Γάλα Αμυγδάλου - Συνταγή και Διατροφικά Στοιχεία

Φτιάξτε εύκολα το δικό σας φρέσκο, υγιεινό γάλα από αμύγδαλα ή άλλους καρπούς. Ιδανικό για τα παιδιά!

Φτιάξτε εύκολα το δικό σας φρέσκο, υγιεινό γάλα από αμύγδαλα ή άλλους καρπούς. Ιδανικό για τα παιδιά!

Στο άρθρο αυτό δεν πρόκειται να σας δείξω πώς να αρμέγετε αγελάδα! Και μάλιστα, το γάλα που θα σας προτείνω δεν καν τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του αγελαδινού γάλακτος. Τι εννοώ; Ότι δεν έχει καθόλου λακτόζη που προκαλεί αέρια και φούσκωμα σε πολλούς, δεν έχει καθόλου χοληστερόλη και καθόλου κορεσμένα λιπαρά. Έχει όμως πολλά θρεπτικά συστατικά και είναι ευεργετικό για όλους, από παιδιά έως ηλικιωμένους.

Στο άρθρο αυτό θα σας δείξω πώς να φτιάχνετε γάλα από ξηρούς καρπούς και συγκεκριμένα από αμύγδαλα. Το γάλα αυτό είναι ιδανικό για όσους θέλουν να περιορίσουν ή και να κόψουν εντελώς τα γαλακτοκομικά από την διατροφή τους. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή του γάλακτος σόγιας, αλλά το γάλα σόγιας που υπάρχει στην αγορά είναι πολύ επεξεργασμένο, έχει πολλά πρόσθετα και σε πολλές γυναίκες κυρίως προκαλεί, όπως και το γάλα της αγελάδας, αέρια και φούσκωμα.

Το γάλα από ξηρούς καρπούς είναι εντελώς ήπιο για το στομάχι και χωνεύεται απαρατήρητα. Έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και κρεμώδη υφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ουδέτερη βάση για μιλκ σέικ, δημητριακά πρωινού ή άλλες συνταγές. Το μόνο που χρειάζεται για να το φτιάξετε είναι ξηροί καρποί και νερό, αλλά μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε κι άλλα συστατικά για να το κάνετε πιο γλυκό ή να του δώσετε άρωμα βανίλιας ή σοκολάτας ή ότι άλλο σας αρέσει!

Ορίστε λοιπόν ο τρόπος για να το φτιάξετε βήμα προς βήμα. Στο παράδειγμα αυτό θα χρησιμοποιήσω αμύγδαλα (αυτό φτιάχνω πιο συχνά) αλλά μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να φτιάξετε γάλα από καρύδια, κάσιους, μακαντάμια, βραζιλιάνικα, σουσάμι, κουκουνάρι, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο. Επίσης με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε γάλατα από φύτρα δημητριακών.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ 

(δείτε στο τέλος του άρθρου φώτο με τη διαδικασία βήμα-βήμα)

Εξαρτήματα

  • Μπλέντερ
  • Μπωλ
  • Στραγγιστήρι
  • Λεπτή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας

Συστατικά

  • 1 κούπα αμύγδαλα ωμά
  • 3 κούπες καθαρό νερό

Προετοιμασία

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα αμύγδαλα μέσα σε νερό να μουλιάσουν όλη τη νύχτα (τουλάχιστον 8 ώρες). Μπορείτε να τα αφήσετε και περισσότερο εάν είναι πολύ στεγνά έως και 48 ώρες, αλλάζοντας όμως το νερό τους 3 φορές τη μέρα.

Εκτέλεση 

Βήμα 1

Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μαζί με τις 3 κούπες νερό και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα. Εγώ, όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, χρησιμοποιώ κι εδώ μπλέντερ χειρός και ένα ψηλό βάζο. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να το πιείτε. Εάν δεν σας αρέσει η υφή του συνεχίστε να διαβάζετε.

Βήμα 2

Βάζουμε ένα στραγγιστήρι πάνω σε ένα μπωλ και από πάνω στρώνουμε μια καθαρή, λεπτή, βαμβακερή πετσέτα κουζίνας.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το μίγμα σιγά σιγά πάνω στην πετσέτα και το αφήνουμε να στραγγίσει. Μπορούμε να βοηθήσουμε στο στράγγισμα ανακατεύοντας το μίγμα με ένα κουτάλι.

