Το Υψηλό σε Πρωτεΐνη Πρωινό Βοηθά στην Απώλεια Λίπους

Ορίστε ένας καλός λόγος να τρώτε ένα υψηλό σε πρωτεΐνες πρωινό – το πιο πιθανό είναι ότι θα φάτε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα χάσετε και λίπος επίσης.

Τις κακές και τις καλές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της χώρας μας , έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης καταγράφει η έρευνα της μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΑΚΟΣ. Σύμφωνα με τα ευρήματα 5 στους 10 Έλληνες παραλείπουν το βασικότερο γεύμα της ημέρας-το πρωινό-αλλά και το δεκατιανό. Μόνο 4 στους 10 λαμβάνουν κανονικό πρωινό, ενώ κύριο γεύμα αποτελεί το μεσημεριανό για το 80% των ερωτηθέντων και ακολουθεί το βραδινό για το 54% των ερωτηθέντων.1

Λίγοι είναι οι Έλληνες λοιπόν που τιμούν πραγματικά το πρωινό. Αλλά ακόμη και αυτοί που τρώνε κάτι, έχει ελάχιστη πρωτεΐνη. Οι περισσότεροι προτιμούν να πίνουν έναν καφέ στα γρήγορα και να τσιμπάνε ένα τοστ ή ένα κουλούρι ή μία τυρόπιτα στο γραφείο.

Παρόλο που το πρωινό συχνά αποκαλείται «το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας» και θεωρείται μια υγιεινή συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο για αύξηση βάρους, μεγάλο μέρος των οφελών του πρωινού έχει να κάνει με το τί ακριβώς περιλαμβάνει το γεύμα.

Σε μία πρόσφατη έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιου του Μισούρι2, οι ερευνητές στρατολόγησαν 28 υπέρβαρους φοιτητές που παρέλειπαν τακτικά το πρωινό, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Ο σκοπός της έρευνας ήταν να συγκρίνει τα αποτελέσματα δύο διαφορετικών πρωινών 350 θερμίδων (ένα «τυπικό» γεύμα με 13 γρ. πρωτεΐνη και ένα υψηλό σε πρωτεΐνη πρωινό με 35 γρ. πρωτεΐνη) όσον αφορά την πείνα, την πρόσληψη φαγητού και το σωματικό βάρος σε μία περίοδο δώδεκα εβδομάδων.

Οι φοιτητές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες και τους παρεχόταν καθημερινά ένα πρωινό γεύμα που αποτελούνταν είτε από δημητριακά και γάλα (στην ομάδα του συνηθισμένου πρωινού) ή ένα γεύμα που περιλάμβανε αβγά, γαλακτοκομικά και άπαχο κρέας (στην ομάδα πρωινού υψηλής πρωτεΐνης). Μία Τρίτη ομάδα φοιτητών που παρέλειπαν το πρωινό χρησιμοποιήθηκε ως έλεγχος – του ζήτησαν απλά να συνεχίσουν να παραλείπουν το πρωινό όπως συνήθιζαν.

Όσοι ήταν στην ομάδα υψηλής πρωτεΐνη είχαν πιο σταθερά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι φοιτητές ανέφεραν ότι το πρωινό τους βοήθησε να αισθάνονται πιο χορτάτοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, επίσης. Στην πραγματικότητα, όσοι έτρωγαν το υψηλό σε πρωτεΐνη πρωινό το πρωί κατέληγαν να φάνε λιγότερο φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας – περίπου 400 θερμίδες λιγότερες σε σύγκριση με τη συνηθισμένη τους πρόσληψη – πράγμα που οδήγησε σε απώλεια σωματικού λίπους.

