεγάλο πλεονέκτημα του να λαμβάνετε βιταμίνες από φύτρα που παρασκευάζετε οι ίδιοι είναι ότι παίρνετε συνεχώς υψηλή περιεκτικότητα βιταμινών χωρίς απώλειες. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα που τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα είναι περιορισμένα, τα φύτρα παρέχουν μια συνεχή και αξιόπιστη πηγή φρέσκων, θρεπτικών λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτό θα διατηρήσει δυνατό το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την υγεία σας στα καλύτερά της όταν σχεδόν όλοι γύρω σας αρρωσταίνουν. Γιατί πιστεύετε ότι ο κόσμος παθαίνει κρυολογήματα και γρίπη το χειμώνα περισσότερες από μία φορά; Επειδή δεν καταναλώνουν τα λαχανικά και τα φρούτα που θα διατηρήσουν δυνατό το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Τα φύτρα είναι ζωντανές τροφές. Ακόμη και αφού τα βάλουμε στο ψυγείο συνεχίζουν να αναπτύσσονται, σε πιο αργό ρυθμό βέβαια, και να αυξάνουν την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες. Σε αντίθεση με τα λαχανικά και τα φρούτα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ τα οποία αρχίζουν να χάνουν τις βιταμίνες τους μετά την συγκομιδή τους και συχνά πρέπει να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στο πιάτο μας το χειμώνα.

Οι αναζωογονητικές ιδιότητες των φύτρων μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά υγείας της εποχής μας. Τα φύτρα παρέχουν δύο σημαντικά πράγματα στη διατροφή μας – μια σταθερή πηγή βιταμινών όλο το χρόνο και υψηλή περιεκτικότητα ενζύμων. Και τα δύο αυτά διατηρούν υψηλή την ενζυματική δράση του σώματός μας. Τα ένζυμα, που αποτελούνται από βιταμίνες και μέταλλα, είναι ο πιο ζωτικής σημασίας παράγοντας που διατηρεί όλες τις λειτουργίες του σώματός μας. Χωρίς τα ένζυμα θα πεθαίναμε. Και η βασική αιτία της γήρανσης είναι ακριβώς αυτή, η έλλειψη ενζύμων. Η απώλεια των ενζύμων του σώματος είναι που μειώνει τις ζωτικές λειτουργίες των κυττάρων. Καθώς μειώνεται η λειτουργία των κυττάρων, δεν έχουν την ικανότητα να αναπαράγονται τόσο γρήγορα. Συγχρόνως καθώς μειώνεται η δράση των ενζύμων τα κύτταρα γίνονται πιο ευάλωτα σε βλάβες από ελεύθερες ρίζες και άλλες τοξικές ουσίες που εμποδίζουν ακόμη περισσότερο την αναπαραγωγή τους. Καθώς περνάνε τα χρόνια η αιτία που προκαλεί τη γήρανση και την ευαισθησία σε ασθένειες είναι ακριβώς η ανικανότητα του σώματος να αντικαταστήσει τα παλιά κύτταρα με νέα και υγιή σε αρκετά γρήγορο ρυθμό σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη απώλεια ενζύμων του σώματος. Γι αυτό το λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα τείνει να είναι πιο ευάλωτο καθώς μεγαλώνουμε. Διατηρώντας τη δράση των ενζύμων στο σώμα μας στα μέγιστα επίπεδα θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε βιολογικά νέοι και υγιείς. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουν τα φύτρα και γι αυτό το λόγο μπορούμε να τα αποκαλέσουμε πηγή νεότητας.

Τα φύτρα διατηρούν τα ένζυμα του σώματός μας πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πώς το κάνουν αυτό; Πρώτα απ’ όλα, τα φύτρα σιτηρών, σπόρων, οσπρίων και ξηρών καρπών είναι πολύ εύκολα στην πέψη. Η βλάστηση στην ουσία κάνει την πέψη για μας διασπώντας τα συμπυκνωμένα άμυλα σε πιο απλούς υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη σε ελεύθερα αμινοξέα ώστε τα δικά μας ένζυμα να μην χρειάζεται να δουλέψουν τόσο σκληρά. Εάν είχατε ποτέ πρόβλημα με την πέψη των οσπρίων, απλά κάντε τα φύτρα και δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Η βλάστηση επίσης απομακρύνει τους αναβολείς ενζύμων κάνοντας τα ένζυμα ακόμη πιο εύπεπτα και εξοικονομώντας ακόμη περισσότερα από τα ένζυμά μας.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΦΥΤΡΑ

