Η καλύτερη δίαιτα απώλειας βάρους για εσάς

Η καλύτερη δίαιτα απώλειας βάρους

6 αρχές που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε την καλύτερη δίαιτα. Χρησιμοποιήστε τις ως βάση για τη δική σας προσωπική δίαιτα απώλειας βάρους.

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για απώλεια βάρους; Είναι μια ερώτηση που ακούω συνεχώς. Συχνά, κατά την πρώτη συνάντησή μου με έναν ασθενή, θα μου πει, «Έχω ακούσει ότι ο καλύτερος τρόπος να χάσω κιλά είναι να γίνω vegan» ή, «να μην τρώω υδατάνθρακες» ή, «να σταματάω να τρώω μετά τις 5 το απόγευμα». Και τους λέω πάντα το ίδιο πράγμα – «η καλύτερη δίαιτα απώλειας βάρους είναι αυτή που δουλεύει για σένα». Εάν υπήρχε μία και μόνη «καλύτερη δίαιτα» για απώλεια βάρους – μία που να δούλευε για όλους – ίσως δεν θα ακούγαμε κάθε τόσο για κάποια νέα δίαιτα της μόδας.

Είμαι σύμβουλος για την Herbalife, μια εταιρία που εμπορεύεται προϊόντα και προγράμματα ελέγχου βάρους, και πιστεύω ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι που να ταιριάζει σε όλους όσον αφορά τη δίαιτα απώλειας βάρους. Ίσως να γνωρίζετε κάποιον που έχασε βάρος με vegan διατροφή, ή κόβοντας τους υδατάνθρακες, ή σταματώντας να τρώει μετά τη δύση του ηλίου – αλλά γνωρίζετε τον εαυτό σας αρκετά καλά ώστε να ξέρετε ότι αυτές οι στρατηγικές δεν θα δουλέψουν για σας.

Γι αυτό το λόγο, κατά την πρώτη συνάντησή μου με κάποιον, δεν προσπαθούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα έως ότου να γνωρίζουμε ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα. Εάν είχα μία συνάντηση μαζί σας θα σας ζητούσα να μου περιγράψετε τι τρώτε συνήθως σε μία μέρα και μετά θα ρωτούσα εσάς να μου πείτε που πιστεύετε εσείς ότι είναι το πρόβλημα. Τρώτε λόγω συναισθηματικής ανάγκης – αρπάζοντας φαγητό όταν αισθάνεστε μοναξιά ή εκνευρισμό ή βαρεμάρα; Τρώτε ενώ δεν πεινάτε πραγματικά; Παραλείπετε γεύματα; Τρώτε τις σωστές τροφές, αλλά έχετε πρόβλημα στον έλεγχο των μερίδων; Μήπως φταίνε τα συχνά ταξίδια και το φαγητό εκτός σπιτιού;

Μετά από αυτό, θα σας πρότεινα να αφιερώσετε μερικές μέρες για μια καλή και ειλικρινή παρακολούθηση των διατροφικών σας συνηθειών. Θα κρατούσατε ένα ημερολόγιο φαγητού και θα γράφατε όλα όσα τρώτε και τις ποσότητές τους. Θα σημειώνατε πώς ήταν η διάθεσή σας πριν το φαγητό, τι σας έκανε να φάτε και πώς ήταν η διάθεσή σας μετά. Επίσης θα βαθμολογούσατε το επίπεδο της πείνας σας πριν ξεκινήσετε να τρώτε και το επίπεδο του κορεσμού σας αφού τελειώσετε το φαγητό. Θα παρακολουθούσατε πόσα γεύματα ετοιμάσατε και πόσα από αυτά φάγατε ολοκληρωτικά.

Μετά από μερικές μέρες θα ξέρατε ποιο είναι το πρόβλημα πάνω στο οποίο πρέπει να δουλέψετε και πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα προσωπικό πλάνο απώλειας βάρους που θα δουλέψει για εσάς. Ίσως να τρώτε συχνά σε εστιατόρια επειδή δεν σας αρέσει να μαγειρεύετε, ή επειδή ταξιδεύετε συχνά – οπότε η «ωμοφαγική δίαιτα» με την οποία είναι ενθουσιασμένοι οι φίλοι σας ίσως να μην δουλέψει για σας. Ίσως να παραλείπετε γεύματα επειδή πιστεύετε ότι αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε τις θερμίδες, αλλά το ημερολόγιό σας λέει ότι όταν τελικά τρώτε, - επειδή πεθαίνετε της πείνας - τρώτε υπερβολικά πολύ. Ίσως η στρατηγική σας για απώλεια βάρους είναι να τρώτε μια σαλάτα κάθε μέρα για μεσημεριανό – αλλά τώρα καταλαβαίνετε ότι απλά δεν σας αρέσουν οι σαλάτες.

Η καλύτερη δίαιτα αδυνατίσματος για εσάς είναι εκείνη που θα λάβει υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες – τον τρόπο ζωής σας, το συνηθισμένο πρόγραμμα φαγητού σας, αυτά που σας αρέσουν και αυτά που δεν σας αρέσουν. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά το πόσο σημαντικό είναι αυτό, γιατί αυτό που δεν μπορείτε (και δεν θα έπρεπε) να κάνετε είναι να βάλετε τη ζωή σας σε παύση για να χάσετε βάρος.