Από την άλλη μεριά όσοι έτρωγαν το χαμηλό σε πρωτεΐνες πρωινό – ή παρέλειπαν εντελώς το πρωινό – έβαλαν σωματικό λίπος στην περίοδο των 12 εβδομάδων. Αυτό είναι αξιοσημείωτο καθώς πολλοί από αυτούς που παραλείπουν το πρωινό υποστηρίζουν τη συνήθειά τους πιστεύοντας ότι θα τους εξοικονομήσει θερμίδες και θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Η μελέτη ήταν μικρή και περιλάμβανε μόνο νεαρούς ενήλικες, οπότε χρειάζεται να επιβεβαιωθεί εάν τα ίδια αποτελέσματα θα ισχύουν και σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Η μελέτη όμως παρέχει επιπλέον στοιχεία ότι η πρωτεΐνη βοηθάει με τον έλεγχο της πείνας και ότι τρώγοντας ένα σχετικά υψηλό σε πρωτεΐνες πρωινό μπορεί να βοηθήσει να στήσει το σκηνικό για πιο ελεγχόμενες θερμιδικά επιλογές για το υπόλοιπο της ημέρας.3

Το κλειδί για να τρώμε 35 γρ πρωτεΐνη μέσα σε ένα όριο 350 θερμίδων είναι να επιλέγουμε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες – όπως τα αβγά και τα ασπράδια αβγών, άπαχα ή χαμηλού λίπους γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί κότατζ, στραγγιστό γιαούρτι) και άπαχα κρέατα καθώς επίσης και σκόνες πρωτεΐνης που μπορούν να προστεθούν σε σέικ ή να αναμιχθούν σε μία ομελέτα για ενίσχυση της πρωτεΐνης.

Ορίστε μερικές ιδέες για υψηλό σε πρωτεΐνες πρωινό με λιγότερες από 350 θερμίδες

  • Πρωτεϊνούχο Ρόφημα φτιαγμένο με 2 κουταλιές σούπας Herbalife® Formula 1 και 1 κουταλιά Πρωτεΐνες σε σκόνη, 1 κούπα (240ml ελαφρύ γάλα, ½ κούπα στραγγιστό γιαούρτι και φρούτα (36 γρ. πρωτεΐνη, 280 θερμίδες)
  • 1 κούπα τυρί κότατζ χαμηλών λιπαρών με 1 βραστό αβγό και κομμένα ανάμεικτα λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, αγγούρι) πασπαλισμένα με αλάτι και πιπέρι. (34 γρ. πρωτεΐνη, 265 θερμίδες)
  • 150 γρ. σολομός κονσέρβα με λίγη μουστάρδα απλωμένος σε 5 κράκερ ολικής άλεσης με λίγη ντομάτα από πάνω (33 γρ. πρωτεΐνη, 300 θερμίδες)
  • 1 φέτα ψωμί τοστ 100% ολικής άλεσης με 120 γρ. στήθος γαλοπούλας και ¼ αβοκάντο σε φέτες (37 γρ. πρωτεΐνη, 320 θερμίδες)
  • Πρωτεϊνούχα πουτίγκα πρωινού: χτυπήστε στο μπλέντερ 1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι (άπαχο ή 2% λιπαρά) με δύο κουταλιές σούπας Herbalife Πρωτεΐνες σε Σκόνη, 1 κουταλιά σούπας σπόρους τσία και 1 κούπα φρέσκα φρούτα σε κομμάτια. (34 γρ. πρωτεΐνη, 300 θερμίδες)

******

1. Έρευνα της ΑΚΟΣ για τη Διατροφή - http://www.akoslife.com/2015/12/blog-post.html

2. Bauer LB et al. Int J Obesity. June 1, 2015.

3. Αυτή η μελέτη δεν έγινε με χρήση των προϊόντων Herbalife®. Το Ρόφημα Herbalife Formula 1 έχει λιγότερη πρωτεΐνη και λιγότερες θερμίδες (18 γρ. πρωτεΐνη και 210 συνολικές θερμίδες όταν φτιάχνεται σύμφωνα με τις οδηγίες με 250 ml ελαφρύ γάλα) απ' ό,τι τα γεύματα αυτής της μελέτης. 

Μεταφρασμένο άρθρο της Susan Bowerman, Διευθύντριας Nutrition Training στη Herbalife. Η Susan είναι Διαιτολόγος με εξειδίκευση στην Αθλητική Διαιτολογία.

 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε σχόλιο