Η Αλήθεια για τις Διατροφές "ΧΩΡΙΣ"

Υποαλλεργική διατροφή

Όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τη μόδα των διατροφών που ήταν χαμηλές σε υδατάνθρακες και σε λιπαρά, οι διατροφές χωρίς γλουτένη ή γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την πιο πρόσφατη τάση. Ενώ κάποιοι έχουν διατροφικές ανάγκες που απαιτούν τέτοιους περιορισμούς, πολλοί άλλοι ακολουθούν τη διατροφική μόδα χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα θρεπτικά συστατικά που η καινούρια περιοριστική τους διατροφή μπορεί να τους στερεί. Με τη βοήθεια της αναγνωρισμένης Διατροφολόγου Susan Bowerman, Director of Nutrition Training της Herbalife, σας παρέχουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για μια διατροφή χωρίς γλουτένη, γαλακτοκομικά και σόγια…

Όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με τη μόδα των διατροφών που ήταν χαμηλές σε υδατάνθρακες και σε λιπαρά, οι διατροφές χωρίς γλουτένη ή γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την πιο πρόσφατη τάση. Ενώ κάποιοι έχουν διατροφικές ανάγκες που απαιτούν τέτοιους περιορισμούς, πολλοί άλλοι ακολουθούν τη διατροφική μόδα χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα θρεπτικά συστατικά που η καινούρια περιοριστική τους διατροφή μπορεί να τους στερεί. Με τη βοήθεια της αναγνωρισμένης Διατροφολόγου Susan Bowerman, Director of Nutrition Training της  Herbalife, σας παρέχουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για μια διατροφή χωρίς γλουτένη, γαλακτοκομικά και σόγια…

Μήπως πρέπει να αποφεύγω τη γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι ολικής άλεσης, τη σίκαλη και το κριθάρι. Προσφέρει στο σώμα πρωτεΐνη για τη δόμηση και αποκατάσταση του μυϊκού ιστού και την παραγωγή άλλων πρωτεϊνών του σώματος, όπως οι ορμόνες και τα ένζυμα. Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται πρησμένοι ή φουσκωμένοι όταν έχουν καταναλώσει σιτηρά, ενώ όταν σταματήσουν να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε γλουτένη νιώθουν καλύτερα. Πολλοί επίσης ελέγχουν το βάρος αποφεύγοντας τη γλουτένη, κάτι που μπορεί να δικαιολογεί τον ξαφνικό ενθουσιασμό για αυτήν τη διατροφική μόδα. Ωστόσο, η γλουτένη δεν βρίσκεται μόνο στα τρόφιμα σίτου, αλλά και στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι κρεμώδεις σάλτσες για σαλάτα, όπου λειτουργούν ως σταθεροποιητικό και πηκτικό μέσο. Για αυτό, η αποφυγή της γλουτένης συχνά σημαίνει και αποφυγή πολλών πρόχειρων φαγητών και επεξεργασμένων τροφίμων και αντικατάσταση των αμυλούχων τροφίμων με φρούτα και λαχανικά. Ανεξάρτητα από τη μειωμένη πρόσληψη σε γλουτένη, αυτές οι υγιεινές αλλαγές ενδέχεται να κάνουν τους ανθρώπους να νιώσουν «καλύτερα» και να συμβάλλουν στον έλεγχο βάρους, είτε έχουν δυσανεξία στη γλουτένη είτε όχι. Η μόδα αποφυγής της γλουτένης έχει ως θετικό αποτέλεσμα τη βελτίωση της διατροφής, ειδικά εάν τα επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα αποτελούσαν την κύρια πηγή γλουτένης. Μια καλή συμβουλή για όλους είναι η αντικατάσταση στα κέικ, τα μπισκότα και το άσπρο ψωμί με αυτά που φτιάχνονται από σιτηρά ολικής άλεσης χωρίς γλουτένη, όπως η κινόα ή το κεχρί. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πραγματικά δυσανεξία στη γλουτένη και πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή διατροφή χωρίς γλουτένη, όμως ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός. Έχει υπολογιστεί ότι μόνο το 1% του πληθυσμού έχει  την πιο σοβαρή μορφή, η οποία είναι γνωστή ως κοιλιοκάκη. Πρέπει να δίνουν  ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες των προϊόντων, προκειμένου να αποφεύγουν το σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, καθώς και τις συγγενικές μορφές με τον σίτο, όπως το μονόκοκκο και το καμούτ. Τα προϊόντα που φτιάχνονται από σιτηρά, όπως το πλιγούρι, το κουσκούς και το πίτουρο (μεταξύ άλλων) είναι επίσης εκτός ορίων. Η γλουτένη μπορεί ακόμη να κρύβεται μεταμφιεσμένη στις ετικέτες ως φυτική πρωτεΐνη, τροποποιημένο άμυλο τροφίμων ή άρωμα γεύσης βύνης. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε πρωτεΐνη από εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως τα αυγά, τα ψάρια ή το άπαχο κρέας.