Μπορείτε να φτιάξετε φύτρα από όλους σχεδόν τους σπόρους όπως σιτάρι, σίκαλη, φαγόπυρο, μπρόκολο, σόγια, τριφύλλι, άλφα άλφα, ρεβίθι, κάρδαμο, φακή, ροβίτσα, σινάπι, ηλιόσπορο, σουσάμι, σέλινο, ραπανάκι, κ.λπ. Αποφύγετε την κατανάλωση φύτρων από σπόρους σολανίδων (ντομάτα, πατάτα), γιατί περιέχουν το αλκαλοειδές σολανίνη που είναι τοξική ουσία. Τα αμύγδαλα, το σουσάμι, ο λιναρόσπορος και οι κολοκυθόσποροι δεν βγάζουν βλαστάρι αλλά με το μούλιασμα αυξάνονται τα θρεπτικά τους στοιχεία και απενεργοποιούνται οι αναβολείς ενζύμων καθιστώντας τα πιο εύπεπτα. Οι σπόροι πρέπει να είναι ολόκληροι, όχι αποφλοιωμένοι γιατί δεν βγάζουν φύτρο. Π.χ. οι σπόροι βρώμης που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι κατεργασμένοι και αποφλοιωμένοι και δεν βγάζουν φύτρο. Επίσης προτιμήστε βιολογικούς σπόρους και όχι πολυκαιρισμένους.

  1. Βάλτε σε ένα σουρωτήρι μια ποσότητα σπόρων γύρω στις 2-3 κουταλιές σούπας. Καλό είναι να μην φτιάχνετε μεγάλες ποσότητες γιατί μετά από την βλάστηση θα μεγαλώσουν στο μέγεθος και αφού μπουν στο ψυγείο καλό είναι να τους καταναλώνετε μέσα σε 4-5 μέρες.
  2. Ξεδιαλέξτε και πετάξτε τους σπασμένους και όσους έχουν στίγματα.
  3. Ξεπλύντε τους σπόρους καλά κάτω από το νερό της βρύσης. Πώς να φτιάξετε φύτρα
  4. Βάλτε τους σπόρους σε ένα γυάλινο βάζο μεγέθους μισού λίτρου τουλάχιστον. Το βάζο που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να γίνεται εύκολα η κυκλοφορία του αέρα και επιπλέον να υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθούν τα φύτρα και να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.
  5. Γεμίστε το βάζο με νερό έως 3-4 δάχτυλα πάνω από το επίπεδο των σπόρων. Σε αυτή τη φάση εάν δείτε κάποιους σπόρους να επιπλέουν αφαιρέστε τους με ένα κουτάλι γιατί είναι ακατάλληλοι και δεν θα φυτρώσουν.Πώς να φτιάξετε φύτρα
  6. Σκεπάστε το βάζο με ένα κομμάτι τούλι που θα σταθεροποιήσετε στο βάζο με ένα σφιχτό λαστιχάκι.
  7. Αφήστε τους σπόρους να μουλιάσουν στο νερό όλη τη νύχτα, γύρω στις 8 ώρες. Όπως έχω διαβάσει ο κάθε σπόρος έχει το δικό του χρόνο μουλιάσματος. Εγώ τους αφήνω όλους γύρω στις 8 ώρες και φυτρώνουν μια χαρά.
  8. Αφού περάσει ο χρόνος μουλιάσματος αναποδογυρίστε το βάζο χωρίς να βγάλετε το τούλι και πετάξτε το νερό. Ξαναγεμίστε με νερό το βάζο, έτσι όπως είναι με το τούλι, ξεπλύντε τους σπόρους και πετάξτε πάλι το νερό. Στο τελευταίο αυτό ξέβγαλμα φροντίστε να φύγει όση περισσότερη ποσότητα νερού γίνεται. Καλό είναι να αφήσετε για λίγο το βάζο αναποδογυρισμένο σε λοξή θέση στο νιπτήρα σας για να φύγει καλά το νερό.Πώς να φτιάξετε φύτρα
  9. Αυτή τη διαδικασία ξεπλύματος την επαναλαμβάνετε κάθε 8 ώρες, πρωί, μεσημέρι και βράδυ μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι. Το καλοκαίρι η βλάστηση γίνεται πιο γρήγορα απ’ ότι τον χειμώνα.
  10. Όταν τα φύτρα γίνουν 2-3 χιλιοστά ξεπλύντε τα σε σουρωτήρι, στραγγίστε τα καλά και βάλτε τα σε γυάλινο δοχείο με καπάκι στο ψυγείο. Εκεί συνεχίζουν να μεγαλώνουν αλλά με πιο αργό ρυθμό.Πώς να φτιάξετε φύτρα
  11. Καταναλώστε τα μέσα σε 4-5 μέρες. Μπορείτε να τα βάζετε στις σαλάτες σας ή ακόμη και μέσα στα δημητριακά πρωινού και στα smoothies σας σε συνδυασμό μάλιστα με το Θρεπτικό Πρωτεϊνούχο Ρόφημα και τις Πρωτεΐνες σε Σκόνη της Herbalife.
Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε σχόλιο