Βήμα 4

Μόλις στραγγίσει από τα πολλά υγρά πιάνουμε τις άκρες της πετσέτας όλες μαζί στην κορυφή δημιουργώντας ένα πουγκί και το στύβουμε καλά να στραγγίσουν εντελώς όλα τα υγρά.

Το γάλα μας είναι έτοιμο μέσα στο μπωλ. Μπορούμε να το πιούμε σκέτο ή να φτιάξουμε το αγαπημένο μας σέικ. Εγώ όπως βλέπετε έφτιαξα ένα υπέροχο, πλούσιο σέικ προσθέτοντας δύο κουταλιές Θρεπτικό Πρωτεϊνούχο Ρόφημα  και 1 κουταλιά Πρωτεΐνες σε Σκόνη  Herbalife.

Το γάλα αυτό διατηρείται στο ψυγείο μέσα σε γυάλινο βάζο 2-3 μέρες. Εάν ξινίσει καταλαβαίνετε ότι έχει χαλάσει.

Την αμυγδαλόπαστα που θα μείνει μπορείτε να την κάνετε ένα πολύ ωραίο γλυκό προσθέτοντας αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα ψιλοκομμένα με λίγο μέλι και κανέλα. Ή μπορείτε να την βάλετε στην κατάψυξη και για να την χρησιμοποιήσετε αργότερα μέσα σε ζύμες ψωμιού ή μπισκότων (σύντομα θα σας δώσω συνταγές!).

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

Στην παραπάνω συνταγή προσθέτετε 4-5 χουρμάδες ή 1/4 κούπας σιρόπι αγαύης και ένα κουταλάκι βανίλια σκόνη (την καφέ).

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Στη συνταγή για γάλα με γεύση βανίλιας προσθέτετε 2 κουταλάκια κακάο σκόνη.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΚΑΝΕΛΑΣ 

Στη συνταγή για γάλα με γεύση βανίλιας προσθέτετε ένα κουταλάκι κανέλα σκόνη και μία πρέζα μοσχοκάρυδο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Τα 240 ml ή μία μερίδα γάλακτος αμυγδάλου έχει περίπου 30-40 θερμίδες, 2,5-3 γρ. λίπους, 1 γρ. πρωτεΐνης, 1 γρ φυτικών ινών και πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Το γάλα αμύγδαλου περιέχει ακόρεστα λιπαρά που σημαίνει ότι βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, καθόλου χοληστερίνη και καθόλου λακτόζη.

Το γάλα αμύγδαλου περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα μαγγανίου, σεληνίου και βιταμίνης Ε. Το μαγγάνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποιήση των ενζύμων του σώματος. Το μαγγάνιο σε συνδυασμό με τον φώσφορο επίσης παίζουν ρόλο στο να διατηρούν τα δόντια και τα κόκκαλα υγιή. Η βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό, προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που τους προκαλούν ζημιά. Το σελήνιο, από την άλλη μεριά είναι καλό για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για την αναπαραγωγή και για τον μεταβολισμό του θυρεοειδή αδένα.

Το μαγνήσιο που περιέχει το γάλα αμύγδαλου βοηθά στην διάσπαση των τροφών που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Επίσης βοηθάει στην λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων, που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ορμονών γνωστών για την καλή υγεία των οστών. Το κάλιο που υπάρχει στο γάλα αμύγδαλου βοηθά στην διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος. Το γάλα αμύγδαλου είναι επίσης καλή πηγή φλαβονοειδών. Αυτό συμβαίνει γιατί το γάλα αμύγδαλου παράγεται από την πολτοποίηση αμυγδάλων με την φλούδα τους. Η φλούδα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία και επομένως προστατεύουν από διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Τι περιμένετε λοιπόν; Αφήστε τα έτοιμα, επεξεργασμένα γάλατα που περιέχoυν ένα σωρό πρόσθετα και φτιάξτε το δικό σας αγνό γάλα από ξηρούς καρπούς!

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε σχόλιο