Μήπως έχω ευαισθησία στη σόγια;

Για αυτούς που δεν έχουν δυσανεξία, η σόγια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή είναι μια πλήρης πρωτεΐνη που προσφέρει παρόμοια οφέλη με τα ψάρια. Αυτή η φυτική πηγή πρωτεΐνης έχει χαμηλότερη ποσότητα σε λιπαρά σε σύγκριση με τις περισσότερες ζωικές πηγές πρωτεΐνης, κάτι που την κάνει την ιδανική επιλογή για τη διαχείριση του βάρους. Ενώ η ευαισθησία στη σόγια είναι αρκετά συχνή, τα συμπτώματα εμφανίζονται σε διάφορους βαθμούς και περιλαμβάνουν τη φαγούρα, την κόπωση, το ξεφύσημα και τις κοιλιακές κράμπες. Τα συμπτώματα μπορεί να τα παρουσιάσετε από 3 ώρες μέχρι και μερικές μέρες μετά την κατανάλωση σόγιας, κάτι που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση της δυσανεξίας. Για αυτό, να συμβουλεύεστε πάντα ένα γιατρό. Αυτοί που έχουν ευαισθησία στη σόγια πρέπει να ελέγχουν με προσοχή τις ετικέτες των προϊόντων και να αποφεύγουν πολλά τρόφιμα, όπως ορισμένα γαλακτοκομικά, καρυκεύματα και επεξεργασμένα σνακ. 

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που απαντάται φυσικά στα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα,  αποτελείται από δύο είδη μορίων σακχάρου: τη γαλακτόζη και τη γλυκόζη. Και τα δύο είναι απαραίτητα και ευεργετικά σάκχαρα για το ανθρώπινο σώμα, και δεν πρέπει να συγχέονται με το «βλαβερό» σάκχαρο φρουκτόζη που προκαλεί σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν δεν έχετε δυσανεξία, δεν υπάρχει λόγος να μην καταναλώνετε λακτόζη ή γαλακτοσάκχαρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης καθημερινής διατροφής, κυρίως γιατί τα γαλακτοκομικά περιέχουν επιπλέον οφέλη, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Η λακτόζη είναι ένα μεγάλο μόριο που διασπάται από το ένζυμο λακτάση σε μικρότερες μονάδες σακχάρου, που μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα. Κατά τη διάρκεια των  πρώτων χρόνων της ζωής των ανθρώπων, όταν καταναλώνουν συχνά αγελαδινό γάλα, οι περισσότεροι παράγουν με φυσικό τρόπο το ένζυμο  λακτάση. Ωστόσο, καθώς η κατανάλωση γάλακτος μειώνεται με την ηλικία, η παραγωγή της λακτάσης τείνει να μειώνεται  επίσης, κάτι το οποίο εξηγεί συνήθως την εμφάνιση των συμπτωμάτων δυσανεξίας στους έφηβους και τους  ενήλικες. Αυτή η ανικανότητα πέψης της λακτόζης είναι ένα από τα πιο συχνά πεπτικά προβλήματα μεταξύ των  ενηλίκων, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν αέρια, πρήξιμο, κράμπες και διάρροια και που προκύπτουν  συνήθως από 30 λεπτά μέχρι και δύο ώρες μετά  την κατανάλωση της λακτόζης. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι το ίδιο με την αλλεργία στο γάλα, στην οποία το σώμα έχει πρόβλημα με τις πρωτεΐνες στο γάλα και όχι με το σάκχαρο. Αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί cottage. Θα πρέπει επίσης να διαβάζετε προσεχτικά τις ετικέτες των προϊόντων, αφού η λακτόζη μπορεί να βρίσκεται στο ψωμί και στα  αρτοπαρασκευάσματα, στα σιτηρά, στις σούπες, στα σνακ, στα επεξεργασμένα κρέατα και άλλα. Το γάλα, τα  στερεά υπολείμματα γάλακτος, η σκόνη ή ο ορός γάλακτος είναι ενδείξεις ότι τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν λακτόζη. Προκειμένου να απολαμβάνετε τα οφέλη του αγελαδινού γάλακτος, δοκιμάστε γάλα ή γιαούρτι χωρίς λακτόζη,  ή εναλλακτικές επιλογές, όπως η σόγια, το ρύζι και το αμύγδαλο. Αφού τα γαλακτοκομικά  προϊόντα περιέχουν επίσης ασβέστιο και βιταμίνη D, είναι σημαντικό να λαμβάνετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά από αλλού.  Τα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και το τόφου αποτελούν πηγή ασβεστίου, ενώ η βιταμίνη D βρίσκεται σε τρόφιμα, όπως τα ψάρια και τα αυγά. Συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D μπορούν επίσης να αποτελέσουν μεγάλη βοήθεια.

Herbalife Formula 1 Free From - Αναμείξτε την με το γάλα της επιλογής σας!

herbalife-formula-1-free-from-sqΗ Formula 1 Free From της Herbalife έχει παρασκευαστεί χωρίς γλουτένη, λακτόζη ή σόγια, και έτσι δε θα χάνετε πια το νούμερο 1 παγκοσμίως ρόφημα ως  υποκατάστατο γεύματος*. Πρόκειται για ένα γευστικό και υγιεινό γεύμα που περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες,  ιχνοστοιχεία, εδώδιμες ίνες, βότανα και την Pisane®, μια φυτική πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας που προέρχεται από το μπιζέλι