Να θυμάστε, οτιδήποτε κάνετε για να χάσετε τα κιλά, είναι και αυτό που θα συνεχίσετε να κάνετε για να μην ξαναβάλετε τα κιλά.

Για να έχετε μόνιμα αποτελέσματα πρέπει να βρείτε τον σωστό τρόπο εξ’ αρχής.

Υπάρχουν βέβαια κάποιες βασικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε την «καλύτερη δίαιτα απώλειας βάρους». Χρησιμοποιήστε αυτές τις αρχές ως βάση για το δικό σας προσωικό πλάνο.

Η δική σας καλύτερη δίαιτα απώλειας βάρους θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής 6 σημεία:

6 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΔΙΑΙΤΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ

1. Προσέξτε την ισορροπία θερμίδων

Για να χάσετε βάρος θα πρέπει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε κάθε μέρα. Ζυγιστείτε σε εβδομαδιαία βάση (οι Παρασκευές είναι καλές – εάν η εβδομάδα σας πήγε καλά, η ζυγαριά θα σας το δείξει και θα σας βοηθήσει να ελέγξετε και το Σαββατοκύριακο). Ένα ασφαλές ποσοστό απώλειας βάρους είναι μισό με ένα κιλό απώλεια βάρους ανά εβδομάδα. Εάν δεν χάνετε βάρος με αυτό το ρυθμό, χρειάζεται να μειώσετε τις θερμίδες και/ή τις μερίδες και να αυξήσετε τη δραστηριότητά σας.

2. Καταναλώστε επαρκείς ποσότητες υγιεινών, άπαχων πρωτεϊνών 

Ψάρια, στήθος πουλερικών, άπαχα κρέατα, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, σκόνες πρωτεΐνης και φυτικές πρωτεΐνες όπως τα όσπρια σας βοηθούν να χορτάσετε και επιπλέον βοηθούν το σώμα σας να διατηρήσει την άπαχη μυϊκή μάζα. Βάλτε στόχο να έχετε μία πηγή πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα και σνακ.

3. Εστιάστε στους υγιεινούς υδατάνθρακες

Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι υγιεινές πηγές υδατανθράκων. Τα λαχανικά έχουν τις λιγότερες θερμίδες ανά μπουκιά, στη συνέχεια ακολουθούν τα φρούτα και μετά τα δημητριακά. Όλα είναι σημαντικά για μια υγιεινή διατροφή, αλλά εφόσον προσπαθείτε να χάσετε, μπορείτε να εστιάσετε περισσότερο στα λαχανικά. Μην αισθάνεστε ότι πρέπει οπωσδήποτε να φάτε το φρούτο ή το λαχανικό που έγινε της μόδας. Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες βρώσιμα φρούτα και λαχανικά σ’ αυτόν τον κόσμο – βρείτε αυτά που αρέσουν σ’ εσάς.

4. Προσέξτε την πρόσληψη λίπους και εστιάστε στα υγιεινά λιπαρά

Τα λίπη ανεβάζουν πολύ γρήγορα τις θερμίδες οπότε κάντε ό, τι καλύτερο μπορείτε για να περιορίσετε την κατανάλωση λιπών σας. Χρησιμοποιείτε μικρές ποσότητες υγιεινών λιπαρών – όπως ελαιόλαδο, ή ξηρούς καρπούς ή αβοκάντο – για έξτρα γεύση σε φαγητά αλλά μην το παρακάνετε.

5. Εξασκηθείτε στον έλεγχο μερίδων

Ακόμη και αν κάνετε σωστές επιλογές δεν θα χάσετε βάρος εάν τρώτε υπερβολικά πολύ. Εάν αυτό είναι το πρόβλημά σας, προσπαθήστε να μειώσετε το μέγεθος της μερίδας σας κατά 20% για αρχή. Είναι μια αρκετά μικρή αλλαγή που θα περάσει σχετικά απαρατήρητη, αλλά μπορεί να είναι ό, τι χρειάζεται για να ξεκινήσει πάλι η απώλεια βάρους σας.

6. Τρώτε σε τακτικά χρονικά διαστήματα

Η παράλειψη γευμάτων σπάνια δουλεύει ως τακτική απώλειας βάρους – οι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν απλά σε σημείο να πεινάνε υπερβολικά πολύ. Αντίθετα, οι περισσότεροι βλέπουν αυτό που δουλεύει καλύτερα είναι να τρώνε μικρές ποσότητες φαγητού κάθε λίγες ώρες. Δεν χρειάζεται πολύ φαγητό για να ικανοποιήσετε την πείνα σας και ποτέ δεν θα περνάτε μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς φαγητό ώστε να φτάνετε να πεινάτε υπερβολικά.

Μεταφρασμένο άρθρο της Susan Bowerman, MS, RD, CSSD. Η Suzan είναι σύμβουλος για τη Herbalife. Η Herbalife διαθέτει προϊόντα υγιεινής διατροφής και ελέγχου βάρους.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε σχόλιο

Αναζήτηση στο Blog

Εγγραφείτε